122

Vláknina je známá zejména svou vlastností zmírňovat zácpu nebo předcházet jejímu vzniku. Vláknina má na zdraví i další příznivé účinky, např. snižuje riziko vzniku cukrovky a onemocnění srdce.

Vláknina je ta část rostlinné potravy, kterou organismus člověka nedokáže strávit nebo vstřebat.
Na rozdíl od složek potravin, jako jsou tuky, bílkoviny, anebo sacharidy, je vláknina pro organismus nestravitelná, proto vláknina ve více či méně neporušeném stavu přechází přes žaludek, tenké střevo a tlusté střevo, a nakonec se z těla vyloučí. Zdánlivě to vypadá, že vláknina nemá při fungování organismu důležitou roli, ve skutečnosti však má při udržení zdraví mnoho důležitých funkcí.
Ve vodě nerozpustná vláknina pomáhá průchodu zkonzumované stravy přes trávicí trakt a taktéž zvyšuje objem stolice.
Vláknina může být velmi užitečná pro lidi, které trápí zácpa anebo nepravidelná stolice. Ve vodě nerozpustná vláknina může pocházet z různých zdrojů. Jejím vynikajícím zdrojem je celozrnná mouka, pšeničné otruby, ořechy a různé druhy zeleniny.
Ve vodě rozpustná vláknina se rozpouští ve vodě, získává gelovou konzistenci, což může být účinným prostředkem ke snížení obsahu cholesterolu v krvi a snižování hladiny cukru v krvi.
Ve vodě rozpustná vláknina může pocházet z ovsa, hrachu, fazole, jablek, citrusových plodů, mrkve, ječmene a rozpustnou vlákninu obsahuje také psyllium.
Psyllium – obaly semen jitrocele indického – obsahují obzvláště mnoho vlákniny. Vláknina se po zkonzumování ve střevech dokáže zvětšit na několikanásobek svého objemu jako zátka z psylliového gelu, prochází tlustým střevem a vyčistí jej.
Během tohoto procesu psyllium do sebe vstřebá část toxických látek, odstraňuje usazeniny, a problematické úseky se stávají průchodnějšími. Díky své mimořádné účinnosti se psyllium jeví jako nejoblíbenější vláknina, protože nejenže snižuje výskyt zácpy, ale pomáhá i při snižování hmotnosti, detoxikuje organismus a zlepšuje celkový zdravotní stav.
Vláknina psyllium může být velmi užitečná také při detoxikaci organismu. Pravidelná konzumace pomáhá zachovat zdraví střevního traktu. Organismus získá více energie, zlepší se vstřebávání různých živin, zbaví se nepříjemných plynů, nadmutí a toxických látek. Vláknina při zvýšeném příjmu snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, což prokázaly mnohé lékařské výzkumy.
Vláknina rozpustná ve vodě může napomáhat při snižování cholesterolu v krvi tím, že snižuje hladinu lipoproteinu (LDL) s nízkou hustotou, takzvaný „špatný” cholesterol. Na základě epidemiologických studií zvýšený příjem vlákniny psyllium snižuje krevní tlak, výskyt různých zánětlivých onemocnění a přispívá rovněž ke zdraví srdce.
Vláknina psyllium zpomaluje vstřebávání cukru do krve, což u lidí postižených cukrovkou napomáhá snížit kolísání cukru v krvi. Dále snižuje riziko cukrovky typu 2.
Vláknina může pomáhat také při normalizaci tělesné hmotnosti. Při konzumaci potravy s vysokým obsahem vlákniny trvá žvýkání déle, organismus má více času, aby pocítil nasycenost, člověk už nepociťuje hlad.
Vláknina a její nejdůležitější zdroje

    Různé druhy obilovin

    Ovoce

    Zelenina

    Fazole, hrách a jiné luštěniny

    Ořechy, různé druhy jader a taktéž psyllium

Vláknina ve stravě – množství se doporučuje pomalu, během několika týdnů postupně zvyšovat, aby se zabránilo nepříjemným příznakům. Když se vláknina konzumuje, je velmi důležité zároveň pít zvýšené množství tekutin (vody).

Zdroj:
http://www.umm.edu/altmed/articles/psyllium-000321.htm
http://www.mayoclinic.com/health/fiber/NU00033

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account