Odstartoval nám nový rok a s ním opět pracovní kolotoč. Mnozí navíc skočili do řeky jménem předsevzetí, jejíž hladina, a tedy i dravost ale zpravidla velmi rychle poklesne. Nejčastěji se snažíme skončit s nějakým zlozvykem nebo zhubnout. Upřímně, kdo z nás někdy nevyzkoušel nějakou dietu. Mezi nejoblíbenější patří krabičková. Stravování pomocí krabiček ale nemusí mít souvislost pouze s dietou, jedná se o velmi pohodlný způsob přípravy jídla i do práce či do školy. Zároveň ušetříte čas a také finance, protože nebudete muset utrácet každý den za obědy.
Příprava krabiček do práce nebo školy vám zabere minimum času, navíc si můžete připravit jídlo i třeba na tři dny dopředu. V tomto případě jsou šikovné například saláty, které si navrstvíte do sklenice, uložíte v lednici a na daný den jen přesypete do dobře těsnící krabičky. Pojďme se tedy podívat na několik tipů na obědy do práce, s nimiž zároveň odlehčíte tělu po svátečním hodování.
Vrstvený salát
Ingredience
kuřecí prsa
olivový olej
sůl, pepř, sušený česnek, rozmarýn, tymián, uzená paprika, petržel (nebo cokoliv dle chuti)
Zálivka
extra panenský olivový olej
citronová šťáva
limetková šťáva
sůl
pepř
Další
okurka
rajče
šalotka
kukuřice
feta
špenát
Postup
Do sklenice nalijeme olivový olej a přidáme další ingredience na zálivku, dále vrstvíme na kostičky nakrájenou okurku, rajčata, šalotku najemno, kukuřici, rozdrobený feta sýr, listy baby špenátu a navrch kousky opečených kuřecích prsou. Dobře uzavřeme a uchováváme v lednici. Když potřebujete, stačí vysypat do krabičky či na talíř a promíchat.
Máslové kuře neboli Butter Chicken
Ingredience
500 g kuřecích prsou
100 g másla
150 ml 12% smetany na vaření
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce sušeného zázvoru
1 lžička mletého kardamomu
2 lžičky kurkumy
1 lžička koření garam masala
špetka skořice
špetka kajenského pepře
špetka soli
400 g sekaných rajčat
hrst koriandru
Postup
Kuřecí prsa si nakrájíme na kostky, osolíme a posypeme kurkumou. Nadrobno nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. Větší pánev rozpálíme a rozpustíme v ní lžíci másla, na kterém opečeme maso. Poté jej přendáme na talíř či do misky a zakryjeme.
Do pánve přidáme opět lžíci másla a zesklovatíme cibuli s česnekem. Následně přidáme veškeré koření a necháme půl minutky restovat. Přidáme rajčata a 5 minut vaříme při mírné teplotě. Nakonec přilijeme smetanu a vložíme zpět kuřecí maso, vše ještě necháme lehce povařit. Zdobíme koriandrem a podáváme s rýží.
Wrap s masem a fazolemi
Ingredience
1 balení tortill
100 g masa (zvolte dle chuti orestované kuřecí nebo třeba trhané krůtí či vepřové)
10 g cheddaru
30 g fazolí
20 g avokáda
ledový salát
okurka
cherry rajčátka
řecký či selský jogurt nebo zakysaná smetana
1 lžíce majonézy
1 stroužek česneku
sůl
pepř
Postup
Kuřecí maso si nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a orestujeme (jako variantu je možné zakoupit již hotové trhané maso, které pouze ohřejete). Fazole si uvaříme dle návodu nebo opět lze zvolit již hotové, například Bonduelle Vapeur.
Dip si připravíme z jogurtu nebo zakysané smetany, majonézy a česneku, osolíme a opepříme dle chuti.
Tortilly si lehce opečeme na suché pánvi a na každou skládáme salát, cibuli najemno, pokrájená rajčata a okurku, avokádo, maso a nakonec přelijeme dipem. Zavineme, překrojíme, uložíme do krabičky a těšíme se druhý den na oběd.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Prima recepty. Určitě je vyzkouším.