Zima nám ukazuje svou mrazivou tvář, proto se hodí mít po ruce inspiraci na nápoje, které zahřejí lépe než huňatý svetr. V některých si vypomůžeme trochou alkoholu, jindy nám postačí chutná kombinace toho správného koření. Receptů existuje bezpočet od tradičního svařáku přes irskou kávu, kterou si s oblibou dáme i během roku, až po například božskou horkou čokoládu. Kdo si v létě a na podzim připravil domácí směs na pečený čaj, je ve výhodě, ale v případě nouze lze horkou vodou zalít i trochu džemu.
Pojďme si dnes představit pár u nás méně známých receptů na horké nápoje, můžete jimi překvapit třeba své přátele na vánočním večírku. Víte například, že i horká čokoláda může mít hned několik podob? Proměňte přípravu nápojů v hru, kde se fantazii meze nekladou. Kombinujte chutě a koření, vytvořte si svůj vskutku originální drink a budeme rádi, když se podělíte o recept i s námi.
Španělská horká čokoláda
Ingredience
2 šálky plnotučného mléka
170 g hořké čokolády
1 lžička kukuřičného škrobu nebo tapiocy
2 lžičky cukru (nebo dle chuti)
špetka skořice
špetka černého pepře
Postup
Rozpusťte kukuřičný škrob v mléce a dle chuti přidejte cukr. Mléko přelijte do hrnce a za stálého míchání ho zahřívejte na mírném ohni. Přidejte pokrájenou čokoládu a nechte ji rozpustit. Přidejte skořici a pepř, za stálého míchání vytvořte hladkou hustou směs. Nalijte do šálků a podávejte horké, případně ozdobené šlehačkou.
Wassail
Po staletí je tento lahodný kořeněný mošt součástí anglické vánoční tradice. Přímo vybízí k tomu, abyste ho popíjeli u praskajícího krbu.
Ingredience
6 středně velkých jablek
6 lžic hnědého cukru a další podle chuti
1 lžička mleté skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
1/4 lžičky mletého nového koření
Přibližně 4 l jablečného moštu
10 celých hřebíčků
2 střední citrony
2 celé skořice
3 badyánové hvězdičky
brusinkový džus
Bourbon nebo brandy k podávání (nepovinné)
Mražené brusinky, k podávání (nepovinné)
Postup
Předehřejte troubu na 180 °C.
Jablka rozpulte a vyřízněte jádřince tak, aby zůstal důlek, který naplníte směsí hnědého cukru, skořice, zázvoru, muškátového oříšku a nového koření. Na dno koláčového talíře nebo formy na pečení nalijte 1 šálek jablečného moštu. Do formy vložte připravená jablka a pečte, dokud jablka nezměknou a nerozpadnou se – 1 hodinu až 1 hodinu a 10 minut.
Mezitím rozkrojte pomeranč příčně na polovinu a do kůry zapíchněte celé hřebíčky. Jeden citron rozkrojte napůl a druhý citron nakrájejte na tenké plátky. Do velkého hrnce přidejte připravený pomeranč, skořici, badyán a zbylý jablečný mošt. Do hrnce vymačkejte rozpůlený citron a přidejte nakrájený citron. Směs přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte, dokud se neovoní – asi 1 hodinu. Do hrnce přidejte brusinkovou šťávu a vařená jablka i s veškerou šťávou a promíchejte. Ochutnejte a dle chuti doslaďte, podávejte horké nebo teplé, s alkoholem podle výběru a zdobené brusinkami.
Zázvorový čaj s kurkumou
Ingredience
1 lžíce čerstvého zázvoru
1 ¼ hrnku vody
1 lžička kurkumy
1 lžička medu
citron dle chuti
Postup
Vodu přiveďte k varu, přidejte ostatní ingredience a nechte cca 5 minut probublávat. Poté vypněte, doslaďte dle potřeby a podávejte.
Rychlý Horký Toddy
Ingredience
¾ šálku horké vody
45 ml whisky či bourbonu
1 lžička medu
30 ml citronového džusu
čtvrtka citronu nebo 1 celá skořice
Postup
Vodu dejte do hrnku a ohřejte 1 minutu v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon. Přimíchejte whisky, med a citronovou šťávu. Pokud chcete, přidejte citron a skořici.
Máslový rum
Příprava máslového rumu závisí na přípravě rumového máslového těsta, které se poté zalije rumem a vodu (někdy se používá jablečný mošt). Přidat můžete i vanilkovou zmrzlinu, s níž ovšem zvýšíte i příjem kalorií.
Máslové těsto
6 lžic soleného másla
3 lžíce hnědého cukru
1 lžička skořice
¼ lžičky muškátového oříšku
¼ lžičky nového koření
Na přípravu každého nápoje
1 ½ lžíce máslového těsta
60 ml rumu
180 ml vroucí vody
Postup
Příprava kořeněného másla: Solené máslo rozválejte válečkem, přidejte hnědý cukr, skořici, muškátový oříšek a nové koření. Pomocí stěrky máslo společně s cukrem a kořením rozetřete, dokud se vše nespojí. Použijte ihned nebo uchovávejte v chladničce až do přípravy nápojů.
Příprava nápojů: Do každé sklenice přidejte 1,5 lžíce kořeněného másla, rum a vroucí vodu a míchejte, dokud se nespojí. Zdobíme šlehačkou.
Zdroj: Wikipedia Commons
Foto: Shutterstock
Zajímavé je máslové těsto.
Líbí se mi zázvorový čaj s kurkumou.