Co uvařit dětem k večeři? Věčná otázka většiny maminek. Dobrou zprávou je, že dokonce i ti nejvybíravější z vybíravých jedlíků budou obvykle souhlasit s kuřetem. Je to vynikající volba nabitá bílkovinami a navíc jídlo, které miluje většina dětí. Ale pokud chcete připravit jídlo, které je o něco víc zajímavější než klasické pečené kuře, vězte, že máme pro vás máme nové dětské recepty z kuřecího masa, jež vás ohromí svou snadností, designem i chutí. Objevte spolu s námi nové kreativní způsoby zdravé a rychlé večeře.

Jaké nové dětské recepty z kuřecího masa přidat do svého kuchařského repertoáru?

Foto: se souhlasem Mike Garten / Pinterest

Kuřecí Nachos na plechu

Smíchejte zeleninu, černé fazole a kuře na jednom plechu. Jednodušší a chutnější už to být nemůže! 

Ingredience:

5 šálků kukuřičných tortilla chips

2 a 1/2 šálku grilovaného kuřecího masa (natrhaného na kousky)

2 šálky sýru čedar (nastrouhaného nahrubo)

1 plechovka konzervovaných černých fazolí (opláchnuté)

1 zralé avokádo

Čerstvá limetková šťáva (z cca 3 limetek)

1 polévková lžíce olivového oleje

1 svazek koriandru (asi 1 šálek nasekaného koriandru)

6 malých ředkviček (nakrájených na tenké plátky)

1 malé jalapeňo (nakrájené na tenké plátky – můžete vynechat)

Sůl 

Postup:

1. Rozehřejte troubu na 200 °C. Na velký pečící plech s okrajem rozprostřete tortilly, kuřecí maso, polovinu sýru čedar a fazole. Navrh vše ještě posypte zbytkem sýru a pečte, dokud se sýr nerozpustí a fazole nezahřejí (cca 6 až 7 minut)

2. Mezitím v mixéru rozmixujte avokádo, limetkovou šťávu, olej, koriandr, 2 lžíce vody a špetku soli, dokud nebudete mít hladkou omáčku. 

3. Nachos pokapejte omáčku a posypte ředkvičkami, jalapenem (pokud děti mají rádi ostřejší jídlo) a zbývajícím koriandrem. 

Foto: se souhlasem Con Poulus / Pinterest

Středomořské kuřecí pita chleby

Najděte inspiraci na svých zahraničních cestách. Tyto pita chleby si zamiluje celá rodina!

Ingredience:

4 středně velká rajčata

1/4 malé sladké cibule

1 polévková lžíce olivového oleje

2 šálky vařeného nebo grilovaného kuřecího masa

2 kusy pita chleba

1 plechovka hummusu

1/2 hlavy římského salátu

1/2 šálku čerstvé máty (nasekané nahrubo)

1/2 čerstvé petrželky (nasekané nahrubo)

1 velký citrón

Sůl

Postup:

1. Ve velké míse smíchejte rajčata, cibuli, olej a 1/4 lžičky soli. Přidejte kuřecí maso a petržel a vše důkladně promíchejte.

2. Rozkrojte pita chleba na půlku a každou část potřete humusem. Navrch přidejte salát a mátu a vymačkejte šťávu z poloviny citrónu.

3. Na hlávkový salát naservírujte lžičkou kuřecí salát a podávejte zakápnuté se zbývajícím citrónem.

Foto: se souhlasem Danielle Occhiogrosso / Pinterest

Slaninové těstoviny s kuřecím masem

Rychlá, chutná a ve všech ohledech dokonalá večeře, kterou si zamilují nejen děti.

Ingredience:

1 balení těstovin penze

3 šálky zelených fazolek (oříznutých a rozpůlených)

4 plátky slaniny

2 šálky vařeného kuřecího masa (nakrájené na kousky)

2 polévkové lžíce čerstvé citrónové šťávy

1 velký žloutek

3 šálky baby špenátu

1 šálek pomazánu (nastrouhaného)

2 jarní cibulky (nakrájené na tenké plátky)

Sůl

Postup:

1. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu a na poslední chvíli přidejte do hrnce i zelené fazolky. Odlijte si 1/2 šálku vodu z hrnce a zbytek těstovin sceďte.

2. Mezitím ve velké pánvi na středním stupni opečte dokřupava slaninu (trvá to tak 3 až 4 minuty z každé strany). Přeneste ji na talíř vyložený papírovou utěrkou a po vychladnutí nalámejte na menší kousky. 

3. Kuře polapte citrónovou šťávou a ogrilujte dozlatova (trvá to tak 10 minut). V malé misce si rozšlehejte žloutek a vše nalijte do hrnce s těstovinami a fazolkami. Poté přidejte špenát, kuře, parmazán a 1/4 šálku vody z těstovin. Důkladně promíchejte, aby se všechny těstoviny obalily. Na závěr ozdobte jarní cibulkou a slaninou.

Foto: se souhlasem Shutterstock

Nejčastější otázky, jak by měla měla vypadat zdravá večeře pro školáky:

Co by měla obsahovat zdravá večeře pro děti?

Optimální porce večeře by měla být složena ze sacharidů, tuků i bílkovin, tak aby byla nutričně vyvážená a pestrá. Není důležité, jestli bude teplá nebo studená. Ze studených pokrmů je vhodný například obložený talíř se sýrem, vysokoprocentních šunkou a vajíčkem. K tomu třeba plátek chleba či jiné pečivo a zelenina. Další volbou mohou být například různé druhy pomazánek jako je Luňáková, ředkvičková nebo luštěninová. Mezi teplými večeřemi rozhodně vévodí oblíbené dětské těstoviny nebo právě pečené kuřecí maso. Vždy ale přidejte porci zeleniny, klidně formou menšího salátu s pár kapkami kvalitního oleje.

Kdy večeřet?

Není žádné univerzální pravidlo, ve kterou dobu by měly děti usednout k jídelnímu stolu. Je proto dobré brát ohledy na jeho denní režim a přizpůsobit se faktu, že poslední jídlo by dítě mělo jíst ideálně 2 hodiny před usnutím. 

Na co nezapomínat? 

Stolování je základ úspěchu. Udělejte si z večeře rodinný rituál a zasedněte společně k jídelnímu stolu, u kterého bude vládnout příjemná a přátelská atmosféra. Děti mají tendence plně přebírat stravovací režim svých rodičů a proto je vždy důležité jít příkladem. Vypněte televizi, odložte mobilní telefony a povídejte si třeba o tom, co bylo dnešní den to nejlepší, co jste všichni zažili.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Mike Garten, Con Poulus, Danielle Occhiogrosso / Pinterest

Zdroj: Pinterest, Wikipedia Commons

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
7 Komentářů
  1. KláraOdehnalová 1 rokem ago

    Super, děti sice nemám, ale myslím, že tyto pokrmy by si dal i dospělý. 🙂

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    prima, poslední recept by chutnal i našemu vnoučkovi 🙂

  3. Skvělá jídla nejen pro děti.

  4. Jídla dobrá jistě pro celou rodinu.

  5. MartinaBěhalová 1 rokem ago

    Super recepty určitě vyzkouším.

  6. NelaVávrová 1 rokem ago

    mnam, to bych si dala i já dospělý 🙂

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account