Každý, kdo chce dávat svému tělu to nejlepší, měl by využívat především sezonních potravin. Co ale jíst třeba v únoru, kdy jsou zahrady a pole pod sněhem? V tento čas volte potraviny po sklizni uskladňované, jako řepa, mrkev, celer, tuřín, petržel, pórek, zázvor či růžičková kapusta, která i v mrazech může zůstávat na záhonu a sklidíte si čerstvou.
Co se týče zeleniny, je tedy nejlepší sáhnout po kořenové, jejíž nespornou výhodou je dostupnost po celý rok a snadná příprava na mnoho způsobů. Mrkev patří mezi významné zdroje beta-karotenu, vitamínů B, C a E či minerálů jako hořčík, železo a vápník. Skvěle chutná syrová i tepelně upravená. Podobně chutná, univerzální a na vitamíny bohatá je petržel. Její éterické oleje navíc působí antimikrobiálně. U mrkve i petržele využijete jak kořen, tak také nať. Do této party můžete přidat ještě celer, ze kterého se dají vytvořit například chutné a zdravé hranolky.
Svou velmi specifickou chutí se červená řepa řadí k potravinám, které buď milujete, nebo je nemůžete vystát. Přitom z ní připravíte řadu pochoutek a je přímo nabitá vitamíny skupiny B, vitamínem C, kyselinou listovou a minerály (zvláště železo, draslík, hořčík či vápník). Za zmínku jistě stojí třeba zázvor, a to zvláště pro jeho protizánětlivé účinky a zajímavou chuť.
Smažené vepřové maso se zázvorem a medem
Ingredience
2 hnízda vaječných nudlí
2 lžičky kukuřičné mouky
2 lžíce sójové omáčky
1 lžíce medu
1 lžíce slunečnicového oleje
250 g vepřové panenky
Kousek zázvoru, jemně nasekaný
2 stroužky česneku
1 zelená paprika zbavená slupky a nakrájená na plátky
100 g celých zelených lusků
1 lžička sezamového semínka
Postup
Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou a uvařte nudle podle návodu na obalu. Mezitím smíchejte kukuřičnou mouku s 1 lžící vody, vmíchejte sójovou omáčku a med a dejte stranou.
Olej rozpalte ve woku, přidejte vepřové maso a vařte 2 minuty, dokud nezhnědne po celém povrchu. Přidejte zázvor, česnek, papriku a lusky a vařte další 2 minuty. Snižte teplotu, přidejte směs sóji a medu a za stálého míchání vařte, dokud omáčka nezhoustne a nezačne bublat. Osušené nudle rozdělte do dvou misek, navrch dejte vepřové maso a zeleninu a nakonec posypte sezamovými semínky.
Krůtí koláč
Ingredience
2 hrnky hrášku a mrkve
2 šálky mražených zelených fazolek
1 šálek nakrájeného celeru
⅔ šálku másla
⅔ šálku cibule
⅔ hrnku hladké mouky
1 lžička soli
1 lžička mletého černého pepře
½ lžičky celerového semínka
½ lžičky cibulového prášku
½ lžičky italského koření
1 ¾ šálku kuřecího vývaru
1 ⅓ šálku mléka
4 šálky vařeného krůtího masa
2 balení listového těsta (nebo můžete připravit těsto domácí)
Postup
Shromážděte ingredience a předehřejte troubu na 220 °C. Hrášek, mrkev a fazolky dejte do hrnce s celerem, přidejte tolik vody, aby byla zakrytá, a přiveďte k varu. Snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud celer nezměkne. Nechte okapat.
Zatímco se zelenina dusí, rozpusťte v hrnci máslo. Přidejte cibuli a vařte ji asi 5 minut, dokud nezprůsvitní. Přidejte mouku, sůl, pepř, celerové semínko, cibulový prášek a italské koření a šlehejte, dokud nevznikne pasta. Pomalu zašlehejte kuřecí vývar a poté mléko, přiveďte k varu a za stálého šlehání vařte, dokud omáčka nezhoustne. Zahuštěnou omáčku stáhněte z plotny, přidejte uvařenou a okapanou zeleninu a krůtí maso nakrájené na kostičky a míchejte, dokud se náplň dobře nespojí.
Připravte 2 menší nebo 1 větší koláčovou misku. Na dno vložte těsto, na něj náplň a na ni položte zbývající těsto. Horní a spodní těsto na okrajích přitiskněte k sobě a srolujte, aby se uzavřely. Ostrým nožem vyřízněte do horního těsta několik malých zářezů, aby mohla během pečení unikat pára. Koláče položte na plech.
Pečte v předehřáté troubě 15 minut. Zkontrolujte, zda horní kůrka hnědne, pokud hnědne příliš rychle, přikryjte ji alobalem. Pokračujte v pečení, dokud kůrky nezískají zlatohnědou barvu a náplň nebude bublat, tedy dalších 15 až 20 minut. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
Zimní salát z pečené červené řepy s jablky a brusinkami
Ingredience
150 g červené řepy
300 g pastináku
2 lžíce olivového oleje
3 lžičky ras el hanout (směs koření obsahující skořici, muškátový oříšek, kardamom, kurkumu, hřebíček, nové koření, chilli a pepř)
100 g celých mandlí
200 g kadeřavé kapusty
2 jablka
30 g sušených brusinek
sůl a čerstvě mletý černý pepř
extra panenský olivový olej
Postup
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Řepu a pastinák dejte na velký plech a promíchejte je s olivovým olejem, ras el hanoutem, solí a pepřem podle chuti. Pečte 35 až 40 minut, v polovině pečení řepu vyklopte, dokud nebude měkká a pastinák pěkně zhnědlý. Mezitím přidejte mandle na malou pánev, za častého míchání je opékejte, dokud se jemně neopečou. Vyjměte je z pánve a po vychladnutí je nahrubo nasekejte. Kapustu ve velké míse se špetkou soli několik minut masírujte, dokud se nerozpadne. Přisypte mandle a jablka a promíchejte. Jakmile je kořenová zelenina uvařená, nechte ji před přidáním do mísy se sušenými brusinkami mírně vychladnout. Zakápněte extra panenským olivovým olejem a podle chuti osolte a opepřete a podávejte.
Zdroj: www.nzip.cz, www.bbc.co.uk, www.bbcgoodfood.com, allrecipes.com
Foto: Shutterstock