Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek… Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o Vánocích správná hospodyňka neobejde! Do tradičních pokrmů patří poctivá klasika v podobě másla. Sázely na ni už naše babičky… Jak je to ale s jeho vlivem na zdraví? A jaké máslo si vlastně vybrat?
Necelých dvacet kilometrů severně od Prahy, v těsném sousedství Libčic nad Vltavou, leží malá obec Máslovice. Nemá ani čtyři stovky obyvatel, zato se může pyšnit unikátem, který nikde ve střední Evropě nenajdete: Muzeem másla! Každoročně od konce listopadu až do konce ledna si sem návštěvníci přijíždějí prohlédnout betlém vytvořený z 20 kilogramů másla. Ano, i to je poněkud netradiční způsob využití této potraviny.
Většina z nás ale spíše než pro výrobu figurek Ježíška, Marie a Josefa využívá během adventu máslo v kuchyni. Naši předkové na něj nedali dopustit již před dvěma tisíci lety a za tu dobu se stalo nedílnou součástí mnoha pokrmů. Obzvlášť o vánočních svátcích jeho spotřeba stoupá…
Zdravé, nebo nezdravé?
Máslo nebylo vždy tak snadno dostupné jako dnes! V minulých stoletích si jej mohli dovolit jen movití občané, dokonce mělo v některých zemích funkci platidla. V uplynulých letech naopak získalo cejch nezdravé potraviny – hovořilo se o škodlivých nasycených tucích a následcích konzumace v podobě onemocnění srdce a cév, obezity i cukrovky. Tento mýtus byl však podle posledních poznatků vyvrácen a máslo si znovu vydobylo své místo na slunci. Ukázalo se, že zavrhované mastné nasycené kyseliny obsažené v másle sice mírně zvyšují cholesterol, ale na rozdíl od mastných kyselin v rostlinných tucích jsou využitelné jako okamžitý zdroj energie a neukládají se v těle ve formě tuku. Navíc pomáhají zvyšovat hladinu „dobrého“ cholesterolu, který naopak snižuje riziko srdečních chorob a infarktu.
„Nezbytné pro lidské zdraví je hlídat si optimální hladinu cholesterolu, protože s příliš vysokým i nízkým množstvím tělo degeneruje. Jedna porce másla, tedy 10 gramů, obsahuje 24 miligramů cholesterolu, což se rovná 8 % doporučené denní dávky exogenního cholesterolu, která činí 300 miligramů. Takže jako u spousty dalších věcí, i tady platí všeho s mírou,” vysvětluje výživová poradkyně Hana Borkovcová.
A jak je to s kaloriemi? I tady vychází jako vítěz: 10 g másla obsahuje 75 kalorií, zatímco stejné množství extra panenského olivového oleje má 90 kalorií. Máslo má i další důležité složky, pozitivně ovlivňující zdraví: je bohaté na vitamin D, posilující pevnost kostí a imunitní systém, a je zdrojem vitaminu A, který je nezbytný pro oči, správné fungování štítné žlázy a dalších tělesných orgánů. Dále obsahuje vitaminy E a K, jež zlepšují obranyschopnost organismu a zdraví celkově.
Jen pozor při smažení! Protože má máslo nízkou teplotu, při níž se tuk začíná pálit, šéfkuchaři z něj vytvářejí takzvané přepuštěné máslo, zbavené kaseinu a vody. Mimochodem, tento trik používala i Magdalena Dobromila Rettigová – a dnes zažívá renesanci! Na takovém másle usmažíte kapra či řízek i při vyšších teplotách… A bude zaručeně křupavý a šťavnatý!
Stolní, nebo čerstvé?
Zatímco naše babičky si máslo pracně stloukaly v máselnicích, dnes stačí zajít do obchodu… Jenže se zase potýkáme s jiným problémem – na výběr jsou různá másla a člověk mnohdy neví, které vybrat. Jak se tedy vyznat v jejich označení? Pakliže uvidíte „máslo stolní“, znamená to, že výrobek byl skladován dlouhodobě (ne však déle než 24 měsíců od data výroby) při teplotách minus 18 °C a nižších, a poté rozmražen. Tento typ má v porovnání s čerstvým máslem zhoršenou nutriční hodnotu, méně vitaminů a mění se i jeho chuť a náchylnost k oxidačním procesům – rychleji žlukne.
Jestliže bude na etiketě uvedeno pouze slovo „máslo“, jedná se o produkt, který je sice nezmražený, ale může být starší než 20 dnů.
Označení „čerstvé máslo“ mohou totiž používat pouze výrobky prodávané maximálně 20 dnů od data výroby (jeho trvanlivost je zpravidla v rozmezí 35–55 dní). Setkat se lze i s čerstvými krájenými másly přímo od výrobce – zákazník si tak může sám zvolit, jaké množství si zakoupí.
Foto: Shutterstock
Zavrhované i vychvalované máslo. Jak je to s ním doopravdy?
-
Špatný střih vlasů: jak přežít šok z nepovedeného účesu
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, tipy, vlasy
Spousta nadšení a jedno velké zklamání. I tak může dopadnout vaše návštěva kadeřnického salonu. Jak se zotavit ze špatného...
-
Nemůžete usnout? Tyhle potraviny za to s největší pravděpodobností mohou
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví, tipy, zdraví
V současné době stojí za nespavostí či potížemi s usínáním především stres, který – obrazně řečeno – nedovolí našemu mozku zastavit...
-
Vedlejší účinky nadměrné konzumace rajčat
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Rajčatům se připisují některé léčivé účinky, mezi které patří například zlepšení zdraví srdce, omlazení pleti a posílení metabolismu. Při...
-
S mastnými vlasy pomůže životospráva, ale i vhodný čisticí šampon
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Mastné vlasy dokáží své nositele pořádně potrápit. Krátce po umytí ztrácejí lehkost, špatně se upravují, jsou zplihlé, pokryté vrstvou...
-
Celulitida po padesátce: postrach, který zhoršuje menopauza
Lucie Janotová||#, Krása a zdraví, péče o tělo, tipy
Celulitida může trápit ženy prakticky od mládí. S přibývajícím věkem se ale její výskyt může zhoršit. Díky čemu to...
-
Jak zhubnout? Začněte pít vodu!
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Působí nenápadně a v podstatě se tváří jako jedno velké nic, i když vlastně znamená naprosto všechno. Voda je základem...
-
Ženy, nemáte čas na sebe? Máme pro vás jednoduché řešení!
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, Magazín, biohacking, péče o sebe, péče o tělo
Cítíte se unaveně? Máte pocit, že žijete v jednom kole a neumíte si odpočinout? Jen stěží si najdete čas...
-
Jedlá soda prospěje vaší pleti, nehodí se ale pro každého
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Bílý prášek, naprosto běžně dostupný v každém obchodě s potravinami, při správném použití nahradí lecjaké kosmetické produkty. Jedlá soda je cenově...