Přichází jedna z nejlepší částí jara. Samozřejmě kromě toho, že se nám vrací teplé a slunné počasí! Jedna z nejoblíbenějších jarních pochoutek je tady: začíná chřestová sezóna! Zemitá a mírně hořká hořká chuť chřestu je oázou pro chuťové pohárky všech gurmánů.
Jak chřest připravovat?
Ať už ho budete grilovat, smažit, péct v troubě nebo vařit v páře, neuděláte chybu. Základem ale je vždy odříznout nebo odlomit dřevnaté konce chřestu a sloupnout jeho spodní část až na bílou dužinu. Jakmile to uděláte, budete připraveni proměnit chřest v hotovou kulinářskou explozi chutí.
Jaké jsou oblíbené způsoby, jak chřest servírovat?
Pokud hledáte něco, s čím spolehlivě vystoupíte z davu a stanete se hvězdou vaší večeře pro rodinu, zkuste zabalit chřest do slaniny nebo proscuitta a vytvořte tak jedinečný předkrm. Jste ochotni vynaložit trochu více úsilí? Vezměte si listové těsto a vytvořte lahodné „dortíky“ s chřestem, pažitkou nebo sýrem Brie. A co nikdy nezklame? Chřestové rizoto je evergreen, který si zamiluje celá vaše rodina i přátelé.
Jaké recepty z chřestu vyzkoušet?
Chřestovo-citronové těstoviny s kuřecím masem
Kdyby jaro mělo mít chuť, bude to přesně tento pokrm!
Ingredience:
1 balení těstovin Linguine
1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
400 g vykostěných kuřecích prstu bez kůže
2 lžičky provensálského koření
2 polévkové lžíce másla
1 malá červená cibule (nakrájená)
1 balení chřestu (s odlámanými dřevnatými a očištěnými konci)
150 g vysokoprocentních smetany
1/2 l kuřecího vývaru
Šťáva z 1 citronu
3 stroužky česneku
1 balení strouhané mozzarelly
100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
1 citrón (nakrájený na půlměsíčky)
Čerstvě nasekaná petrželka
Sůl a pepř
Postup:
1. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte al dejte těstoviny podle návodu na obalu. Před scezením si odlijte 1/4 šálku vody z těstovin.
2. Mezitím ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte kuře a ochuťte ho solí, pepřem a italským kořením. Osmahněte do zlatova přibližně 8 minut z každé strany. Přeneste na talíř, kde kuře nechte 10 minut odpočívat. Pak kuřecí maso nakrájejte na nudličky.
3. Ve stejné pánvi rozpusťte na středním plameni máslo. Přidejte cibuli a chřest a ochuťte solí a pepřem. Vařte, dokud nezačne měknout (trvá to asi 5 minut). Přidejte smetanu, vývar, citrónovou šťávu, česnek a vařte dalších 5 minut.
4. Vmíchejte sýry a nechte probublávat, dokud se nerozpustí. Pak do omáčky zamíchejte uvařené těstoviny a odloženou vodu z těstovin a míchejte, dokud se vše nespojí.
5. Ozdobte nasekanou petrželkou podle chuti a ihned podávejte.
Chřestové hranolky s parmazánem
Kdo by nemiloval hranolky? Pak vězte, že toto posunou tuto francouzskou klasiku na zcela novou úroveň!
Ingredience:
1 polévková lžíce oleje
2 velká vejce (rozšlehaná)
2 lžičky vody
1 balení strouhanky
1 balení mouky
200 g čerstvě nastrouhaného parmazánu
1 svazek chřestu
Sůl a pepř
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a velký plech potřete olejem na vaření nebo vyložte pečícím papírem.
2. Do mělké mísy dejte mouku, špetku soli a pepře. Vejce dejte do další misky a rozšlehejte je s vodou. Strouhanku pak přesypte do třetí misky a vmíchejte do ní parmazán.
3. Postupně namáčejte chřest v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Pečlivě ho obalte!
4. Položte na připravený plech a pečte dozlatova a křupava. Trvá to asi 20 minut.
Chřestové šátečky se sýrem Brie
Chcete ohromit návštěvu rychlým a snadným předkrmem? Pak vězte, že tento nikdy nezklame!
Ingredience:
6 polévkových lžic másla (rozpuštěného)
1 svazek chřestu (s odlámanými dřevnatými a očištěnými konci)
1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
Hladká mouka (na vál)
1 balení listového těsta
12 plátků prostituta
1 balení sýra Brie (nakrájené na 12 kusů)
Sůl a pepř
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a dva velké plechy vyložte pečícím papírem. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo a sůl.
2. Ve středně velké misce smíchejte chřest a olivový olej.
3. Na lehce pomoučněné ploše postupně vyválejte listové těsto na čtverečky – mělo by jich být 12.
4. Otočte čtverce do tvaru kosočtverce a potřete je směsí másla. Navrch dejte plátek prosciutta, pak přidejte chřest a plátek Brie. Přehněte letu stranou přes horní část a potřete vajíčkem. Nakonec ještě opepřete a položte na plech.
5. Pečte dozlatova asi 15 minut.
Foto: Shutterstock, se souhlasem Andrew Bui, Makinze Gore, Joel Goldbergh / Pinterest
Zdroj: Wikipedia Commons, Delish
Autorka: Lucie Janotová
Ráda vyzkouším. Ještě jsem ho nedělala.
nikdy jsem nezkoušela
Chřest jsem ještě nikdy nejedla ani nepřipravovala…ale věřím, že by mi zachutnal.
Chřest mám moc ráda a jakmile je v akci a pěkný, kupuji ho. Měli jsme z něho polévku, velmi lahodnou. A různě taky balený ve slanině jako přílohu k jídlu…už se na něj moc těším
Už jsem se nemohla dočka, miluji, jen kdyby nebyl tak drahý. Děkuji za inspiraci.