Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek… Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o Vánocích správná hospodyňka neobejde! Do tradičních pokrmů patří poctivá klasika v podobě másla. Sázely na ni už naše babičky… Jak je to ale s jeho vlivem na zdraví? A jaké máslo si vlastně vybrat?
Necelých dvacet kilometrů severně od Prahy, v těsném sousedství Libčic nad Vltavou, leží malá obec Máslovice. Nemá ani čtyři stovky obyvatel, zato se může pyšnit unikátem, který nikde ve střední Evropě nenajdete: Muzeem másla! Každoročně od konce listopadu až do konce ledna si sem návštěvníci přijíždějí prohlédnout betlém vytvořený z 20 kilogramů másla. Ano, i to je poněkud netradiční způsob využití této potraviny.
Většina z nás ale spíše než pro výrobu figurek Ježíška, Marie a Josefa využívá během adventu máslo v kuchyni. Naši předkové na něj nedali dopustit již před dvěma tisíci lety a za tu dobu se stalo nedílnou součástí mnoha pokrmů. Obzvlášť o vánočních svátcích jeho spotřeba stoupá…
Zdravé, nebo nezdravé?
Máslo nebylo vždy tak snadno dostupné jako dnes! V minulých stoletích si jej mohli dovolit jen movití občané, dokonce mělo v některých zemích funkci platidla. V uplynulých letech naopak získalo cejch nezdravé potraviny – hovořilo se o škodlivých nasycených tucích a následcích konzumace v podobě onemocnění srdce a cév, obezity i cukrovky. Tento mýtus byl však podle posledních poznatků vyvrácen a máslo si znovu vydobylo své místo na slunci. Ukázalo se, že zavrhované mastné nasycené kyseliny obsažené v másle sice mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu.
„Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” vysvětluje výživová poradkyně Hana Borkovcová.
A jak je to s kaloriemi? I tady vychází jako vítěz: 10 g másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo má i další důležité složky, pozitivně ovlivňující zdraví: je bohaté na vitamin D, posilující pevnost kostí a imunitní systém, a je zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.
Jen pozor při smažení! Protože má máslo nízkou teplotu, při níž se tuk začíná pálit, šéfkuchaři z něj vytvářejí takzvané přepuštěné máslo, zbavené kaseinu a vody. Mimochodem, tento trik používala i Magdalena Dobromila Rettigová – a dnes zažívá renesanci! Na takovém másle usmažíte kapra či řízek i při vyšších teplotách… A bude zaručeně křupavý a šťavnatý!
Stolní, nebo čerstvé?
Zatímco naše babičky si máslo pracně stloukaly v máselnicích, dnes stačí zajít do obchodu… Jenže se zase potýkáme s jiným problémem – na výběr jsou různá másla a člověk mnohdy neví, které vybrat. Jak se tedy vyznat v jejich označení? Pakliže uvidíte „máslo stolní“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen. Tento typ má v porovnání s čerstvým máslem zhoršenou nutriční hodnotu, méně vitaminů a mění se i jeho chuť a náchylnost k oxidačním procesům – rychleji žlukne.
Jestliže bude na etiketě uvedeno pouze slovo „máslo“, jedná se o produkt, který je sice nezmražený, ale může být starší než 20 dnů.
Označení „čerstvé máslo“ mohou totiž používat pouze výrobky prodávané maximálně 20 dnů od data výroby (jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní). Setkat se lze i s čerstvými krájenými másly přímo od výrobce – zákazník si tak může sám zvolit, jaké množství si zakoupí.
Foto: Shutterstock
Zavrhované i vychvalované máslo. Jak je to s ním doopravdy?
-
Co je homeopatie? Léčebná metoda, jejímž cílem je posílení vlastních obranných sil, obnovení zdraví a harmonie těla a mysli
MagdalenaBílá||Krása a zdraví
Homeopatie ve světě: Jak si tato metoda získala důvěru ve světě celebrit a státních Homeopatie je velmi šetrná metoda,...
-
19. Příběh vagíny: Život žen s vaginismem: preventivní prohlídka v celkové narkóze nebo vztah bez sexu
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, dole bez starostí, péče o sebe, zdraví
Bolí vás prohlídka u gynekologa, zavedení tamponu i samotný sex. Nikdo se s vámi ale o tom nikdy nebavil,...
-
Život handicapem nekončí, vzkazují Lvice
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, péče o sebe, zajímavosti
Nezisková organizace Cesta za snem uvádí již pátou sérii reality show Lvice o životě s handicapem. Tentokrát je zaměřena...
-
Nepříjemné svědění? Začervenání? Odlupující se kůže? I tak může vypadat kožní mykóza
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, péče o tělo, zdraví
Nepříjemné svědění? Začervenání? Odlupující se kůže? I tak může vypadat kožní mykóza. Nenechte se mýlit, nejde pouze o estetiku,...
-
Oblékněte barevné kabáty, co s oblibou nosí i vévodkyně Kate, která slaví narozeniny!
Petra Kubal||Krása a zdraví
Zapomeňte na černou, i na tu šedou a béžovou a pořiďte si jeden kabát, co vám dodá energii. I...
-
Cvičení doma: pilates, jóga, cardio. Vyberte si, co vám bude sedět a dostaňte se do léta do formy z pohodlí obýváku
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, cvičení, péče o sebe, tipy
Pravdou je, že letní postava se „dělá“ v zimě, ale to nic nemění na faktu, že to může být...
-
Někteří se jako nevidomí narodí, jiní ztratí zrak v dospělosti. Nadace Leontinka připomíná Mezinárodní den nevidomých
Irča Holčáková||Krása a zdraví, zajímavosti, zdraví
Mezinárodní den nevidomých připadá na 13. listopadu a připomíná si jej i Nadace Leontinka, která lidem se zrakovým hendikepem...
-
Jednoduché kroky pro krásné a zdravé vlasy
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Roztřepené konečky, rychle se mastící vlasy, lupy. To je jen několik nejčastějších problémů s vlasy. Ale i těm se ale...