Švédské masové kuličky s holandskou omáčkou

Vytisknout recept
 
Švédské masové kuličky:
Na oleji si osmažíme pokrájenou cibuli a osmažíme houby. Mleté maso smícháme s kořením, vejcem, mlékem a vychladlými houbami s cibulkou. Pořádně rukou nebo v robotu zamícháme a zahustíme strouhankou. Mokrou rukou tvoříme malé kuličky, které plníme kouskem sýra. 
 
Pekáč vyložíme pečicím papírem a kuličky pokapané olejem na něm pečeme při teplotě 160°C asi 40 min.
 
 
 Holandská omáčka:
Nejprve přepustíme máslo. Pak si připravíme vodní lázeň. Nad párou rozmícháme žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šleháme do zhoustnutí. Pak zašleháme po částech přepuštěné máslo. Nesmí se vařit. Teplota směsi nemá přesáhnout 65°C. Nakonec zakapeme citronovou šťávou. 
 
 
 
Servírujeme na talíř masové kuličky s vařenými bramborami. Podáváme k nim brusinkovou marmeládu a holandskou omáčku. Můžeme ozdobit zeleninou, například červenými paprikami. 
 
 
 
 
Přeji dobrou chuť a skvělý zážitek ze slavnostního obědu. 
 
 
 
 
 
1000g - mleté krůtí maso
2ks - vejce
300g - houby ( masáky)
100ml - mléko
75g - strouhanka
200g - tvrdý sýr
1ks - cibule
1lžíce - olej
1lžíce - sekaný kopr
1lžíce - hladkolistá petrželka
1lžíce - pažitka
1špetka - muškátový oříšek
1špetka - mletý kardamom
1špetka - mleté nové koření
1lžička - worcester
3lžička - sůl
1špetka - mleté chilli
3ks - žloutky
100g - přepuštěné máslo
50ml - vývar
50ml - bílé víno
1/2ks - citron. šťáva
1špetka - sůl,pepř
1sklenička - brusinkový džem
příprava - 60
vaření - 40
Kategorie Hlavní jídlo
Uvařila Naděžda Křičenská

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account