Švédské masové kuličky:
Na oleji si osmažíme pokrájenou cibuli a osmažíme houby. Mleté maso smícháme s kořením, vejcem, mlékem a vychladlými houbami s cibulkou. Pořádně rukou nebo v robotu zamícháme a zahustíme strouhankou. Mokrou rukou tvoříme malé kuličky, které plníme kouskem sýra.
Pekáč vyložíme pečicím papírem a kuličky pokapané olejem na něm pečeme při teplotě 160°C asi 40 min.
Holandská omáčka:
Nejprve přepustíme máslo. Pak si připravíme vodní lázeň. Nad párou rozmícháme žloutky s vývarem, vínem, solí a pepřem. Šleháme do zhoustnutí. Pak zašleháme po částech přepuštěné máslo. Nesmí se vařit. Teplota směsi nemá přesáhnout 65°C. Nakonec zakapeme citronovou šťávou.
Servírujeme na talíř masové kuličky s vařenými bramborami. Podáváme k nim brusinkovou marmeládu a holandskou omáčku. Můžeme ozdobit zeleninou, například červenými paprikami.
Přeji dobrou chuť a skvělý zážitek ze slavnostního obědu.
1000g - mleté krůtí maso2ks - vejce300g - houby ( masáky) 100ml - mléko75g - strouhanka200g - tvrdý sýr1ks - cibule1lžíce - olej1lžíce - sekaný kopr1lžíce - hladkolistá petrželka1lžíce - pažitka1špetka - muškátový oříšek1špetka - mletý kardamom1špetka - mleté nové koření1lžička - worcester3lžička - sůl1špetka - mleté chilli3ks - žloutky100g - přepuštěné máslo50ml - vývar50ml - bílé víno1/2ks - citron. šťáva1špetka - sůl,pepř1sklenička - brusinkový džempříprava - 60vaření - 40