Způsobů, jak uskladňovat a zužitkovávat úrodu ze zahrádky existuje bezpočet. Mezi ty nejtradičnější patří zavařování. Možná se někomu může jevit jako malá věda, ale není tomu tak a brzy budete mít chuť i trochu experimentovat. Stačí přidat nějakou tu ingredienci a získáte zcela nové chutě.

Pojďme se trochu inspirovat recepty našich čtenářek. Cuket, okurek, rajčat a další zeleniny bude postupně přibývat. Nebude trvat dlouho a objeví se i krásně do oranžové barvy vybarvené dýně. Ty, ač vás to možná překvapí, mohou zavařené chutnat klidně jako ananasový kompot. Tak tedy směle do toho a nebojte se s námi podělit o své kombinace a nápady.

Recept připravila Emília Balonová.

Cuketová čalamáda

Ingredience

5 kg cuket

2 kg paprik

1 kg cibule

1 deko či jiný přípravek k nakládání

0,5 l octa

400 g cukru

Instrukce

Cukety nakrájíme na jemné plátky, obdobně nakrájíme i papriky a cibuli. Vše dáme do mísy či jiné nádoby a smícháme s nakladačem, octem a cukrem. Necháme stát asi 1-2 hodiny, plníme do sklenic a 10 minut zavaříme.

Recept připravila Jaroslava Korpášová.

Domácí lečo

Ingredience

750 g cibule

750 g papriky

750 g cukety

2 kg rajčat

2 dcl oleje

sůl

pepř

1 lžíce červené mleté papriky

1 malý rajský protlak (nemusí být)

Instrukce

Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme. Do hlubokého kastrolu dáme olej a na něm zpěníme cibuli. Když je cibule částečně orestována, přidáme papriky a cuketu. Směs dle chuti osolíme a opepříme, přidáme sladkou papriku a dusíme při mírné teplotě. Můžeme přidat rajský protlak pro lepší barvu i chuť.

Následně směs nalijeme do sklenic, zavíčkujeme a sterilujeme při 85 °C asi 25 minut. Sklenice otočíme víčkem dolů.

Recept připravila Marie Herzogová.

Dýňový kompot

Ingredience

3 kg dýně

3 l vody

1 kg cukru

1 lžíce kyseliny citronové

3 ks skořice

8 ks hřebíčku

2 lžičky ananasové tresti

Instrukce

Dýni nakrájíme na kostičky, povaříme do zesklovatění ve 3 l vody, přidáme další přísady a sterilujeme 20 minut na 80 °C.

Foto: Shutterstock a se souhlasem Emílie Balonové, Jaroslavy Korpášové a Marie Herzogové.

Tagy:
3 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 2 roky ago

    dříve jsem hodně zavařovala, dnes bydlíme v paneláku, tak nemám co…

  2. HelenaSvatková 2 roky ago

    Nezavařuji, vše konzumuji čerstvé, cukr jsem ze stravy vyloučila před (přesně) 30ti lety. Ale, kdo má rád kompoty a zavařenou zeleninu, tak si určitě moc pochutnává.

  3. Naděžda Křičenská 2 roky ago

    Dýňový kompot mám moc ráda. Až nám vyroste dýně hokaido, tak vyzkouším.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account