Mnozí jej považovali za nemoc minulosti, černý kašel se však stal v posledních měsících jedním z nejskloňovanějších infekčních onemocnění. Jeho výskyt totiž v České republice narůstá. Ohrožuje zejména novorozence před očkováním povinnou hexavakcínou, ochránit jej však může přeočkování rodičů, u ženy ideálně během těhotenství.

Nejprve se symptomy podobají běžnému nachlazení. Člověk může kýchat, smrkat, naměřit si mírnou horečku a zaznamenat slabý kašel. Ten však postupně nabírá na síle, až přejde k intenzivním záchvatům, které může doprovázet zvracení, úbytek váhy a celkové vyčerpání.

Jeho nejzávažnější formy postihují zejména malé děti a mohou vést k zápalu plic, onemocnění mozku, nebo dokonce úmrtím. Ne u každého se ale musí tyto symptomy projevit, někteří mohou černý kašel zaměnit s běžným nachlazením, aniž by tušili, že se stali přenašeči vysoce infekčního onemocnění.

K přenosu černého kašle dochází prostřednictvím kapének, které mohou na předmětech přetrvávat i delší dobu. Největší nebezpečí představuje opravdu blízký kontakt. Černý kašel je nejvíc nakažlivý v době nespecifických příznaků.

Novorozenci se nejčastěji nakazí od svých rodičů, případně prarodičů nebo jiných opatrovníků. Před zavedením očkování 1 z 5 dětí do 5 let umíralo na černý kašel. Dnes naštěstí můžeme ty nejmenší efektivně chránit.

Děti mají očkování proti černému kašli zahrnuto ve formě takzvané hexavakcíny, která je v České republice povinná. Její podávání však začíná až ve 2. měsíci života kojence, dostatečná ochrana proti nemoci vzniká až po druhé dávce, tedy přibližně v 6. měsíci. Proto mohou být první měsíce pro miminko velmi nebezpečné.

Nastávající maminka však může své dítě ochránit, pokud se nechá proti černému kašli přeočkovat během těhotenství, ideálně ve 3. trimestru. Protilátky se tak mohou k miminku dostat skrze placentu a mateřské mléko a je tak chráněno i v období před očkováním. Nechat se přeočkovat by měli také další lidé, kteří přicházejí s novorozencem do blízkého kontaktu, například babičky, dědečkové nebo lidé bydlící ve stejné domácnosti.

Po hexavakcíně přichází další přeočkování v 5 a následně v 10 letech, a to ve formě vakcíny proti záškrtu, tetanu a černému kašli. S věkem postupně dochází k vyvanutí imunity. I proto se doporučuje přeočkování v dospělosti. Nechat se přeočkovat můžete u praktického lékaře, pediatra nebo v očkovacím centru.

Zdroj: LOONO

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account