Tuky a sacharidy: Návod na vyváženou dietu bez omezování
„Tuky jsou obrovský zdroj energie a v kombinaci s cukry jsou přímo dokonalá cesta k obezitě a dalším zdravotním komplikacím,“ říká výživová poradkyně Cesty do plavek Jana Krátká. V dnešní stravě jich máme často přebytek a tento zdroj energie se pak ukládá do našich vlastních tukových zásob.
V dietě se proto snažíme snížit příjem tuků a sacharidů a navýšit příjem bílkovin, které jsou důležité pro stavbu naší svalové hmoty. Výhodou bílkovin je i skutečnost, že na jejich trávení spotřebuje organismus více energie, než na trávení tuků a sacharidů.
Tuky ve stravě jsou nejvydatnějším zdrojem a zásobárnou energie, chrání naše tělo před únikem tepla, umožňují vstřebávání vitamínů A, D, E a K a jsou potřebné k tvorbě hormonů. Proto se jich rozhodně nezříkejte. Pouze zásadně upravte množství a výbírejte si ty zdravé.
Které tuky jsou pro naše tělo prospěšné a kterým se vyhnout?
U tuků není dělení na rostlinné a živočišné v závislosti na našem zdraví tak jednoduché. Neplatí, že veškeré rostlinné tuky jsou zdravé.
Při nákupu a výběru se orientujte podle označení na obalech a zajímejte se o to, zda jde o tuky nasycené či nenasycené. Přičemž přednost byste měly dávat potravinám, kde převažují tuky nenasycené.
Obecně jsou dobrým zdrojem nenasycených tuků oříšky, ryby a rostlinné oleje, zdrojem těch nasycených pak především živočišné tuky, jako sádlo a máslo…
Ovšem například palmové a kokosové oleje jsou také velkým zdrojem nasycených tuků, tedy těch nevhodných. Proto i tady dávejte pozor, v dobré víře, že jde o rostlinné oleje, se můžete omylem zásobovat podobnými tuky, které najdete třeba v sádle.
Proč nevyužívat všechny žloutky z vajec?
Některé potraviny obsahují zároveň vhodné i nevhodné živiny pro dietu. Například vejce má 6 g plnohodnotných bílkovin a 6 g tuku, z toho jen 1,5 g těch špatných. To je důvod, proč při hubnutí nevyužíváme veškeré žloutky v receptech a vystačíme u některých vajec jen s bílky.
Pokud jste zcela zdravá, žloutků není třeba se obávat a není nutné je z jídelníčku zcela vyloučit. Můžete si bez obav připravit omeletu ze 4 bílků a jednoho až dvou žloutků. Bude tak lépe chutnat a dostanete i přiměřené množství cholesterolu, které tělo potřebuje na tvorbu steroidních hormonů. Ty jsou důležité pro vaši stavbu tkání místo ukládání tuku.
Jak vyvážit poměr živin? Inspiraci najdete v jídelníčku
Nejdůležitější je vždy vyvážený poměr všech živin v jídelníčku. Doporučený příjem tuku je obvykle uváděn jako polovina příjmu bílkovin, nikoli však při hubnutí, kdy bílkoviny navyšujete a o to naopak snižujete sacharidy a tuky.
Pokud upřednostňujte příjem sacharidů (máte rády např. vločky s ovocem, chléb a přílohy), je třeba snížit tuky na minimum, vyhýbat se těm nasyceným (ty jsou především v produktech živočišného původu, ale nejen, jak už víte) a dát přednost dobrým – nenasyceným tukům, jež obsahují hlavně ryby, ořechy a oleje.
V případě, že nemáte při dietě problém naopak snížit množství sacharidů, můžete přijímat více energie z tuků.
Čtěte také:
Jak zacházet se sacharidy při hubnutí? A je v dietě vhodné ovoce?
Milujte sladké? Víme, jak zdravě mlsat i při dietě!
Proč jsou bílkoviny při hubnutí a posilování těla důležité?
Znáte proteinový prášek a víte, jak ho využít ve vašich receptech?
Místo počítání kalorií odhadujte poměr živin
Jak je to s vaší vůlí? Chcete změnu, ale stále to odsouváte?
Láhev dobrého vína vyběháte po příjemných pěti kilometrech
Dopřáváte si večer sklenku? Pozor na alkohol, prázdné kalorie se ukládají do tuku
Zhubněte i s běžnými potravinami. vyzkoušejte kuchařku Jany Krátké
Jak nejlépe snídat a nastartovat metabolismus?
Trénujte v přírodě, doma či v posilovně. jak na to vám ukážou praktická videa
Jana Krátká, průvodkyně Cesty do plavek, si sama prošla zdravotní krizí
Sledujte Cestu do plavek, najdete ji také na facebooku.
Zajímáte se zdravý životní styl? Další články najdete ZDE.
Zdroj: IvanaSýkorová