Začátek roku je období, kdy máme chuť změnit svůj životní styl, aby byl lepší a zdravější. Úprava stravy přitom bývá na prvním místě. Při změně skladby jídelníčku je důležitá i volba správných tuků.
I odlehčený jídelníček musí zůstat pestrý a vyvážený
Všichni víme, že je třeba zapomenout na uzeniny, sladkosti, dochucené nápoje, červené maso, a dát přednost hlavně zelenině a ovoci. Jenže – jak to zařídit, abyste dostali větší chuť na dušenou mrkev, než na biftek?
„Zeleninu si oblíbíte a budete více zařazovat do jídelníčku pouze tehdy, když vám bude chutnat. Málokdo vydrží chroupat syrovou mrkev jen proto, že je to zdravé. Když ale i obyčejnou zeleninu – mrkev, cuketu nebo papriku– krátce orestujete na kvalitním tuku, zůstane křehká, voňavá, zachová si typickou barvu, a hlavně bude velmi chutná. Někdo používá na restování olej, někdo máslo, já jsem už před lety objevila, že nejchutnější zelenina je ta připravená na ghí – přepuštěném másle. Přesně tak, jak ji připravovaly už naše babičky a prababičky. Ghí totiž dokáže skvěle zvýraznit chuť zeleniny, navíc jí dodá jedinečné oříškové aroma,“ říká Andrea Dostálová ze společnosti České ghíčko, kterou přepuštěné máslo před lety natolik okouzlilo, že se jej rozhodla vyrábět ručně, podle původních receptur.
Chladničku nepotřebujete
A v čem se přepuštěné máslo tak liší například od obyčejného másla? „Ghí má především vysoký kouřový bod (250 °C), takže se na rozdíl od klasického másla (kouřový bod 120 °C) a jiných tuků nepřepaluje a nevznikají obtížně stravitelné látky. Zkrátka vám po takovém jídle nebude těžko. Navíc neobsahuje mléčnou bílkovinu, takže si ho mohou dovolit i ti, kteří běžné máslo nemohou,“ upozorňuje Andrea Dostálová.
Díky vysokému kouřovému bodu má ghí v kuchyni rozmanité využití. Hodí se při pečení, smažení i grilování, můžete s ním omastit hotové pokrmy i si ho jen tak namazat na pečivo.K dalším výhodám ghí patří jeho jednoduché skladování a dlouhá doba spotřeby. „Ghí se nemusí chladit, takže ho můžete uchovávat mimo lednici, třeba jen ve spíži, avydrží vám minimálně 12 měsíců. Jeho dobré vlastnosti oceníte i při cestování – na převážení skleničky ghí žádnou chladničku ani termobox nepotřebujete,“ dodává na závěr Andrea Dostálová a přidává jeden ze svých oblíbených receptů, který je navíc velmi rychlý a jednoduchý.
Teplý salát z bulguru
Suroviny na 2 porce:
500 g bulguru
2 papriky
Ghí od Českého ghíčka
šťáva z 1 citronu
čerstvé lístky rukoly a další bylinky podle chuti
sůl
Postup:
1. Bulgur zalijte v hrnci dvojnásobným množstvím vody a povařte asi 5 minut. Pak přiklopte a nechte 15 minut dojít.
2. Mezitím si pokrájejte papriky na menší kousky.
3. Přiměřené množství ghí (asi 2 kávové lžičky) vložte do pánve a papriky na něm opečte. Po chvilce přidejte uvařený bulgur. Promíchejte a zalijte citronovou šťávou.
4. Na závěr pokrm osolte, přidejte lístky rukoly a další bylinky podle chuti.
Tip: Pro obměnu můžete použít speciální ghí ochucené chilli, které dodá pokrmu na pikantnosti. Koupíte jej na www.ceskeghicko.cz za 155 Kč.
Foto: archiv