Zárukou opravdu kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství. Takové produkty naleznete na farmářských trzích i v obchodních řetězcích pod správnými logy.
Jak poznat biopotraviny?
Biopotraviny v obchodech s jistotou poznáte podle dvou označení. Biolist slouží jako evropské logo a biozebra s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ značí biopotraviny vyprodukované a certifikované v ČR. Tyto symboly tak společně garantují, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, geneticky modifikované organismy, umělá hnojiva, umělá dochucovadla či barviva.
Zvířatům z ekologického zemědělství jsou zase v plné míře zajištěny ty nejlepší životní potřeby včetně pastvy nebo dostatečného venkovního výběhu. Koupí a spotřebou bioproduktů navíc podpoříte zemědělství, které je plně v souladu s přírodou, přináší jí mnoho environmentálních benefitů a pomáhá ji zachovat pro budoucí generace stejně tak, jako jsme my toto dědictví převzali po našich předcích.
Lokální strava a žádné zbytky
Nejen, že biopotravinami ozvláštníte svůj jídelníček, ale navíc také získáte spoustu kvalitních živin a vitamínů. V minulosti se velmi dbalo na využitelnost a zpracovávalo se tak téměř vše, co v daném období rostlo na poli, zahradě či v lese, zvířata pak od čumáčku po ocásek. Strava tak byla zároveň lokální, čehož můžete snadno docílit i dnes, přestože třeba nemáte svou zahrádku.
Počet bio farem roste, stejně jako jejich nabídka
Stačí se jen rozhlédnout po okolí a vyrazit na tu nejbližší. Ale pozor – ne každá farma je zároveň bio farmou a ne vše, co koupíte na farmářských trzích, je bio. Bio se smí značit pouze produkty vypěstované v souladu s legislativou pro ekologické zemědělství. Každá bio farma se musí před tím, než může nést tento název zaregistrovat do ekologického zemědělství na Ministerstvu zemědělství a zahájit tzv. přechodné období. Jedná se o dobu, kdy již farma nesmí používat nepovolené vstupy jako umělá hnojiva, herbicidy či pesticidy, zároveň ale ještě není bio, probíhá čištění půdy i zvířat od chemie, kterou používá konvenční zemědělství.
Jak funguje biofarma a kdo zaručí, že je potravina skutečně BIO?
Ministerstvo zemědělství na základě Zákona o ekologickém zemědělství pověřuje kontrolní organizace k zajištění dodržování všech pravidel ohledně péče o zvířata, zpracování či pěstování. Každý ekozemědělec, výrobce biopotravin a obchodník musí mít uzavřenou smlouvu o kontrole s jednou z organizací (celkem jsou 4 akreditované společnosti). Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní kontrolou na pravidla hospodaření či produkce v ekologickém zemědělství. K tomu je navíc kontrolován (stejně jako jeho konvenční kolegové) například Státní veterinární správou či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Každoročně inspektoři osobně navštíví každou jednu biofarmu, provádějí také namátkové kontroly. Kromě účetnictví posuzují například zejména ustájení zvířat, kvalitu krmiva, pole nebo skladové prostory. Pokud kontrola neprokáže žádné porušení pravidel, organizace vydá certifikát o původu bioproduktu.
Foto: Shutterstock
Jak poznat bioopraviny? Zárukou kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství
-
Oslavte stoleté výročí želatinových bonbonů speciálním dortem
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Blíží se prosinec a s ním i sváteční atmosféra. Letošní poslední měsíc v roce bude speciální i pro společnost Haribo, která...
-
Horké nápoje, které dokonale zahřejí v mrazivých dnech
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, nápoje, recepty
Inspirujte se, jaké nápoje vás zahřejí v chladných zimních dnech. Kromě svařáku můžete vyzkoušet i méně známé recepty.
-
Rychlé cukroví pro celiaky a všechny, kdo chtějí mlsat zdravě
MartinaRichterová||Kulinářské tipy
Pojem „zdravé”, je poslední dobou dost kontroverzní. Dříve stačilo bílou mouku nahradit celozrnnou, nebo dokonce špaldovou a vše bylo...
-
Zařaďte do jídelníčku více luštěnin. Připravíte z nich zdravé a chutné pokrmy
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Náš jídelníček obvykle hýří různými potravinami, ale často zapomínáme zařadit do něho luštěniny. Ty přitom značně prospívají našemu zdraví....
-
Jak správně uvařit čaj?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Výběr kvalitního čaje je krok číslo jedna. Druhým a neméně důležitým bodem je jeho příprava. Správná délka louhování, teplota...
-
3 skvělá smoothie, jež vám pomohou zhubnout
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, hubnutí, recepty, tipy
Smoothies jsou hit! Mixované ovoce a zelenina přímo vybízejí jako perfektní snídaně nebo svačina, když chcete zhubnout. Je tomu tak...
-
Čas na skleničku! Namíchejte si doma lahodné a rychlé prosecco koktejly
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, trendy
Zrodilo se v Itálii, ale v posledních letech mu propadli i Češi. Řeč je o šumivém alkoholickém nápoji jménem...
-
Hovězí maso v podzimní kuchyni: Vyzkoušejte nové recepty
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, zdravá strava
odzim je tady konečně v celé své kráse a s ním i touha vyčarovat si v kuchyni pokrmy, které pořádně zahřejí, zasytí...
Poté, co jsem četla tento článek o rozpoznávání biopotravin, jsem pochopila, jak je důležité znát původ jídla, které jím. Myslím si, že farmářské trhy jsou jedním z nejlepších míst, kde mohu najít nejlepší bio potraviny. Ať už hledám čerstvé a voňavé bylinky bez pesticidů, chutné a sladké sezónní ovoce, nebo vajíčka od slepic, která byla chována ve volném výběhu.
Bio potravinám nevěřím.