Střevní problémy často charakterizují křeče žaludku, nevolnost, zvracení nebo vodnatá stolice. Ale to není jediné, co vás může potkat. Tušili jste, že s tím souvisí i kýchání? A co dalšího vám dietní chyby mohou způsobit?
Možná jste na toaletě, zvlášť po smaženém jídle, častěji než normálně. Tak dobře, to je v souvislosti se střevními potížemi naprosto běžné. Ale co když se tyhle problémy projevují i jinak? Méně známé příznaky střevní bouře vás nejspíš překvapí.
Pálení žáhy
Spěcháte a hltáte. V tom to je. Bolí vás žaludek, a to v podstatě ze stresu a nedostatku času. To se pak projeví pálením žáhy. (Jídlo přechází z úst do žaludku, aniž by se fyzicky rozpadlo. To znamená, že žaludeční kyselina má mnohem více práce.) Jídlo jezte pomaleji, aby došlo k větší produkci žaludečních kyselin.
Plynatost
Příliš mnoho cukru a umělých sladidel narušuje jemnou rovnováhu střevních bakterií v tlustém střevě. Když se to stane, přichází plynatost, což je další příčina střevních problémů.
Zácpa
Bakterie, a to převážně ty sídlící v tlustém střevě (známé jako mikrobiom), váží v průměru kilo a půl. Je třeba udržovat je šťastné a v rovnováze. Potřebují spoustu vlákniny, jinak počítejte se zácpou. A taky se ujistěte, že pijete hodně vody, takže vláknina nabobtná a vyvolá kontrakce v zažívacím traktu. Potrava se tak hezky pohybuje a vás nic netíží.
Kýchání
Nesnášenlivost potravin, příliš velké množství alkoholu či nestrávené částice z jídla. To stojí za spuštěním imunitní reakce vedoucí k prudkému kýchání – zhruba za hodinu nebo dvě po jídle. Už jste se s tím setkali?
Svědění pokožky a vyrážky
Stejně jako v předchozím případě se v závislosti na imunitní reakci mohou objevit kožní vyrážky a svědění.
Úzkost, splíny i lenost
Když je mikrobiom mimo rovnováhu, ovlivňuje to vaši náladu. Stačí jedna dietní chyba a už se cítíte tak říkajíc pod psa. Denní konzumace velkého množství čerstvého ovoce, zeleniny a bylinek však zvlášť mozkovému i střevnímu zdraví velmi prospívá, neboť vláknina a pigmenty v nich živí dobré bakterie. Zdravější strava jde mimo vás? Nedivte se tedy, že je vám po smaženém sýru s hranolkami těžko, ale zároveň vás sužuje únava v kombinaci s úzkostí. Často se o slovo přihlásí i pocit plného břicha a nevolnost. Příště si radši dejte salát!
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dosálová
Jaké potíže si můžete způsobit špatnými dietními návyky
-
Ženy mohou mít úplně jiné příznaky infarktu než muži
Lucie Janotová||Krása a zdraví, zajímavosti, zdraví
Kardiovaskulární choroby patří k jedněm z nejčastějších příčin úmrtí. K největším hrozbám pak patří infarkt myokardu, který nás ohrožuje bez ohledu na...
-
Jaké líčení zvolit na pracovní pohovor
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
V případě pracovního pohovoru je první dojem naprosto klíčový. Kromě vhodně zvoleného oblečení a účesu je důležité vsadit také na...
-
Jak se dobře vyspat, i když vás trápí nachlazení
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Na chřipku očkování existuje, na nachlazení nikoli, přitom se jedná o velmi časté virové onemocnění postihující dýchací cesty. Obvykle...
-
Dlouhé sukně: vyberte si podle typu postavy a svého stylu
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Maxi sukně jsou nesmrtelným kouskem v šatníku, který je aktuální mnoho sezón. Navíc tento univerzální kousek šatníku můžete vzít...
-
Dopřávejte si kysané produkty každý den. Změní to váš život!
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Se začátkem nového roku se mnoho lidí pouští do změny jídelníčku a nastartování zdravého životního stylu. Jedním z možných...
-
Tipy pro bezpečné opalování a zdravou letní barvu. Jak jí docílit snadno a rychle?
Lucie Janotová||Krása a zdraví
Touha po sluncem políbeném vzhledu je vyhlídkou mnoho z nás. V nedávném průzkumu se dokonce ukázalo, že až 72%...
-
Jak poznat, kdy je třeba kvůli bolesti v krku vyrazit k lékaři
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Probudili jste se ráno s nepříjemnou bolestí v krku a zarudlou sliznicí? Nepanikařte! Nemusí jít hned o angínu. Shodné...
-
Svěřte pleť i vlasy olivovému oleji, zajistíte jim krásu
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Olivový olej zná lidstvo už od starověku. A ke zkrášlování jej Řekové a Římané začali používat téměř před 3...