Sladké pokušení na cestě k dokonalé postavě: Zdravé alternativy klasických dezertů
Pokud se bez sladkostí neobejdete, nemusíte se jich striktně zříkat ani v případě, že chcete pracovat na své postavě a udržovat se v dobré kondici. Občas si dopřát i nějaký ten zdravý dezert k dobré kávě či čaji se nezapovídá.
Pokud jste se s námi pustily do Cesty do plavek, stačí dodržovat doporučené rady, upravit si poměr živin v jídelníčku a vědět, které suroviny vyřadit a kterým dát přednost. V e-kuchařce Jany Krátké najdete více takových receptů, ochutnat jste již mohly cupcake, cheesecake či tvarohový krém. Z jakých surovin tedy nejlépe tyto lahodné dezerty připravovat?
Tvaroh, jogurty, bílky i zelenina jsou do těsta ideální
Do těsta hojně využívejte nastrouhanou mrkev, cukety, dýně… podobně jako například v mrkvovém koláči. Těsto pak bude vlahé a lehké. Použít můžete i zbytky z odšťavňování.
Vyhýbejte se ale cukru, medu, tukům a mouce ve velkém množství. Nejsou potřeba. Jako hlavní složku těsta i krému využívejte našlehané bílky, tvaroh a jogurty. U vajíček nevyužívejte všechny žloutky a použijte spíše samotné bílky.
Místo máslových krémů (např. na cupcake) zvolte hustý pudink, dochucený například vanilkou, skořicí, kávou…
Dochutit můžete i proteinovými prášky a potravinářskými aromaty
Oříšky volte nejlépe lískové, mají lepší složení mastných kyselin oproti kokosu či jiným druhům ořechů. S kakaem šetřete jen pro dobarvení. Rozinek stačí také málo, pouze na dochucení (pozor, jsou to jednoduché cukry).
Projděte si kalorické tabulky a vybírejte vždy ovoce s menším obsahem cukrů, například banány jsou velmi sladké, naopak jahody se složením podobají spíše zelenině, jsou tedy do vašich dezertů ideální.
Těsto i tvarohové krémy můžete dochutit také proteinovými prášky s nejrůznějšími příchutěmi podle vaší volby. Váš dezert může tak mít různé příchutě i barvy a ideální složení živin, které vaší postavě neublíží.
Využít můžete i potravinářská barviva a aromata, neobsahují žádné cukry a tuky a můžete s nimi zdobit podle své fantazie.
Tvaroh a jogurt místo tučné šlehačky
Místo šlehačky používejte na zdobení nízkotučný tvaroh nebo nízkotučný jogurt řeckého typu. Navrch můžete nasypat kakao, oříšky, drobné ovoce s menším podílem cukru, chia semínka apod.
Vaší fantazii se meze nekladou, stačí vědět, po kterých surovinách bez obav sáhnout a můžete kouzlit. Dobré pochutnání!
Více informací a mnoho inspirativních receptů najdete v knize Agátina cesta k dokonalé postavě.
Nenechte si ujít autogramiádu knihy – ve čtvrtek 23. 6., Arkády Pankrác Praha.
Jak zacházet se sacharidy při hubnutí? A je v dietě vhodné ovoce?
Proč jsou bílkoviny při hubnutí a posilování těla důležité?
Znáte proteinový prášek a víte, jak ho využít ve vašich receptech?
Tuky jsou nejvydatnější zdroj energie. Jaké si vybírat a přitom nepřibrat?
Místo počítání kalorií odhadujte poměr živin
Jak je to s vaší vůlí? Chcete změnu, ale stále to odsouváte?
Láhev dobrého vína vyběháte po příjemných pěti kilometrech
Dopřáváte si večer sklenku? Pozor na alkohol, prázdné kalorie se ukládají do tuku
Zhubněte i s běžnými potravinami. vyzkoušejte kuchařku Jany Krátké
Jak nejlépe snídat a nastartovat metabolismus?
Trénujte v přírodě, doma či v posilovně. jak na to vám ukážou praktická videa
Jana Krátká, průvodkyně Cesty do plavek, si sama prošla zdravotní krizí
Sledujte Cestu do plavek, najdete ji také na facebooku.
Zajímáte se zdravý životní styl? Další články najdete ZDE.
Zdroj: Ivana Sýkorová