Alternativy cukru: Jak slazit zdravě a podporovat hormonální léčbu

Nadměrná konzumace cukru patří mezi hlavní příčiny kožních problémů, včetně akné. Proč cukr škodí pleti? Jak ovlivňuje naše zdraví a hormony? A čím ho nahradit? Začtěte se.

O cukru bych mohla vyprávět. Závislost na cukru jsem rozpoznala i u sebe samé. Po čemkoliv sladkém jsem sahala často, naprosto bezmyšlenkovitě, a hlavně v momentech, kdy jsem byla ve stresu. Cukr byl mým kamarádem a lékem na emoce. Dopřával mi krátkodobé potěšení a pak jsem ho potřebovala znovu. Sama na sobě jsem vypozorovala, že v období, kdy jím přemíru cukru, se mi také zhoršuje stav pleti, jsem unavenější, náladovější, zhoršuje se mi trávení a necítím se fyzicky dobře. Stejný vliv cukru pozorují i mé klientky.
Dnes už jsem ve vztahu k cukru mnohem vnímavější a chutě na sladké se snažím rozklíčovat a podle toho pak jednám. Někdy si nakonec nic sladkého nedám a místo toho si dopřeju odpočinek, pohyb venku, meditaci nebo cokoliv, o co si tělo zrovna žádá. Cukr mi přinášel víc škody než užitku, proto dnes rafinovaný cukr nepoužívám. Při pečení používám sladké ovoce a sladké koření a sacharidy si dávám v podobě ovoce, zeleniny, obilovin, luštěnin a někdy kousku hořké čokolády.

Proč je rafinovaný cukr špatný?

    • Podněcuje hormonální nerovnováhu – Nadměrná konzumace cukru vede ke zvýšené produkci inzulínu a k hormonálním výkyvům.

 

    • Podporuje v těle zánětlivé prostředí, přináší do něj kyselost a krmí parazitickou kvasinku Candida albicans, která může přispívat k trávicím problémům a zhoršení akné.

 

    • Nepříznivě ovlivňuje trávení a procesy v těle.

 

    • Odebírá tělu minerály – pokud přijímáme hodně bílého cukru a dalších rafinovaných potravin, ztrácíme vitamíny skupiny B, vápník, hořčík, fosfor, železo a další látky.

 

    • Dehydruje tělo – odebírá buňkám vodu, což může vést k suché kůži, kruhům pod očima, vráskám.

 

    • Přehnaně uvolňuje organismus – sladká chuť nás uměle utišuje, uklidňuje a dodává nám radost, pocit bezpečí a lásky.

 

             Vyvolává závislost – cukr je značně návykový a funguje v mozku podobným způsobem jako               drogy, díky uvolňování dopaminu do mozku.

Co dělá cukr v těle a proč škodí pleti?

Jakmile cukr vstoupí do trávicího systému, mění se na glukózu. To způsobuje, že slinivka začne vylučovat inzulín do krve. Inzulín má hodně rozdílných funkcí, ale jednou z těch hlavních je regulovat hladinu glukózy v krvi a udržovat ji tak v normální hodnotě.
Pokud v důsledku konzumace nesprávných potravin lítá krevní cukr nahoru a dolů, tělo produkuje spoustu inzulínu a mužských hormonů androgenů, aby tuto hladinu vyrovnalo. Inzulín a androgen jsou dva hlavní hormony zodpovědné za tvorbu kožního mazu a následně vznik pupínků. Výkyvy hladiny krevního cukru jsou tedy jednou z hlavních příčin akné.


Lidé s kožními problémy by se měli snažit o udržení krevního cukru ve stabilitě a vyhnout se jeho nadměrným výkyvům. Tomu mohou předejít hlavně díky omezení konzumace rafinovaného cukru a nadměrného množství sacharidů ve formě sladkého ovoce a obilovin.
Cukr nemůžeme kompletně odstranit ze svého jídelníčku, protože ho potřebujeme pro správné fungování těla – dává nám energii. Z hlediska zdraví bychom však měli preferovat sacharidy složené před jednoduchými.

Čím nesladit a čím ano?

Cukrem, který škodí, není myšlen jen klasický bílý cukr, ale i ten hnědý a různé sirupy. Mezi ty méně vhodné cukry můžeme vzhledem k obsahu GI a fruktózy zařadit bílý cukr, hnědý a třtinový cukr, agávový sirup, javorový sirup a kokosový cukr, pasterizovaný med.
Není reálné vyhnout se konzumaci sladkého úplně, ale je důležité vybírat si ty správné druhy sladidel a používat je v malém množství. Vhodnějšími alternativami cukru je cukr v ovoci, Erythritol, melasa. Zahraniční novinkou ve slazení je Yacon sirup, který chutná podobě jako med, má nižší obsah kalorií a obsahuje rozpustnou vlákninu, čímž podporuje trávení.

 

Další tipy k cukrům

    • O cukru, jeho účincích na tělo a zdravějších alternativách píše 

PharmDr. Margit Slimáková na svém blogu

    • . Doporučuji projít si i diskuze k článkům, kde najdete další inspiraci k cukru.

 

    • Osobně doporučuji získávat sacharidy a sladkou chuť hlavně v té nejpřirozenější podobě ve formě sladkého ovoce a zeleniny (jablka, datle, banány, batáty, dýně, mrkev). Sladké buchty plné cukru, lepku a mouky nepeču a nejím. Raději si udělá brownies z batátů, datlí a kakaa. Místo sladkostí si dávám raw kuličky (z ovoce, ořechů, semínek), hořkou čokoládu nebo smoothie.

 

    • Omezte pití slazených nápojů. Vodu můžete ochutit citronem, bylinkami nebo ovocem. Čaj si můžete ochutit kapkou stévie nebo zvolit druhy čajů s příchutí, která nahradí sladkou chuť. Sladké pití si dopřávejte v podobě smoothie nebo šťávy, v kterých je velký podíl listové a jiné zeleniny a malý podíl sladkého ovoce. 

Zeleninové šťávy

    •  jsou vhodnější, než šťávy z pouhého ovoce. Kupovaným krabicovým džusům se raději vyhněte.

 

    • Pokud máte kožní problémy, upřednostněte ovoce s nižším obsahem cukru (zelené jablko, lesní plody, mrkev) před tím s vyšším obsahem cukru (ananas, banán, fíky).

 

    • Místo svačin v podobě sladkých müsli tyčinek, sušenek a koláčů si dejte 

zelené smoothie

    • , oříšky, semínka nebo vejce s bezlepkovými krekry. Pocit nasycení a energie vám vydrží mnohem déle.

 

    Pokud máte kožní problémy, je vcelku pravděpodobné, že máte v nerovnováze krevní cukr. Zaměřte se proto na konzumaci složených sacharidů a potravin s nižším GI. Konzumujte i dostatek bílkovin a tuků, které můžete navýšit na úkor příjmu sacharidů.

O vhodných a méně vhodných sacharidech a dalších výživových doporučeních k léčbě akné se dočtete v e-booku Uzdrav svou pleť.

Dokážete žít bez cukru? Pokud ano, čím nahrazujete cukr v jídlech?

Zdroj foto: Pixabay.com

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account