Přichází jedna z nejlepší částí jara. Samozřejmě kromě toho, že se nám vrací teplé a slunné počasí! Jedna z nejoblíbenějších jarních pochoutek je tady: začíná chřestová sezóna! Zemitá a mírně hořká hořká chuť chřestu je oázou pro chuťové pohárky všech gurmánů. 

Jak chřest připravovat?

Ať už ho budete grilovat, smažit, péct v troubě nebo vařit v páře, neuděláte chybu. Základem ale je vždy odříznout nebo odlomit dřevnaté konce chřestu a sloupnout jeho spodní část až na bílou dužinu. Jakmile to uděláte, budete připraveni proměnit chřest v hotovou kulinářskou explozi chutí. 

Jaké jsou oblíbené způsoby, jak chřest servírovat? 

Pokud hledáte něco, s čím spolehlivě vystoupíte z davu a stanete se hvězdou vaší večeře pro rodinu, zkuste zabalit chřest do slaniny nebo proscuitta a vytvořte tak jedinečný předkrm. Jste ochotni vynaložit trochu více úsilí? Vezměte si listové těsto a vytvořte lahodné „dortíky“ s chřestem, pažitkou nebo sýrem Brie. A co nikdy nezklame? Chřestové rizoto je evergreen, který si zamiluje celá vaše rodina i přátelé.

Jaké recepty z chřestu vyzkoušet?

Foto: se souhlasem Andrew Bui / Pinterest

Chřestovo-citronové těstoviny s kuřecím masem

Kdyby jaro mělo mít chuť, bude to přesně tento pokrm! 

Ingredience:

1 balení těstovin Linguine

1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

400 g vykostěných kuřecích prstu bez kůže

2 lžičky provensálského koření

2 polévkové lžíce másla

1 malá červená cibule (nakrájená)

1 balení chřestu (s odlámanými dřevnatými a očištěnými konci)

150 g vysokoprocentních smetany

1/2 l kuřecího vývaru

Šťáva z 1 citronu

3 stroužky česneku

1 balení strouhané mozzarelly

100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

1 citrón (nakrájený na půlměsíčky)

Čerstvě nasekaná petrželka

Sůl a pepř

Postup:

1. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte al dejte těstoviny podle návodu na obalu. Před scezením si odlijte 1/4 šálku vody z těstovin.

2. Mezitím ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte kuře a ochuťte ho solí, pepřem a italským kořením. Osmahněte do zlatova přibližně 8 minut z každé strany. Přeneste na talíř, kde kuře nechte 10 minut odpočívat. Pak kuřecí maso nakrájejte na nudličky. 

3. Ve stejné pánvi rozpusťte na středním plameni máslo. Přidejte cibuli a chřest a ochuťte solí a pepřem. Vařte, dokud nezačne měknout (trvá to asi 5 minut). Přidejte smetanu, vývar, citrónovou šťávu, česnek a vařte dalších 5 minut.

4. Vmíchejte sýry a nechte probublávat, dokud se nerozpustí. Pak do omáčky zamíchejte uvařené těstoviny a odloženou vodu z těstovin a míchejte, dokud se vše nespojí.

5. Ozdobte nasekanou petrželkou podle chuti a ihned podávejte.

Foto: se souhlasem Makinze Gore / Pinterest

Chřestové hranolky s parmazánem

Kdo by nemiloval hranolky? Pak vězte, že toto posunou tuto francouzskou klasiku na zcela novou úroveň! 

Ingredience:

1 polévková lžíce oleje

2 velká vejce (rozšlehaná)

2 lžičky vody

1 balení strouhanky

1 balení mouky

200 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

1 svazek chřestu

Sůl a pepř

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a velký plech potřete olejem na vaření nebo vyložte pečícím papírem.

2. Do mělké mísy dejte mouku, špetku soli a pepře. Vejce dejte do další misky a rozšlehejte je s vodou. Strouhanku pak přesypte do třetí misky a vmíchejte do ní parmazán.

3. Postupně namáčejte chřest v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Pečlivě ho obalte!

4. Položte na připravený plech a pečte dozlatova a křupava. Trvá to asi 20 minut. 

Foto: se souhlasem Joel Golbergh / Pinterest

Chřestové šátečky se sýrem Brie 

Chcete ohromit návštěvu rychlým a snadným předkrmem? Pak vězte, že tento nikdy nezklame! 

Ingredience: 

6 polévkových lžic másla (rozpuštěného)

1 svazek chřestu (s odlámanými dřevnatými a očištěnými konci)

1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

Hladká mouka (na vál)

1 balení listového těsta

12 plátků prostituta

1 balení sýra Brie (nakrájené na 12 kusů)

Sůl a pepř

Postup: 

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a dva velké plechy vyložte pečícím papírem. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo a sůl.

2. Ve středně velké misce smíchejte chřest a olivový olej.

3. Na lehce pomoučněné ploše postupně vyválejte listové těsto na čtverečky – mělo by jich být 12.

4. Otočte čtverce do tvaru kosočtverce a potřete je směsí másla. Navrch dejte plátek prosciutta, pak přidejte chřest a plátek Brie. Přehněte letu stranou přes horní část a potřete vajíčkem. Nakonec ještě opepřete a položte na plech. 

5. Pečte dozlatova asi 15 minut.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Andrew Bui, Makinze Gore, Joel Goldbergh / Pinterest

Zdroj: Wikipedia Commons, Delish

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
5 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 9 měsíců ago

    Ráda vyzkouším. Ještě jsem ho nedělala.

  2. Tamara Schovancova 10 měsíců ago

    nikdy jsem nezkoušela

  3. Jaroslava Korpášová 10 měsíců ago

    Chřest jsem ještě nikdy nejedla ani nepřipravovala…ale věřím, že by mi zachutnal.

  4. Lenka Hudečková 10 měsíců ago

    Chřest mám moc ráda a jakmile je v akci a pěkný, kupuji ho. Měli jsme z něho polévku, velmi lahodnou. A různě taky balený ve slanině jako přílohu k jídlu…už se na něj moc těším

  5. NelaVávrová 10 měsíců ago

    Už jsem se nemohla dočka, miluji, jen kdyby nebyl tak drahý. Děkuji za inspiraci.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account