Už jste byli na bezu? Pokud ne, je na čase to napravit. Bezinky všeobecně patří mezi jedny z nejoblíbenějších bylin na sběr. Ptáte se proč? Tyto malé bobule jsou totiž bohaté na antioxidanty a skvělým zdrojem vitaminu C. Na bezové keříky přitom můžete narazit na běžné procházce v přírodě, proto jejich sběr můžete spojit třeba s aktivním časem se svojí rodinou. Poznáte je navíc velice snadno kvůli jejich omamné vůni.
3 skvělé recepty z bezu, které stojí za to vyzkoušet
Křupavý bezinkovo-rebarborový koláč
Pokud ho budete podávat svým hostům, garantujeme vám, že bez receptu domů neodejdou!
Ingredience:
1 šálku hrubé mouky
3/4 šálku rychlovarného ovsa
1 – 1/2 šálku cukru
1 lžička mleté skořice
1/2 šálku studeného másla
3 šálky rebarbory nakrájené na kostičky
2 šálky bezinkových povidel (recept najdete ZDE)
2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
1 šálek vody
1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
1. Ve velké míse smíchejte mouku, oves, 1/2 šálku cukru a skořici. Nakrájejte máslo a vše prohněťte prsty dokud směs nebude připomínat drobenku.
2. Polovinu drobenky vtlačte do vymazané formy. Promíchejte rebarboru s bezinkovými povidly a vše navrstvěte na povrch.
3. V malém hrnci smíchejte kukuřičný škrob a zbývající cukr. Postupně vmíchejte vodu a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte za stálého míchání 1 – 2 minuty (nebo dokud vše nezhoustne). Odstraňte z plotýnky a vmíchejte vanilku.
4. Směs nalijte na ovoce a posypte zbytkem drobenkové směsi. Pečte při teplotě 200 stupňů Celsia po dobu 50 – 55 minut nebo dokud vše nebude zlatohnědé. Podávejte teplé či studené.
Letní koktejl z černého bezu
Perfektní způsob, jak si do oblíbeného letního drinku přidat velkou porci zdraví.
Ingredience na bezinkový likér s vodkou:
1/2 l bezinkové šťávy
1/2 l vodky
3 hřebíčky
1 pomeranč
Ingredience na koktejl:
1 panák bezinkového likéru s vodkou
1 čajová lžička medu
1/2 čajové lžičky čerstvého zázvoru
1/4 šálku perlivé vody
1/2 ledu
Postup:
1. Promíchejte bezinkovou šťávu s vodkou, přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče. Vše nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte na později.
2. Všechny ingredience na koktejl promíchejte ve větší sklenici a servírujte ve vychlazených ozdobných sklenicích sobě i přátelům.
Rozkvetlý bezový čaj
Chutná skvěle teplý, ale rozhodně ho můžete využít i na přípravu svého oblíbeného osvěžujícího letního studeného čaje.
Ingredience:
1 – 2 lžíce sušených květů bezu
1 šálek vroucí vody
Cukr podle chuti
1 tenký plátek citrónu
Postup:
1. Sušené květy bezu nechte vylouhovat v šálku po dobu 5 až 10 minut. Při servírování přidejte cukr (podle libosti) a zakápněte citrónem.
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Janotová
paráda 🙂
Nejraději mám čaj a kosmatici, bez květu v těstíčku, usmažíme dozlatova