Přicházející sychravé počasí vyloženě vybízí k tomu, abychom zůstali pod peřinou s hrníčkem teplého čaje a vyvarovali se tak nachlazení nebo jiným neduhům, které s sebou toto období přináší. Přečtěte si, jak si připravit chutný bylinkový čaj, který zahřeje i podpoří imunitu.
Ať už jsou základem bylinného čaje lístky, kořeny, plody anebo ho tvoří celá bylina, je potřeba dbát na kvalitu surovin, ze kterých se rozhodnete čaj připravit. U bylin pěstovaných v bio kvalitě máte jistotu, že neobsahují rezidua pesticidů ani herbicidů, které by se tak dostaly do čaje a tím i do těla. U lokálních bio farmářů, ale také v e-shopech nebo kamenných obchodech seženete mnoho bylinek, a to v čerstvé nebo sušené podobě. Dbejte však na to, aby etiketa nesla označení logem biolistu nebo biozebry. Ta zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu, která splňuje legislativou dané a státem kontrolované požadavky na ekologickou produkci.
Šalvěj – královna podzimních dní

Tato bylinka se odedávna používá při zánětech, bolestech v krku nebo dutině ústní. Obsahuje velké množství vitamínu B, který je nápomocný proti podzimní únavě, ale také estrogenní hormony, které pomáhají při mykózách. Použít můžete celou nať nebo z usušené šalvěje stačí otrhat jen lístky.
Podzimní bylinkový čaj
Bylin existuje celá řada a záleží na vás, které si vyberete. Liší se účinky i použitím. V případě, že si od farmáře dovezete čerstvé byliny v bio kvalitě, bude potřeba je nejprve usušit. Nejčastěji je seženete už očištěné ve svazcích, které pak jednoduše pověsíte ve stinném místě a sušíte několik dní. Doporučuje se bylinky neumisťovat na slunné místo, protože paprsky by jim vzaly nejen barvu, ale i účinky. Sušení potrvá několik dní. Použít ale můžete také čerstvé bylinky.

Nejčastější příprava je formou nálevu. Jednu čajovou lžičku sušených nebo čerstvých bylin přelijte horké 250 ml vody (asi 80 stupňů, vřelá voda se nedoporučuje). Nechte louhovat 10 minut, poté čaj sceďte. Tento způsob přípravy je vhodný zejména u těch bylin, které obsahují listy, květy anebo celé natě.
Až na druhý lok
Někdy se říká, že se k bylinkám musíte propít – jednoduše vám se zvýšenou konzumací začnou více chutnat. Neznamená to však, že byste měli bylinek vypít nekontrolované množství každý den. Obsahují totiž účinné látky, jako jsou silice, třísloviny, alkaloidy a další, na které by se naše tělo se zvýšenou dávkou zvyklo a přestaly by tak účinkovat. Vždy se doporučuje bylinky požívat po určitou dobu, a to v horizontu nepřesahujícím šest týdnů. Po delší období pak můžete používat jen vyhraněné druhy, mezi které patří například dobromysl nebo i meduňka

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account