Přípravu kotlet jsem si vymyslela sama, dělám je tak několik let, u brambor jsem se nechala inspirovat mojí oblíbenou americkou kuchařkou – The Pioneer Woman.
 
VEPŘOVÉ KOTLETY S HOŘČICOVOU OMÁČKOU A PLNĚNÉ BRAMBORY (pro 2 osoby)
4 menší vepřové kotlety
vývar z kostí z kotlet
dijonská hořčice
worcesterová omáčka
bílé víno (asi 1-2 dcl)
smetana na vaření (asi půl kelímku)
česnek
cibule
jarní cibulka
kousek másla na dokončení omáčky
sůl
pepř
 
na brambory:
asi 100 g anglické slaniny vcelku
1 balení lučiny (třeba jogurtová je dobrá)
asi 50 g másla
jarní cibulka
petrželová nať
asi 1 dcl mléka – dle potřeby
čedar (nebo jiný tvrdý sýr – např. Comte nebo Ementál) – malý kousek, jen na posypání
sůl
pepř
 
PŘÍPRAVA:
Kotlety očistím, ořežu kosti a připravím vývar (do vody dám vařit kosti, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 většího celeru, 2 stroužky česneku, 1 menší cibule, pár kuliček pepře, sůl, petrželová nať). Vývar se připravuje min. 1,5 hodiny, spíše dvě. Takže doporučuji začít dopředu anebo použít už připravený.
Kotlety si na chvíli naložím – nejdříve je osolím a opepřím a pak do misky dám trochu worcestrové omáčky, trochu dijonské hořčice (tak 2 lžičky), 1 stroužek česneku, 1 jarní cibulka nakrájená na kousky. Zamíchám dohromady, nanesu na maso (je to spíše jen lehce potřené) a nechám odstát – aspoň půl hodiny.
img_2135
Mezitím si připravím brambory. Pro tento recept jsem se inspirovala u své oblíbené kuchařky Ree Drummond – The Pioneer Woman – a tohle je její originální recept: http://thepioneerwoman.com/cooking/slice-baked-potatoes/
Do brambor je třeba si dopředu připravit anglickou slaninu. Nakrájím na malé kostičky a nechám vyškvařit dokřupava. Vyndám z pánve na ubrousek, kde okape přebytečný olej a vyškvařené sádlo nechám na pánvi (použíje se pak na kotlety).
Já jsem si připravila 5 brambor. Omyla jsem je kartáčkem a dala na plech vyložený pečícím papírem. A pekla v troubě na 170 stupňů (horkovzdušná) cca 3/4 hodiny. Když se propíchnou, musí být hotové, tedy vidlička jde snadno skrze bramboru. Poté se nechají trochu vystydnout, aby se daly vzít do ruky. Potom se nakrájejí na silnější proužky a konce se odkrojí. Neloupou se. Mně to vyšlo asi na 3 proužky na každou bramboru, u těch menších na dva. Vnitřky brambor jsem opatrně vykrojila nožem, takže mi zbylo jen kolečko ze slupky. Tato kolečka jsem si opatrně přendala na plech vyložený pečícím papírem. Všechny vnitřky brambor jsem dala do misky a rozmačkala – jako bych dělala bramborovou kaši. Pak jsem přidala máslo, 1 balení lučiny a trochu mléka, tak 1 dcl, dále jsem to vše promíchala do hladka a přidala anglickou slaninu, co jsem si připravila předem a na kousky nakrájenou jarní cibulku a petrželovou nať. Osolila a opepřila. Touto směsí jsem si pak opatrně lžičkou naplnila ta kolečka ze slupky. Nahoru jsem dala kousky nastrouhaného čedaru. Takto připravené brambory se pak dají zapéct do trouby na 200 stupňů cca na 10 minut.
img_2134 img_2136
Kotlety si nejdříve zprudka opeču na pánvi – na tuku, který mi zbyl po vyškvaření slaniny. Jakmile jsou opečené ze všech stran (každá strana cca 2-3 minuty), tak je vyndám a zabalím do alobalu a nechám odpočívat. Z pánve (z toho tuku) si vyberu děrovanou naběračkou zbytky cibulky a česneku, které tam zůstaly (opadaly z kotlet). Kdyby tam zůstaly, tak se přepálí a omáčka bude hořká. Přidám asi 2 lžičky dijonské hořice, promíchám metličkou, přidám asi 1 dcl bílého vína a cca 2 dcl vývaru, který jsem si připravila. Promíchám a provařím. Podle potřeby dopepřím a případne dosolím. Nechám zredukovat a přidám asi půl kelímku smetany na vaření. Provařím a do omáčky vrátím opečené kotlety (i se šťávou, která z nich do alobalu vytekla). Ještě trochu spolu provařím a přidám kousek másla a promíchám. Pak už dál nevařím, jen promíchám. Omáčka by měla být hladká, lesklá.
img_2140
No a pak podáváme i s těmi bramborami, co se nám mezitím zapekly v troubě!
 
foto: Lucie Pomijová
 
další recepty najdete na www.honefood.cz
 
 

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account