Už jste byli na bezu? Pokud ne, je na čase to napravit. Bezinky všeobecně patří mezi jedny z nejoblíbenějších bylin na sběr. Ptáte se proč? Tyto malé bobule jsou totiž bohaté na antioxidanty a skvělým zdrojem vitaminu C. Na bezové keříky přitom můžete narazit na běžné procházce v přírodě, proto jejich sběr můžete spojit třeba s aktivním časem se svojí rodinou. Poznáte je navíc velice snadno kvůli jejich omamné vůni. 

3 skvělé recepty z bezu, které stojí za to vyzkoušet

Foto: Shutterstock

Křupavý bezinkovo-rebarborový koláč

Pokud ho budete podávat svým hostům, garantujeme vám, že bez receptu domů neodejdou! 

Ingredience:

1 šálku hrubé mouky

3/4 šálku rychlovarného ovsa

1 – 1/2 šálku cukru

1 lžička mleté skořice

1/2 šálku studeného másla

3 šálky rebarbory nakrájené na kostičky

2 šálky bezinkových povidel (recept najdete ZDE)

2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu

1 šálek vody

1 lžička vanilkového extraktu

Postup: 

1. Ve velké míse smíchejte mouku, oves, 1/2 šálku cukru a skořici. Nakrájejte máslo a vše prohněťte prsty dokud směs nebude připomínat drobenku.

2. Polovinu drobenky vtlačte do vymazané formy. Promíchejte rebarboru s bezinkovými povidly a vše navrstvěte na povrch.

3. V malém hrnci smíchejte kukuřičný škrob a zbývající cukr. Postupně vmíchejte vodu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte za stálého míchání 1 – 2 minuty (nebo dokud vše nezhoustne). Odstraňte z plotýnky a vmíchejte vanilku.

4. Směs nalijte na ovoce a posypte zbytkem drobenkové směsi. Pečte při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 50 – 55 minut nebo dokud vše nebude zlatohnědé. Podávejte teplé či studené. 

Foto: Shutterstock

Letní koktejl z černého bezu

Perfektní způsob, jak si do oblíbeného letního drinku přidat velkou porci zdraví.

Ingredience na bezinkový likér s vodkou:

1/2 l bezinkové šťávy

1/2 l vodky

3 hřebíčky

1 pomeranč

Ingredience na koktejl: 

1 panák bezinkového likéru s vodkou

1 čajová lžička medu

1/2 čajové lžičky čerstvého zázvoru

1/4 šálku perlivé vody

1/2 ledu

Postup:

1. Promíchejte bezinkovou šťávu s vodkou, přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče. Vše nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte na později.

2. Všechny ingredience na koktejl promíchejte ve větší sklenici a servírujte ve vychlazených ozdobných sklenicích sobě i přátelům.

Foto: Shutterstock

Rozkvetlý bezový čaj

Chutná skvěle teplý, ale rozhodně ho můžete využít i na přípravu svého oblíbeného osvěžujícího letního studeného čaje.

Ingredience:

1 – 2 lžíce sušených květů bezu

1 šálek vroucí vody

Cukr podle chuti

1 tenký plátek citrónu

Postup:

1. Sušené květy bezu nechte vylouhovat v šálku po dobu 5 až 10 minut. Při servírování přidejte cukr (podle libosti) a zakápněte citrónem.

Foto: Shutterstock

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
2 Komentářů
  1. Romana Mlynářová 2 roky ago

    Nejraději mám čaj a kosmatici, bez květu v těstíčku, usmažíme dozlatova

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account