Chřestová sezóna je v plném proudu! Kromě tradičního českého bílého se u nás pěstuje ale i chřest zelený. Chřest je delikatesa, kterou si zamilujete! A čím čerstvější ho ulovíte, tím lépe. A my pro vás máme tři nové recepty, co s nimi oběma podniknout. 

V hlavní roli chřest: co si uvařit?

Foto: Pinterest / Feastingathome

Losos a pečený chřest s jogurtovo-koprovou omáčkou

Ryba a chřest k sobě neodmyslitelně patří. Velkou výhodou je, že jejich příprava trvá zhruba stejně dlouho, takže je můžete péct pěkně společně. 

Ingredience: 

1 velký svazek chřestu

2 – 3 lžíce olivového oleje

1 – 2 stroužky česneku

Citrónová kůra z jednoho citrónu (chemicky neošetřeného)

2 filety lososa

Sůl a pepř

Na jogurtovou-koprovou omáčku:

1/2 hrnku obyčejného bílého plnotučného jogurtu

1 lžíce olivového oleje

1 stroužek česneku (jemně nasekaný nebo prolisovaný)

Citrónová kůra z 1/2 citrónu (chemicky neošetřeného)

1/4 lžičky soli

1/4 šálku nasekaného kopru

1/4 šálku nasekané petrželky (podle chuti)

Pepř 

Postup:

1. Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.

2. Z chřestu odlomte nebo odřízněte tuhé konce a vhoďte do mísy s kapkou olivového oleje, česneku, soli a pepře podle chuti. Vyskládejte ho na plet vyložený pečícím papírem. 

3. Lososa omyjte, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a vložte na pečící plech. Vše posypte 1/2 citrónové kůry (zbylou kůru pak použijte na jogurtovou-koprovou omáčku).

4. Vše vložte do předehřáté trouby na 16 – 20 minut, ale čas upravte podle tloušťky lososa. 

5. Zatímco se losos peče, připravte si jogurtovou-koprovou omáčku: stačí všechny ingredience zamíchat v misce a vzniklou směs našlehat vidličkou. Jako doplněk můžete přidat šťávu z citrónu a špetku drceného pepře. 

Foto: Pinterest / Feastingathome

Smažený chřest s česnekem, zázvorem a ctili po Sečuánsku

Rychlá, snadná a zdravá veganská příloha, která zpestří každou vaši večeři. Můžete ji podávat s rýží a křupavým tofu (nebo kuřecím masem).

Ingredience:

1 svazek chřestu

1 – 2 lžíce arašídového oleje

2 lžíce česneku (nasekaného)

1 lžíce zázvoru (nakrájeného)

10 – 15 sušených chilli papriček

Arašíky (nasekané, volitelné)

Jarní cibulka (nasekaná na drobno, volitelné)

Na sečuánskou omáčku:

1/2 lžičky sečuánského pepře

1/8 šálku sójové omáčky

1 lžíce medu (nebo javorového sirupu)

1 lžíce sezamového oleje

1 lžička rýžového vinného octa (nebo černého octa)

1 lžička čínského vína na vaření (volitelné)

1 lžička česnekové chili pasty

1/2 lžičky čínského koření pěti chutí

Postup:

1. Ingredience na sečuánskou omáčku prošlehnete v misce a dejte vařit na sporák. 

2. Připravte si chřest (odlomte nebo odřízněte tuhé konce), česnek, zázvor a vše mějte připravené. 

3. Zahřejte wok nebo pánev na středně vysokou teplotu a přidejte olej. Zapněte si ventilátor digestoře. Přidejte chřest a neustále míchejte, dokud nebude trochu měkký a zářivě zelený.

4. Uprostřed pánve si udělejte prostor a přidejte česnek a zázvor. Za stálého míchání smažte 2 – 3 minuty. Přidejte sušené chilli a za stálého míchání smažte ještě jednu minutu. 

5. Snižte teplotu, opatrně vlijte sečuánskou omáčku a zamíchejte. Vařte ještě 1 – 2 minuty, dokud se omáčku trošku nezredukuje. 

6. Ozdobte arašídy a jarní cibulkou podle chuti.

Foto: Pinterest / Feastingathome

Chřestový koláč s pažitkou a estragonem

Jednoduché a elegantní jídlo, které se stane ozdobou každého vašeho nedělního oběda s rodinou. A vy ho vykouzlíte za méně než 30 minut! 

Ingredience:

1 balení listového těsta

3 balení krémového smetanového sýra

1 lžíce čerstvé pažitky (nasekané nadrobno)

1 lžíce čerstvého estragonu

2 lžíce sýru Gruyere (nastrouhaného)

1 lžička citrónové kůry

1 lžička kopru

1/4 lžičky mořské soli

1/4 lžičky mletého černého pepře

1 svazek chřestu

1 vejce

Postup:

1. Na ploše vyválejte listové těsto na tenko do tvaru obdélníku. Přeneste ho na pekáč a těsto propíchejte vidličkou.

2. Dejte do trouby a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů, dokud těsto nebude mírně zlaté. 

3. V misce smíchejte smetanový sýr, citrónovou kůru, pažitku, estragon, kopr, sůl a pepř. Stěrkou pak rovnoměrně směs rozetřete na vychladlý koláčový korpus.

4. Navrch přidejte očištěný chřest (odlomte nebo odřízněte tuhé konce) a zasypte vrstvou nastrouhaného sýru Gruyere. Pokapejte trochou olivového oleje a pečte v troubě dalších 15 – 20 minut.

5. Koláč podávejte až po vychladnutí. 

Foto: Shutterstock, Pinterest / Feastingathome

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
4 Komentářů
  1. Díky bedničce z Lidlu jsem vyzkoušela bílý chřest a protože jsem byla líná dělat něco složitého tak skončil na pánvičce jen na másle, s česnekem, pepřem a solí. A byl vynikající, dokonce manžel – masožravec si pochutnal.

  2. Zajímavé recepty. Ráda je vyzkouším.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account