Klasická hnědá čočka je v naší kuchyni téměř tradicí, ta červená je oproti ní tak trochu zapomenutá.
Je to škoda!
Přitom je totiž i červená čočka bohatým zdrojem bílkovin nebo cenných minerálů jako je železo, selen, fosfor, zinek aj. Prospěšná je i pro obsah vlákniny, nenadýmá a ještě se nemusí předmáčet. Je uvařená do čtvrt hodinky!
Červená čočka je zbavená slupky, proto tolik nenadýmá a je lépe stravitelná. Protože se z ní vařením velmi snadno stane kaše, je to opravdu nenáročná lahůdka, která bez potíží dodá tělu množství živin.
Červená čočka a koření
Červená čočka je nedílnou součástí indické kuchyně, ideálně se proto snoubí s indickým kořením jako je kari, kurkuma nebo římský kmín. Ale bude chutnat i s majoránkou, pepřem, sladkou paprikou, česnekem nebo cibulí.
Jak na čočku? Tipy na využití červené čočky a zajímavé recepty najdete třeba tady.