Zima nám ukazuje svou mrazivou tvář, proto se hodí mít po ruce inspiraci na nápoje, které zahřejí lépe než huňatý svetr. V některých si vypomůžeme trochou alkoholu, jindy nám postačí chutná kombinace toho správného koření. Receptů existuje bezpočet od tradičního svařáku přes irskou kávu, kterou si s oblibou dáme i během roku, až po například božskou horkou čokoládu. Kdo si v létě a na podzim připravil domácí směs na pečený čaj, je ve výhodě, ale v případě nouze lze horkou vodou zalít i trochu džemu.

Pojďme si dnes představit pár u nás méně známých receptů na horké nápoje, můžete jimi překvapit třeba své přátele na vánočním večírku. Víte například, že i horká čokoláda může mít hned několik podob? Proměňte přípravu nápojů v hru, kde se fantazii meze nekladou. Kombinujte chutě a koření, vytvořte si svůj vskutku originální drink a budeme rádi, když se podělíte o recept i s námi.

Španělská horká čokoláda

Ingredience

2 šálky plnotučného mléka

170 g hořké čokolády

1 lžička kukuřičného škrobu nebo tapiocy

2 lžičky cukru (nebo dle chuti)

špetka skořice

špetka černého pepře

Foto: Shutterstock

Postup

Rozpusťte kukuřičný škrob v mléce a dle chuti přidejte cukr. Mléko přelijte do hrnce a za stálého míchání ho zahřívejte na mírném ohni. Přidejte pokrájenou čokoládu a nechte ji rozpustit. Přidejte skořici a pepř, za stálého míchání vytvořte hladkou hustou směs. Nalijte do šálků a podávejte horké, případně ozdobené šlehačkou.

 

Wassail

Po staletí je tento lahodný kořeněný mošt součástí anglické vánoční tradice. Přímo vybízí k tomu, abyste ho popíjeli u praskajícího krbu.

Ingredience

6 středně velkých jablek

6 lžic hnědého cukru a další podle chuti

1 lžička mleté skořice

1/2 lžičky mletého zázvoru

1/4 lžičky mletého muškátového oříšku

1/4 lžičky mletého nového koření

Přibližně 4 l jablečného moštu

10 celých hřebíčků

2 střední citrony

2 celé skořice

3 badyánové hvězdičky

brusinkový džus

Bourbon nebo brandy k podávání (nepovinné)

Mražené brusinky, k podávání (nepovinné)

Postup

Předehřejte troubu na 180 °C.

Jablka rozpulte a vyřízněte jádřince tak, aby zůstal důlek, který naplníte směsí hnědého cukru, skořice, zázvoru, muškátového oříšku a nového koření. Na dno koláčového talíře nebo formy na pečení nalijte 1 šálek jablečného moštu. Do formy vložte připravená jablka a pečte, dokud jablka nezměknou a nerozpadnou se – 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut.

Mezitím rozkrojte pomeranč příčně na polovinu a do kůry zapíchněte celé hřebíčky. Jeden citron rozkrojte napůl a druhý citron nakrájejte na tenké plátky. Do velkého hrnce přidejte připravený pomeranč, skořici, badyán a zbylý jablečný mošt. Do hrnce vymačkejte rozpůlený citron a přidejte nakrájený citron. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte, dokud se neovoní – asi 1 hodinu. Do hrnce přidejte brusinkovou šťávu a vařená jablka i s veškerou šťávou a promíchejte. Ochutnejte a dle chuti doslaďte, podávejte horké nebo teplé, s alkoholem podle výběru a zdobené brusinkami.

 

Zázvorový čaj s kurkumou

Ingredience

1 lžíce čerstvého zázvoru

1 ¼ hrnku vody

1 lžička kurkumy

1 lžička medu

citron dle chuti

Postup

Vodu přiveďte k varu, přidejte ostatní ingredience a nechte cca 5 minut probublávat. Poté vypněte, doslaďte dle potřeby a podávejte.

 

Rychlý Horký Toddy

Ingredience

¾ šálku horké vody

45 ml whisky či bourbonu

1 lžička medu

30 ml citronového džusu

čtvrtka citronu nebo 1 celá skořice

Postup

Vodu dejte do hrnku a ohřejte 1 minutu v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon. Přimíchejte whisky, med a citronovou šťávu. Pokud chcete, přidejte citron a skořici.

Foto: Shutterstock

Máslový rum

Příprava máslového rumu závisí na přípravě rumového máslového těsta, které se poté zalije rumem a vodu (někdy se používá jablečný mošt). Přidat můžete i vanilkovou zmrzlinu, s níž ovšem zvýšíte i příjem kalorií.

Máslové těsto

6 lžic soleného másla

3 lžíce hnědého cukru

1 lžička skořice

¼ lžičky muškátového oříšku

¼ lžičky nového koření

Na přípravu každého nápoje

1 ½ lžíce máslového těsta

60 ml rumu

180 ml vroucí vody

Postup

Příprava kořeněného másla: Solené máslo rozválejte válečkem, přidejte hnědý cukr, skořici, muškátový oříšek a nové koření. Pomocí stěrky máslo společně s cukrem a kořením rozetřete, dokud se vše nespojí. Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce až do přípravy nápojů.

Příprava nápojů: Do každé sklenice přidejte 1,5 lžíce kořeněného másla, rum a vroucí vodu a míchejte, dokud se nespojí. Zdobíme šlehačkou.

 

Zdroj: Wikipedia Commons

Foto: Shutterstock

Tagy:
2 Komentářů
  1. Naděžda Křičenská 6 měsíců ago

    Zajímavé je máslové těsto.

  2. Romana Mlynářová 7 měsíců ago

    Líbí se mi zázvorový čaj s kurkumou.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account