Velikonoce jsou tu za pár dní a domácnosti opět provoní tradiční mazance, jidášky nebo beránci. Ze slaných pokrmů pak nesmí chybět nádivka. Tradičních velikonočních pokrmů je bezpočet a stejně tak i receptů na ně, které se nezřídka dědí z generace na generaci.
Pokud se začnete blíže zajímat o velikonoční zvyky, zjistíte, že ke každému dni Svatého či také Pašijového týdne se váže nějaký pokrm. Například na Zelený čtvrtek by se měla konzumovat zelená jídla ze surovin jako špenát či hrách, skvělý je také medvědí česnek. Velký pátek patřil polévkám a bezmasým jídlům, případně se na stole objevila ryba. Nádivka se vždy připravovala na Bílou sobotu a zadělávalo se na mazance. Sladký beránek býval nedělní dobrotou a na Velikonoční pondělí nesměly chybět pochoutky z vajec a polévka zvaná šmigrustovka.
Pojďme si však tentokrát představit několik dobrot, které se také vážou ke svátkům jara, ale u nás tolik připravované zatím nejsou.
Cross Buns
Ingredience
¼ šálku rozinek
¼ šálku rumu nebo podle potřeby na namočení rozinek
¾ šálku teplého mléka
3 hrnky chlebové mouky
1 balení sušeného droždí
5 lžic cukru
1 velké vejce
1 lžíce citronové kůry
1 lžíce pomerančové kůry
¾ lžičky mleté skořice
½ lžičky soli
½ čajové lžičky mletého kardamonu
¼ lžičky mletého muškátového oříšku
7 lžic rozpuštěného másla
Kříže
¼ šálku vody
⅓ šálku univerzální mouky nebo podle potřeby, aby bylo těsto řídké a dalo se tvarovat
Poleva
¼ šálku cukru
3 lžíce vody
Postup
Rozinky dejte do misky. V malé pánvi zahřejte rum a nalijte ho na rozinky, aby změkly – nechtě alespoň 2 hodiny. Slijte, tekutinu si nechte na další použití.
V ušlehejte teplé mléko, 1/4 hrnku mouky a droždí. Nechte asi 15 minut odstát, aby bylo droždí aktivní – na povrch by měly začít stoupat malé bublinky. Přidejte cukr, rozšlehané vejce, citronovou a pomerančovou kůru, skořici, sůl, kardamom, muškátový oříšek, rozpuštěné máslo a většinu zbývající mouky (možná nebudete potřebovat všechnu). Vymíchejte těsto, dokud se neodlepuje od stěn mísy a nestane se mírně pružným, trvá to asi 5 až 6 minut. Pokračujte v hnětení, dokud není těsto měkké a lesklé, tedy dalších asi 10 minut. Vytvarujte z těsta kouli, přeneste na lehce pomoučněnou pracovní plochu.
Těsto zploštěte do velkého oválu o tloušťce asi 1,5 cm. Povrch těsta rovnoměrně posypte rozinkami, přeložte těsto na třetiny. otočte a znovu přeložte na třetiny. Těsto vytvarujte do koule, přeneste ho do lehce naolejované mísy, přikryjte a nechte kynout na relativně teplém místě dokud nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 2 hodiny.
Konečky prstů těsto trochu prohrábněte, přeneste ho na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Těsto zploštěte do rovnoměrného tvaru a rozdělte na 16 stejných dílů.
Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Z každého kousku těsta vyválejte kouli a rovnoměrně je rozložte na připravený plech. Nechte 15 minut kynout.
V míse smíchejte 1/4 hrnku vody a 1/3 hrnku mouky, dokud směs nebude dostatečně hustá, aby držela tvar, ale zároveň dostatečně řídká, aby se dala vytvarovat. Směs přelijte do zdobicího sáčku a po 15 minutách kynutí udělejte na každé buchtě křížek.
Nechte kynout, dokud se objem původních bochánků těsta nezdvojnásobí, asi 15 až 20 minut. Předehřejte troubu na 220 °C, vložte plech a pečte 15 minut.
Mezitím smíchejte 1/4 šálku cukru a 3 lžíce vody na pánvi na mírném ohni. Přiveďte k varu a vařte, dokud se cukr nerozpustí a směs nezačne houstnout, poté odstavte. Před glazováním nechte buchty 5 minut vychladnout na mřížce. Vršek buchet lehce potřete polevou.
Mrkvový dort
Ingredience
2 šálky bílého cukru
1 ¼ šálku rostlinného oleje
4 velká vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
2 šálky hladké mouky
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky mleté skořice
½ lžičky soli
3 šálky strouhané mrkve
1 šálek nasekaných vlašských ořechů
Poleva
½ šálku změklého másla
Smetanový sýr
4 šálky moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 šálek nasekaných vlašských ořechů
Postup
Předehřejte troubu na 175 °C. Ve velké míse vyšlehejte cukr, olej, vejce a 2 lžičky vanilky, dokud se dobře nespojí. Přimíchejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici a sůl. Vmíchejte mrkev a přisypte ořechy. Nalijte do připravené formy.
Pečte v předehřáté troubě, dokud špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá, asi 40 minut. Nechte koláč 10 minut vychladnout, poté jej vyklopte na drátěnou mřížku a nechte zcela vychladnout.
Příprava polevy: Máslo, smetanový sýr, moučkový cukr a 1 lžičku vanilky vyšlehejte ve velké míse do hladkého krému. Vmíchejte nasekané ořechy. Vychladlý dort potřete polevou.
Italský slaný koláč – Torta Pasqualina
Ingredience
Těsto
500 g mouky
1 lžíce olivového oleje
1 vejce
Náplň
30 g másla
2 cibule
2 stroužky česneku
5 vajec
600 g vařeného mangoldu, vymačkaného, aby se odstranila vlhkost
špetka muškátového oříšku
500 g ricotty
150 g nastrouhaného parmezánu
1 vejce na polevu
Postup
Na těsto smíchejte mouku s olejem, vejcem, špetkou soli a 200 ml vody, vypracujte jednotné a hladké těsto. Přikryjte a nechte ho dvě hodiny odpočívat. Těsto roztáhněte a vykrojte dvě kola, jedno o něco větší než druhé.
Na pánvi rozehřejte máslo a jemně na něm 10 minut smažte nakrájenou cibuli a utřený česnek, dokud nezprůhlední, poté je nechte vychladnout. Uvařte 4 vejce, uvařený a vychladlý mangold nakrájejte. Smíchejte mangold, cibuli a česnek, muškátový oříšek, ricottu, jedno syrové vejce a parmazán a okořeňte.
Troubu předehřejte na 190 °C, dortovou formu vyložte pečicím papírem. Větší kus těsta rozválejte na velký kruh a vyložte jím dno a boky formy. Lžící nandejte směs mangoldu a ricotty. Vložte tři vařená vejce, odděleně od sebe, a potopte je do náplně.
Zbylé těsto rozválejte na kruh a přikryjte jím koláč, potřete rozšlehaným vejcem. Pečte 40-45 minut nebo dokud těsto nezezlátne. Nechte 30 minut stát a poté podávejte. Lze jíst teplý i studený.
Zdroj: Allrecipes.com, ceskevelikonoce.cz, Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock