Také jste si všimli, že stačí v podvečer vyjít ven a téměř vždy ucítíte, jak někdo rozpaluje gril? V tomto období zcela běžná záležitost, ale grilování nemusí být pouze o dobře naloženém mase, burgerech či klobáskách. Zkuste trochu experimentovat a připravit na grilu i netradiční dobroty. Věřte, že vás jiné chutě a kombinace začnou bavit a stanete se opravdovým mistrem grilu.

Meloun s fetou a mátou

Sladký a osvěžující meloun získá na grilu úplně nový rozměr. Krátké opečení zintenzivní jeho chuť a dodá mu lehký kouřový podtón. Stačí ho potřít olivovým olejem, položit na rozpálený rošt a pak servírovat s nadrobenou fetou, čerstvou mátou a pár kapkami balzamika. Efektní, zdravé a neuvěřitelně letní. Případně na grilu připravte sýr a doplňte jej o melounový salát s hoisin omáčkou.

Avokádo na grilu s pikantní salsou

Zralé avokádo rozkrojte napůl, potřete olejem a položte řeznou stranou dolů na gril. Po pár minutách otočte, naplňte salsou z rajčat, chilli a koriandru a podávejte s limetou. Funguje jako originální předkrm nebo součást grilované večeře. Nebojte se ani varianty s volským okem místo salsy.

Artyčoky jako tapas

Nakládané artyčoky nejsou jen pro antipasti talíř. Rozpulte je, položte na gril řezem dolů a nechte pár minut opékat, dokud nezískají zlatavou kůrku. Podávejte s kapkou citronové šťávy, hrubou solí a plátkem chleba – jednoduché, ale naprosto delikátní.

Grilovaná broskev s jogurtem nebo vanilkovou zmrzlinou

Letní dezert, který vypadá jako z restaurace, ale zvládnete ho za pět minut. Rozpulte zralou broskev, ugrilujte řeznou stranou dolů a podávejte s kopečkem řeckého jogurtu nebo vanilkové zmrzliny. Dozdobte nasekanými oříšky, trochou medu nebo snítkou máty. Nečekaně osvěžující sladká tečka. Pokud nejste zmrzlinový typ, pak můžete broskve doplnit o lehce pikantní smetanu. Stačí smíchat smetanu, skořici, muškátový oříšek, hřebíček, vanilku a moučkový cukr. Ručním mixérem vše vyšlehat, dokud se nevytvoří špičky.

Salát na grilu? Proč ne.

Zkuste ho a pochopíte, proč se stal hitem food blogerů. Půlky římského salátu lehce potřete olejem a dejte na gril řeznou stranou dolů. Po dvou minutách budou lehce křupavé, ale s jemně zauzeným tónem. Přelijte citronovým dresinkem, přidejte hoblinky parmazánu a pár ořechů. Z nudného salátu je najednou fantastická příloha.

A nezapomeňte, že grilování začíná u uhlí

Skvělá chuť nezačíná v marinádě, ale v ohni. Pokud chcete opravdu voňavý a rovnoměrný výsledek, je skvělé například Josper dřevěné grilovací uhlí QBE, které seženete na edelikatesy.cz. Je oblíbené i mezi šéfkuchaři a zanechá na každém pokrmu jemnou kouřovou stopu, bez přepalování a hořkosti.

Grilovaný batát s limetkovým jogurtem a sezamem

Ingredience

2 batáty

150 g řeckého jogurtu

1 limetka (šťáva + kůra)

sezamová semínka (bílá i černá)

sůl, pepř

olivový olej (kvalitní španělský mají na edelikatesy.cz)

Foto: freepik.com

Postup

Batáty nakrájejte na plátky nebo hranolky o síle cca 1 cm, potřete olejem, osolte a grilujte do změknutí a zlatavé barvy. Mezitím smíchejte jogurt s limetkovou šťávou a kůrou, dochuťte solí a pepřem. Batáty servírujte s kopečkem limetkového jogurtu a posypejte sezamem.

Grilované banány

Ingredience

1/3 šálku třtinového cukru
1 lžička mleté skořice
3 banány
4 lžíce rozpuštěného másla
Vanilková zmrzlina (k podávání, nepovinné)

Postup

Předehřejte gril a v misce si smíchejte třtinový cukr a skořici. Banány podélně rozkrojte na polovinu, slupku ponechte. Ovocnou stranu každého banánu potřete rozpuštěným máslem, posypte směsí cukru a nechte pět minut odležet. Banány položte slupkou dolů na předehřátý gril a grilujte 3 minuty, poté otočte a grilujte je ovocnou stranou dolů další 2 minuty, dokud nezkaramelizují.

Panzanella s grilovanými houbami a rajčatovou zálivkou

Ingredience

Olej (na grilovací rošty)
cca 900 g různých hub
4 PL olivového oleje
Sůl a mletý černý pepř
1/2 bochníku kváskového chleba nakrájeného na 1 cm silné plátky
2 stroužky česneku
2 sardelové filety
2 PL sherry octa
1 středně velké rajče
1 svazek rukoly
1 malé kuře na rožni, naporcované

Foto: freepik.com

Postup

Rozpalte gril na středně vysokou teplotu. Po rozpálení vyčistěte a potřete grilovací rošty olejem.

Houby promíchejte s 1 lžící olivového oleje, osolte a opepřete. Chléb potřete 1 lžící olivového oleje. Houby a chléb grilujte zakryté a často otáčejte, dokud houby nezměknou a mírně nezuhelnatí a chléb se neopeče (přibližně 3 až 8 minut pro houby a 1 až 2 minuty pro chléb). Přeneste na prkénko a chléb potřete 1 stroužkem česneku. Nakrájejte houby na kousky. Chléb natrhejte na kousky.

Zbylý stroužek česneku nastrouhejte najemno do misky. Přidejte ančovičky, ocet a zbývající 2 lžíce olivového oleje a promíchejte. Odřízněte kousek z horní části rajčete a řeznou stranu jemně nastrouhejte do mísy, dokud nedosáhnete slupky, slupku vyhoďte. Osolte a opepřete. Přidejte natrhaný chléb, rukolu a houby a promíchejte. Rukolovou směs naaranžujte na talíř. Navrch dejte kuřecí maso a případný zbytek zálivky.

Grilování je zábava, tak neváhejte a zkoušejte nové recepty, například Grilované masové špízy s ananasem a zelím, Bylinkově marinovaný Panýr s broskvovým salátem a javorovým dresinkemGrilovaný Panýr s papričkami padrón a lanýžovým medem a k tomu nějaký ten letní drink a sladkou tečku.

Zdroj: www.southernliving.com, www.countryliving.com, edelikatesy

Foto: unsplash.com a freepik.com

Tagy:

©2025 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account