Chcete se v chladných dnech pořádně zahřát a zároveň dodržet suchý únor? Pak vsaďte na zahřívací koření. Přidejte si do nápojů skořici, zázvor, kurkumu, kajenský pepř nebo třeba hřebíček a ucítíte, jak se vám po jejich vypití po celém těle rozlévá příjemné teplo.

Mnohé koření má navíc velmi příznivý vliv na naše zdraví. Kupříkladu kurkuma přispívá ke správné funkci trávicího systému, posiluje imunitní systém a je skvělým antioxidantem. Výborně působí rovněž na dýchací soustavu, kvalitu pokožky a tím výčet jejích přínosů pro náš organismus nekončí. Není však dobré konzumovat ji ve větším množství. Již od pradávna je pro své antiseptické a antibakteriální účinky považován za všelék zázvor. Podobně jako kurkuma podporuje imunitní systém a dýchací cesty, příznivě působí rovněž na zažívání. I obyčejný zázvorový čaj s citronem a medem působí v zimních měsících až zázračně.

Mohli bychom pokračovat, ale pojďme si raději připravit pár nealkoholických nápojů, které vás spolehlivě zahřejí.

Kurkumový čaj

Ingredience

5 šálků vody

Kůra z 1 citronu

2cm kousek zázvoru nakrájený na tenká kolečka

2 přibližně 2cm kousky kurkumy nakrájené na tenká kolečka nebo nastrouhané

Špetka kajenského pepře

Špetka pepře

Šťáva z 1 citronu

1 lžička panenského kokosového oleje, másla nebo avokádového oleje

Med

Foto: Shutterstock

Postup

Vodu, citronovou kůru, zázvor, kurkumu, kajenský pepř a černý pepř přiveďte k varu a poté vařte na nižší stupeň 7 minut. Sundejte z plotny a vmíchejte citronovou šťávu a kokosový olej. Čaj sceďte do šálku a přidejte 1 lžičku medu.

Horká broskev nebo meruňka

Ingredience

750 ml nálevu z broskvového kompotu (případně z meruňkového)

250 ml 100% pomerančového džusu

1 lžíce limetkové šťávy

Třtinový cukr dle chuti

2 celé skořice

15 hřebíčků

Postup

V hrnci smíchejte nálev z kompotu a pomerančový džus, přidejte třtinový cukr, skořici a hřebíček, přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut.

Horká mátová čokoláda

Ingredience

2 šálky mandlového mléka

1/2 šálku hořké čokolády nasekané nahrubo

5-6 kapek extraktu z máty peprné

Foto: Shutterstock

Postup

V hrnci zahřejte mandlové mléko, dokud nezačne mírně vřít. Poté přidejte čokoládu a mátový extrakt, šlehejte, dokud se zcela nerozpustí. Až dosáhnete hladké konzistence, podávejte.

Chai Tea

Ingredience

2 hrnky mandlového mléka

2 sáčky černého čaje

6 rozlousknutých kardamomových lusků

½ tyčinky skořice

strouhaný čerstvý muškátový oříšek

2 hřebíčky

2-4 lžičky třtinového cukru

Postup

Mléko zahřejte v hrnci při velmi mírné teplotě, vyprázdněte obsah čajových sáčků do pánve a přidejte rozlámané kardamomové lusky, skořicovou tyčinku, muškátový oříšek a hřebíček. Podle chuti oslaďte a nechte 10 minut louhovat, ale nevařte. Sceďte do hrnků a vychutnejte si chvíle pohody.

Pikantní zázvorový rozehřívač

Ingredience

50 g čerstvého zázvoru

250 ml vody

1 malá chilli paprička

4 lžíce medu

80 ml jablečného octa

1/2 citronu

Foto: Shutterstock

Postup

Zázvor nakrájejte na tenké plátky, přidejte ho do hrnce s vodou a chilli. Vařte, dokud se voda nezredukuje na polovinu (asi 5 minut). Vmíchejte med, šťávu z poloviny citronu a jablečný ocet. Můžete nechat i vychladnout a pít namíchané s 30 ml sody či toniku.

Zdroj: Wikipedia Commons, lekarna.cz

Foto: Shutterstock

Tagy:
0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account