Medvědí česnek, jinak také ramsons, buckrams, širokolistý česnek nebo také medvědí pórek je časně jarní oblíbenec, který si ve své kuchyni zamilujete. Latinský název česneku „allium ursinum“ pochází z lásky medvěda hnědého k této chutné bylince. A přesně jak se probouzí příroda (a medvědi) ze zimního spánku, přichází jeho sezóna. 

Medvědí česnek: co to je? 

Česnek je divoká rostlina, která obvykle roste v podrostech, na vlhkých místech nebo v blízkosti vodních toků. První listy se objevují mezi únorem a březnem, poupata v dubnu a bílé květy od dubna do června. Listy medvědího česneku, vzdáleného příbuzného pažitky, se mohou pochlubit výraznou pikantností a jemnou sladkostí podobnou pórku nebo jarní cibulce. 

Jak vařit s medvědím česnekem

Listy medvědího česneku jsou nejvýraznější a nejuniverzálnější částí rostliny a často se jim dává přednost například před cibulí. Stačí je jednoduše srolovat a nakrájet na tenké proužky. Ty pak přidejte na konec vaření nebo s nimi pokrm posypte těsně před podáváním. Jedlé květiny jsou také pěkným doplňkem na zdobení pokrmů.

Recepty s medvědím česnekem, které budete milovat

Foto: se souhlasem Danielle Occhiogroso / Pinterest

Křupavé brambory s majonézou z medvědího česneku

Sice je jedná o přílohu, ale garantujeme vám, že tohle se stane vaším nejmilovanějším jídlem vůbec!

Ingredience:

1 kg nových brambor (například odrůda Charlotte)

Olivový olej na potírání

1/2 lžičky oregana

1/2 lžičky papriky

1/4 lžičky kajenského pepře

1 lžička vloček mořské soli

6 lžic majonéza

Ingredience na pesto z medvědího česneku:

75 ml olivového oleje

2 stroužky česneku

100 g listů medvědího česneku

2 lžíce čerstvě nasekané pažitky

50 g piniových oříšků

50 g strouhaného parmazánu

Postup: 

1. Troubu předehřejte na 200 °C. Brambory vložte do hrnce se studenou osolenou vodou, přiveďte k varu a poté vařte 6 až 8 minut nebo do měkka. Dobře sceďte, vyklopte na utěrku a dobře usušte. 

2. Do zapékají formy s olivovým olejem, oreganem a ostatním kořením nasypte brambory a pečte 15 až 20 minut, dokud nebudou zlaté. V průběhu pečení je otáčejte. Na závěr posypte strouhaným parmazánem.

3. Všechny ingredience na pesto dejte do malého kuchyňského robotu a mixujte, dokud se nespojí.

4. Na servírovací talíř nandejte brambory. Pesto smíchejte s majonézou a směs nalijte na brambory. Ihned podávejte.

Foto: se souhlasem Daniela Lee / Pinterest

Papperdelle z medvědího česneku s křupavou slaninovou strouhankou

Miluje vaše rodina těstoviny? Pak tyto sezónní budou královnou vaší kuchyně.

Ingredience:

Olivový olej na smažení

100 g slaniny (jemně nasekané)

50 g čerstvé strouhanky

500 g čerstvých těstovin pappardelle

Ingredience na pesto z medvědího česneku:

Velká hrst medvědího česneku

Středně velký svazek čerstvé máty

Velký svazek čerstvé bazalky

60 g nastrouhaného parmazánu

80 ml extra panenského olivového oleje

Šťáva z jednoho citrónu (k podávání)

Postup:

1. Přiveďte k varu vodu ve velké pánvy. V kuchyňském robotu prošlehnete všechny ingredience na pesto, poté ochutnejte, okořeňte a dejte stranou. 

2. Na střední pánvi rozehřejte trošku oleje na vysokou teplotu, přidejte nakrájenou slaninu, poté přidejte strouhanku a smažte 3 až 4 minuty a stále míchejte, dokud nebude opečená do křupava.

3. Mezitím vložte těstoviny do vroucí vody a vařte podle návodu na obalu tak, aby byly al dejte (2 až 3 minuty). Sceďte a poté vraťte do pánve. Před podáváním vmíchejte pesto do těstovin a navrh nasypte křupavou slaninovou strounanku. Na závěr posypte extra parmazánem navíc a zakápněte citrónovou šťávou. 

Foto: se souhlasem Jenny Dealer / Pinterest

Polévka z medvědího česneku s máslovými kretony

Zahřeje, provoní celý byt a ještě navíc výborně chutná.

Ingredience:

50 g másla

2 střední cibule (nakrájené na drobno)

500 g moučných brambor

1,2 litru zeleninového vývaru

200 g listů medvědího česneku

4 lžíce 30 % smetany

Květy medvědího česneku na ozdobení

Ingredience na máslové krutony:

15 g másla

1 stroužek česneku (rozdrcený) 

1 lžička olivového oleje

50 g bílého pečiva bez kůrky

Postup:

1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo, přidejte cibuli, přikryjte pokličkou a vařte doměkka cca 10 minut nebo do změknutí, ale ne dohněda. Přidejte brambory a vývar a přiveďte k varu. Poté přikryjte a vařte 20 minut dokud nejsou brambory velmi měkké.

2. Mezitím na krutony rozehřejte troubu na 200 °C. V malé pánvi rozpusťte máslo, přidejte česnek a olivový olej a promíchejte dohromady. Rozložte krutony na plech a pečte 10 a 12 minut dokud nebudou křupavé a zlaté. Vyjměte, lehce posypte solí a nechte vychladnout.

3. Medvědí česnek nasekejte nahrubo, poté přidejte do polévky a vařte, dokud nezvadne a nezměkne. Vmíchejte 4 lžíce smetany a podle chuti sůl a pepř. Odstavte polévku a vše rozmixujte ponorným mixérem. Nalijte do misek, vmíchejte ještě trochu smetany a podávejte posypané česnekovými máslovými krutony a několika květy medvědího česneku.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Danielle Occhiogroso, Daniel Lee a Jenny Dealer / Pinterest

Zdroj: Wikipedia Commons, Pinterest

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
8 Komentářů
  1. Tamara Schovancova 1 rokem ago

    chodím na něj pravidelně

  2. Michaela Spalovská 1 rokem ago

    Skvělé recepty, určitě ráda vyzkouším. 🙂

  3. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    Máme ho v celé rodině moc rádi, ještě jsem letos neviděla, ale kamarádka ze Zlína již včera objevila 👍

  4. MartinaBěhalová 1 rokem ago

    Medvědí česnek máme moc rádi, zajímavé recepty a na přípravu rychlé.

  5. EsterNováková 1 rokem ago

    Jojo, medvědí česnek táhne i u nás na vesnici. Co je ale docela dost rozšířené, tak jsou https://www.healthlink.cz/orechy-a-seminka/ ořechy a semínka. A to už mohou být buď kupované na internetu a nebo právě ty, které někdo doveze z dovolené. Máme na vesnici dost fajn nápomocnou komunitu, víte?

  6. Medvědí česnek miluji, chystáme se na něj vyrazit, snad se zadaří.

  7. NelaVávrová 1 rokem ago

    Už jsme byli, minulý víkend… už máme i zásoby v mražáku a děkujeme za inspiraci….

  8. Romana Mlynářová 1 rokem ago

    Medvědí česnek je mojí oblíbenou jarní bylinkou.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account