Přichází jedna z nejlepší částí jara. Samozřejmě kromě toho, že se nám vrací teplé a slunné počasí! Jedna z nejoblíbenějších jarních pochoutek je tady: začíná chřestová sezóna! Zemitá a mírně hořká hořká chuť chřestu je oázou pro chuťové pohárky všech gurmánů. 

Jak chřest připravovat?

Ať už ho budete grilovat, smažit, péct v troubě nebo vařit v páře, neuděláte chybu. Základem ale je vždy odříznout nebo odlomit dřevnaté konce chřestu a sloupnout jeho spodní část až na bílou dužinu. Jakmile to uděláte, budete připraveni proměnit chřest v hotovou kulinářskou explozi chutí. 

Jaké jsou oblíbené způsoby, jak chřest servírovat? 

Pokud hledáte něco, s čím spolehlivě vystoupíte z davu a stanete se hvězdou vaší večeře pro rodinu, zkuste zabalit chřest do slaniny nebo proscuitta a vytvořte tak jedinečný předkrm. Jste ochotni vynaložit trochu více úsilí? Vezměte si listové těsto a vytvořte lahodné „dortíky“ s chřestem, pažitkou nebo sýrem Brie. A co nikdy nezklame? Chřestové rizoto je evergreen, který si zamiluje celá vaše rodina i přátelé.

Jaké recepty z chřestu vyzkoušet?

Foto: se souhlasem Andrew Bui / Pinterest

Chřestovo-citronové těstoviny s kuřecím masem

Kdyby jaro mělo mít chuť, bude to přesně tento pokrm! 

Ingredience:

1 balení těstovin Linguine

1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

400 g vykostěných kuřecích prstu bez kůže

2 lžičky provensálského koření

2 polévkové lžíce másla

1 malá červená cibule (nakrájená)

1 balení chřestu (s odlámanými dřevnatými a očištěnými konci)

150 g vysokoprocentních smetany

1/2 l kuřecího vývaru

Šťáva z 1 citronu

3 stroužky česneku

1 balení strouhané mozzarelly

100 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

1 citrón (nakrájený na půlměsíčky)

Čerstvě nasekaná petrželka

Sůl a pepř

Postup:

1. Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou uvařte al dejte těstoviny podle návodu na obalu. Před scezením si odlijte 1/4 šálku vody z těstovin.

2. Mezitím ve velké pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přidejte kuře a ochuťte ho solí, pepřem a italským kořením. Osmahněte do zlatova přibližně 8 minut z každé strany. Přeneste na talíř, kde kuře nechte 10 minut odpočívat. Pak kuřecí maso nakrájejte na nudličky. 

3. Ve stejné pánvi rozpusťte na středním plameni máslo. Přidejte cibuli a chřest a ochuťte solí a pepřem. Vařte, dokud nezačne měknout (trvá to asi 5 minut). Přidejte smetanu, vývar, citrónovou šťávu, česnek a vařte dalších 5 minut.

4. Vmíchejte sýry a nechte probublávat, dokud se nerozpustí. Pak do omáčky zamíchejte uvařené těstoviny a odloženou vodu z těstovin a míchejte, dokud se vše nespojí.

5. Ozdobte nasekanou petrželkou podle chuti a ihned podávejte.

Foto: se souhlasem Makinze Gore / Pinterest

Chřestové hranolky s parmazánem

Kdo by nemiloval hranolky? Pak vězte, že toto posunou tuto francouzskou klasiku na zcela novou úroveň! 

Ingredience:

1 polévková lžíce oleje

2 velká vejce (rozšlehaná)

2 lžičky vody

1 balení strouhanky

1 balení mouky

200 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

1 svazek chřestu

Sůl a pepř

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a velký plech potřete olejem na vaření nebo vyložte pečícím papírem.

2. Do mělké mísy dejte mouku, špetku soli a pepře. Vejce dejte do další misky a rozšlehejte je s vodou. Strouhanku pak přesypte do třetí misky a vmíchejte do ní parmazán.

3. Postupně namáčejte chřest v mouce, pak ve vejci a nakonec ve strouhance. Pečlivě ho obalte!

4. Položte na připravený plech a pečte dozlatova a křupava. Trvá to asi 20 minut. 

Foto: se souhlasem Joel Golbergh / Pinterest

Chřestové šátečky se sýrem Brie 

Chcete ohromit návštěvu rychlým a snadným předkrmem? Pak vězte, že tento nikdy nezklame! 

Ingredience: 

6 polévkových lžic másla (rozpuštěného)

1 svazek chřestu (s odlámanými dřevnatými a očištěnými konci)

1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje

Hladká mouka (na vál)

1 balení listového těsta

12 plátků prostituta

1 balení sýra Brie (nakrájené na 12 kusů)

Sůl a pepř

Postup: 

1. Předehřejte si troubu na 200 stupňů Celsia a dva velké plechy vyložte pečícím papírem. V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo a sůl.

2. Ve středně velké misce smíchejte chřest a olivový olej.

3. Na lehce pomoučněné ploše postupně vyválejte listové těsto na čtverečky – mělo by jich být 12.

4. Otočte čtverce do tvaru kosočtverce a potřete je směsí másla. Navrch dejte plátek prosciutta, pak přidejte chřest a plátek Brie. Přehněte letu stranou přes horní část a potřete vajíčkem. Nakonec ještě opepřete a položte na plech. 

5. Pečte dozlatova asi 15 minut.

Foto: Shutterstock, se souhlasem Andrew Bui, Makinze Gore, Joel Goldbergh / Pinterest

Zdroj: Wikipedia Commons, Delish

Autorka: Lucie Janotová

Tagy:
5 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    Ráda vyzkouším. Ještě jsem ho nedělala.

  2. Tamara Schovancova 2 roky ago

    nikdy jsem nezkoušela

  3. Jaroslava Korpášová 2 roky ago

    Chřest jsem ještě nikdy nejedla ani nepřipravovala…ale věřím, že by mi zachutnal.

  4. Lenka Hudečková 2 roky ago

    Chřest mám moc ráda a jakmile je v akci a pěkný, kupuji ho. Měli jsme z něho polévku, velmi lahodnou. A různě taky balený ve slanině jako přílohu k jídlu…už se na něj moc těším

  5. NelaVávrová 2 roky ago

    Už jsem se nemohla dočka, miluji, jen kdyby nebyl tak drahý. Děkuji za inspiraci.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account