Víte, že sezóna želírování s létem nekončí? Zavařovat ovoce do džemů a marmelád můžete i na podzim (jablka, hrušky, švestky, dýně) a v zimě (citrusy, ananas, kiwi apod). Uchovejte si tak snadno zásoby vitamínů ve skleničkách i na zimní měsíce a ty obzvlášť vydařené můžete hezky ozdobit a věnovat třeba na Vánoce, jako jedlý dárek.
Mandarinková marmeláda
Potřebujete:
500 g vyloupaných mandarinek, 100 g cukru, šťáva z jedné limetky, špetka skořice, 2 hřebíčky, špetka soli, 2 g Ovocného (citrusového) pektinu Labeta
Postup:
Jednotlivé vyloupané segmenty mandarinek dáme do hrnce, přidáme cca 50–60 g cukru, špetku soli, skořici, hřebíčky a přidáme cca 200 ml vody. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme asi 15 minut. Vyndáme hřebíčky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem. Směs opět vrátíme na plotnu a vmícháme limetkovou šťávu a zbytek cukru (tedy 40–50 g) ve kterém jsme předem dobře rozmíchali citrusový pektin. Přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a povaříme ještě asi pět minut. Průběžně sbíráme pěnu, která se na marmeládě utváří. Ještě horkou směs plníme do horkých vyvařených sklenic, ideálně sterilovaných v troubě na 100 °C. Uzavřeme a necháme vychladnout. Skladujeme v temnu a suchu. Marmeláda obsahuje minimální množství cukru, a proto je určena pro rychlou spotřebu. Po otevření ji proto uchováváme v lednici a ideálně do týdne, maximálně do 14 dní spotřebujeme.
Zimní pomerančová marmeláda s vůní Vánoc
Co potřebujete:
1kg vykrájených filátek z cca 3kg pomerančů (blanky v citrusech jsou hořké, tedy v marmeládě nežádoucí), kůra z 1 pomeranče, 650 g cukru, 10 g Ovocného pektinu Labeta, 1 lžička Kyseliny citronové Labeta, 1 velký svitek skořice, 3 hvězdičky badyánu, 5 hřebíčků
Postup:
Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 PL lžíci si necháme na později), pomerančovou kůru a koření dáme si vhodného hrnce a přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou. Na závěr vmícháme citrusový Ovocný pektin smíchaný s lžící cukru, a pořádně promícháme. Ještě minutku-dvě provaříme, provedeme želírovací test (na vychlazený porcelánový talířek kápneme marmeládu a pokud nestéká, máme hotovo). V opačném případě ještě povaříme, dokud nezískáme hustotu dle našich představ. Horkou marmeládu plníme do vyvařených ještě teplých sklenic (použité koření vyndáme, do skleniček ho nedáváme, jeho chuť by byla moc intenzivní). Marmeládu již dále nezavařujeme a skladujeme na chladném temném místě.
Pomerančová marmeláda s likérem
Potřebujete:
500 g pomerančů, cca 200 g cukru (libovolně přidejte, podle sladkosti pomerančů), 2 lžičky Ovocného pektinu Labeta, 1 lžička Kyseliny citronové Labeta, 50 ml pomerančového likéru (lze i více, dle chuti) – např. Grand Marnier nebo Cointreau, citronová šťáva dle chuti
Postup:
Připravte si čisté a ideálně i vysterilizované skleničky. Pomeranče tzv. vyfiletujete (neboli jednotlivé dílky oloupete a důkladně zbavíte veškerých slupiček a bílé části pod kúrou), a pak už jen nakrájíte na menší kousky. Pomeranče a cukr vložte do hrnce a rozmixujte. Přidejte lžičku kyseliny citronové a vymačkanou šťávu z citronu a přiveďte k varu (vařte ale jen pozvolna). Pektin smíchejte se lžičkou cukru a vmíchejte do hrnce k pomerančům. Nakonec přilijte pomerančový likér a na nízkém stupni povařte do požadované hustoty. Nevařte ale déle než 20 minut, ať vám zůstanou i nějaké vitamíny. Čím déle budete vařit alkohol, tím více vyprchá a zůstane po něm jen chuť. Pokud tedy chcete, by alkohol nevyprchal, přidejte ho až úplně ke konci. Konzistenci marmelády otestujte talířkovou metodou a pokud je dostatečně hustá, ještě horkou ji nalijte do vyvařených skleniček, zavíčkujte (víčka se mohou pro lepší sterilitu potřít čistým alkoholem) a otočte dnem vzhůru. Marmeládu také lze klasicky zavařit v hrnci s vodou. Pomerančová marmeláda je výborná zejména na palačinky či lívance, ale i na pečivo nebo do jogurtu či snídaňové kaše.
TIP:
Pokud chcete marmeládu ozvláštnit, zkuste přidat špetku skořice, budete mít dokonalou zimní chuť marmelády.
Foto: archiv