Celer je zelenina, koření i lék, o kterém věděli již ve starém Egyptě. Ve formě hranolek jej milují i ti, kdo mu jinak moc nefandí. V čem je jeho síla a proč byste ho na svůj jídelníček měli zařadit i vy?
Hranolky jsou fritované nebo pečené malé hranoly nejčastěji z brambor. Připravují se fritováním v oleji ve fritovacím hrnci nebo pečením na plechu, popřípadě i smažením na pánvi. Brambory je však moudré vyměnit za křupavý a aromatický celer, jenž má řadu zdravotních výhod, které vás mohou překvapit.
Celer je skvělým zdrojem důležitých antioxidantů
Celer je původně bahenní rostlinou. To ovšem neznamená, že nemá co nabídnout. Obsahuje vitamin C, betakaroten a flavonoidy. Je také skvělým zdrojem fytonutrientů, o kterých bylo prokázáno, že snižují výskyt zánětů v zažívacím traktu, buňkách, krevních cévách a orgánech. (A pozor, celer a celerová semena obsahují přibližně 25 protizánětlivých sloučenin.)
Celer podporuje trávení
Antioxidační a protizánětlivé živiny v celeru jsou známé, ale jak to má tahle kořenová zelenina s trávením? Jednoduše. Polysacharidy na bázi pektinu, včetně sloučenin známých jako apiuman a apiin, snižují výskyt žaludečních vředů, pozitivně ovlivňují sliznici žaludku a modulují žaludeční sekrece. Chrání tak trávicí trakt. Navíc nelze nezmínit ani vysoký obsah vody v celeru. Jedná se o téměř 95 procent! Přidejte k tomu štědré množství rozpustné a nerozpustné vlákniny a už se na hranolky budete dívat docela jinak.
Ostatně, jeden šálek celerových „tyčinek“ poskytuje asi 5 gramů vlákniny. Jen kvůli nim nevyhazujte listy! To je ta část celeru, jenž má nejvíce vápníku, draslíku a vitaminu C. Pamatujte však, že se jejich konzumace doporučuje do jednoho nebo dvou dnů od nákupu.
Celer má nízký glykemický index
Když budete jíst celer, obohatíte své tělo o vitaminy A, K a C, ale také minerály, jako je draslík. Uvedená kořenová zelenina zároveň vyniká nízkým obsahem sodíku a nízkým glykemickým indexem, což znamená, že má pomalý a stálý účinek na hladinu cukru v krvi. Tak co, už chystáte ony hranolky? Nejlepší jsou ty z trouby!
Dobrota bez zbytečných kalorií
Celer oloupejte, odřízněte vršek i spodek a nakrájejte ho na plátky (silné asi 1 centimetr). Z těch potom vykouzlete hranolky. Ty povařte v horké, osolené vodě (1 až 2 minuty). Slijte, vhoďte je zpět do hrnce a promíchejte s trochou oleje a kořením. Skvělé je třeba kari či sušený česnek. Proházejte, dokud se hranolky rovnoměrně neobalí. Následně je vyskládejte na plech a pečte v troubě předehřáté na 220°C (20-25 minut).
Foto: Shutterstock
Autorka: Šárka Mikulová
Máte chuť na hranolky? Vyzkoušejte jejich zdravou celerovou alternativu
-
Připravte si osvěžující domácí zmrzlinu. Lepší nenajdete
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty, tipy
Zmrzlinu milují děti i dospělí a nejspíš většina z nás má svou oblíbenou, je však fajn objevovat i zcela...
-
Ořechová cesta Šufanu je lemována poctivostí
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy
Firma Šufan už sedm let dokazuje, že péče a poctivost mohou být skutečnými hodnotami podnikání. V malé výrobně v...
-
Nealkoholické nápoje pro chladné dny: Zahřejte své tělo i duši
Kristýna Solničková||#, Kulinářské tipy, inspirace, recepty
Chcete se v chladných dnech pořádně zahřát a zároveň dodržet suchý únor? Pak vsaďte na zahřívací koření a přidejte...
-
Proč jsou proteiny důležité a jak je můžeme doplnit?
KristinaGrey||Kulinářské tipy
Bílkoviny neboli proteiny jsou základní stavební jednotky lidského těla. Lidské tělo je až z 20% tvořeno právě bílkovinami. Kvůli výstavbě...
-
Nejlepší čokolády, které udělají radost (nejen) na svátek sv. Valentýna
Redakce Ženy s.r.o.||Kulinářské tipy, tipy, trendy
Historicky vzato nikdy žádný valentýnský dárek nepředstavoval přesnou definici slova „romantika“, tak jako čokoláda. Pravděpodobně tomu tak bylo od...
-
Průvodce pro začátečníky: jak si připravit jídlo s sebou do práce a konečně začít hubnout
Lucie Janotová||Kulinářské tipy
Jakmile se vrátíte z práce, uděláte večeři, najíte se, uklidíte nádobí a můžete mít pocit, že už je téměr...
-
Zmrzlina za vysvědčení? Kam zajít na tu nejlepší podle redakce Ženy s.r.o.
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, děti, rodina, tipy
Poslední školní den je tady a s ním jedna (pro většinu) rodin oblíbená tradice: čas vyrazit za odměnu na...
-
Nejlepší kuchařky, které musí mít (nejen) každý začátečník ve své kuchyni
Lucie Janotová||#, Kulinářské tipy, recepty, tipy, trendy
Postavit se do kuchyně, pokud vám chybí zkušenosti, může být opravdu děsivá představa. Ať už patříte mezi mladší ročníky...