Zárukou opravdu kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství. Takové produkty naleznete na farmářských trzích i v obchodních řetězcích pod správnými logy.
Jak poznat biopotraviny?
Biopotraviny v obchodech s jistotou poznáte podle dvou označení. Biolist slouží jako evropské logo a biozebra s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ značí biopotraviny vyprodukované a certifikované v ČR. Tyto symboly tak společně garantují, že při pěstování nebyla použita žádná chemie, geneticky modifikované organismy, umělá hnojiva, umělá dochucovadla či barviva.
Zvířatům z ekologického zemědělství jsou zase v plné míře zajištěny ty nejlepší životní potřeby včetně pastvy nebo dostatečného venkovního výběhu. Koupí a spotřebou bioproduktů navíc podpoříte zemědělství, které je plně v souladu s přírodou, přináší jí mnoho environmentálních benefitů a pomáhá ji zachovat pro budoucí generace stejně tak, jako jsme my toto dědictví převzali po našich předcích.
Lokální strava a žádné zbytky
Nejen, že biopotravinami ozvláštníte svůj jídelníček, ale navíc také získáte spoustu kvalitních živin a vitamínů. V minulosti se velmi dbalo na využitelnost a zpracovávalo se tak téměř vše, co v daném období rostlo na poli, zahradě či v lese, zvířata pak od čumáčku po ocásek. Strava tak byla zároveň lokální, čehož můžete snadno docílit i dnes, přestože třeba nemáte svou zahrádku.
Počet bio farem roste, stejně jako jejich nabídka
Stačí se jen rozhlédnout po okolí a vyrazit na tu nejbližší. Ale pozor – ne každá farma je zároveň bio farmou a ne vše, co koupíte na farmářských trzích, je bio. Bio se smí značit pouze produkty vypěstované v souladu s legislativou pro ekologické zemědělství. Každá bio farma se musí před tím, než může nést tento název zaregistrovat do ekologického zemědělství na Ministerstvu zemědělství a zahájit tzv. přechodné období. Jedná se o dobu, kdy již farma nesmí používat nepovolené vstupy jako umělá hnojiva, herbicidy či pesticidy, zároveň ale ještě není bio, probíhá čištění půdy i zvířat od chemie, kterou používá konvenční zemědělství.
Jak funguje biofarma a kdo zaručí, že je potravina skutečně BIO?
Ministerstvo zemědělství na základě Zákona o ekologickém zemědělství pověřuje kontrolní organizace k zajištění dodržování všech pravidel ohledně péče o zvířata, zpracování či pěstování. Každý ekozemědělec, výrobce biopotravin a obchodník musí mít uzavřenou smlouvu o kontrole s jednou z organizací (celkem jsou 4 akreditované společnosti). Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní kontrolou na pravidla hospodaření či produkce v ekologickém zemědělství. K tomu je navíc kontrolován (stejně jako jeho konvenční kolegové) například Státní veterinární správou či Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí. Každoročně inspektoři osobně navštíví každou jednu biofarmu, provádějí také namátkové kontroly. Kromě účetnictví posuzují například zejména ustájení zvířat, kvalitu krmiva, pole nebo skladové prostory. Pokud kontrola neprokáže žádné porušení pravidel, organizace vydá certifikát o původu bioproduktu.
Foto: Shutterstock
Jak poznat bioopraviny? Zárukou kvalitních potravin je původ v ekologickém zemědělství
-
Rychlé cukroví pro celiaky a všechny, kdo chtějí mlsat zdravě
MartinaRichterová||Kulinářské tipy
Pojem „zdravé”, je poslední dobou dost kontroverzní. Dříve stačilo bílou mouku nahradit celozrnnou, nebo dokonce špaldovou a vše bylo...
-
Houbařská sezóna je v plném proudu: co dělat s přebytkem hub?
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy
Houbařská sezona je v plném proudu, houbaři se z lesů vracejí s plnými košíky. Nejobvyklejším způsobem zužitkování přebytků hub...
-
Připravte si skvělý oběd do práce snadno a rychle
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, zdravá strava
Krabičkové stravování nemusí být jen součástí diety, jedná se o skvělý způsob, jak si připravovat jídlo do práce. Ušetříte...
-
Antidegustace. Jak probíhá večer plný párování úžasného vína s výborným jídlem?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Právem se tato vinná degustace jmenuje zážitková. Jde o cílené párování vína s jídlem, podle toho, co se k...
-
Osvěžující recepty z okurky pro horké letní dny
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, léto, recepty
Okurkami se to na zahradách nyní jen hemží a rostou doslova před očima. Inspirujte se jednoduchými neokoukanými a velmi...
-
Valentýnská snídaně pro zamilované: odstartujte ráno na slano i na sladko
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, láska, péče o sebe, recepty
Snídejte s láskou. Vyznání lásky nejen na 14. února může mít mnoho podob. Vybrali jsme 3 originální valentýnské recepty...
-
Připravte se na dýňovou sezónu: jaké jsou nejoblíbenější druhy dýní, k čemu se hodí a jaké mají benefity pro vaše zdraví?
Lucie Janotová||Kulinářské tipy, tipy, zdraví
Dýně nejenom výborně chutnají, ale mají také blahodárné účinky na naše zdraví a regenerují a posilují organismus. Jejich energetická...
-
Smažte zdravěji: otestovali jsme horkovzdušnou fritézu Breville
Redakce Ženy s.r.o.||#, Kulinářské tipy, tipy, trendy, zdravá strava
Horkovzdušná fritéza je v domácnostech čím dál více oblíbeným kuchyňským spotřebičem. A testerky a testeři Ženy s.r.o. to rozhodně...
Poté, co jsem četla tento článek o rozpoznávání biopotravin, jsem pochopila, jak je důležité znát původ jídla, které jím. Myslím si, že farmářské trhy jsou jedním z nejlepších míst, kde mohu najít nejlepší bio potraviny. Ať už hledám čerstvé a voňavé bylinky bez pesticidů, chutné a sladké sezónní ovoce, nebo vajíčka od slepic, která byla chována ve volném výběhu.
Bio potravinám nevěřím.