Odevšad slýcháme, že bychom měli do svého jídelníčku zahrnout dostatek vlákniny. A všichni tak nějak tušíme, že bychom ji měli hledat především v ovoci a zelenině. Ale víte, proč je vláknina tak důležitá, kolik jí potřebujete a které zdroje vám jí zaručí dostatek?
Vláknina je pro člověka, respektive jeho zdraví, naprosto nezbytná. Čím nám tak prospívá?
Není vláknina jako vláknina
Pokud jste se o vlákninu jako takovou nikdy hlouběji nezajímali, možná vás překvapí, že existují dva druhy – rozpustná a nerozpustná vláknina. Obě jsou pro nás velmi důležité, liší se ale způsob, jakým se v našem těle chová. Zjednodušeně řečeno: rozpustná vláknina v našich střevech nabobtná (tedy nabývá na objemu), váže na sebe vodu a reguluje množství toxinů ve střevě. Navíc představuje skvělý zdroj potravy pro přátelské bakterie, které naše střeva obývají a které jsou pro nezbytné nejen pro fungující zažívání, ale také třeba pro naši imunitu. To nerozpustná vláknina působí ve střevech především jako „čistič“ – zbavuje střeva nánosů, podporuje zdravé trávení a také pravidelné vyprazdňování.

Vláknina díky výše popsaným účinkům pomůže nejen s fungujícím zažíváním, ale také hraje roli v prevenci některých vážných chorob, včetně nádorů ve střevech, diabetu nebo redukci škodlivého cholesterolu. Spousta lidí její sílu využívá také při hubnutí – díky spoustě objemu, jenž vláknina poskytne, zajistí delší pocit sytosti – nebo detoxikaci (střeva jsou díky ní průchodnější a očištěná od nežádoucích nánosů, takže lépe fungují a odvádějí z těla odpadní látky). Pojďme se ale zaměřit na problém, o kterém se poměrně málo mluví, ačkoli jím trpí spousta lidí, a který vláknina dokáže pomoci vyřešit.
Potíže, jež se nevyplatí zlehčovat
Tím problémem je zácpa. Ačkoli se s ní potýkají muži i ženy všech věkových skupin (a dokonce stále častěji i děti), řada z nás zácpu zlehčuje jako něco, co nestojí za pozornost. Jenže ona dokáže nadělat v těle nepěknou paseku… Často se totiž projevuje bolestmi břicha, celkovým nepohodlím, zvyšuje se dokonce riziko některých dalších onemocnění (cukrovka, hemoroidy…). Navíc pro řadu lidí, kteří se se zácpou potýkají, znamená sama o sobě stres navíc.

Co za zácpou vlastně stojí? Pokud jsou vyloučeny zdravotní příčiny (například další choroby, jejichž projevem může být i zácpa, případně působení určitých léčiv), pak bývá nejčastěji na vině náš vlastní životní styl, především nedostatek pohybu (podporuje střevní peristaltiku a tím vyprazdňování), nedostatečný pitný režim a nevhodná strava, ve které chybí dostatek vlákniny.
Talíř plný chutí
A tím se dostáváme opět k vláknině. Jak si jí zajistíte dostatek? Především byste do svého jídelníčku měli pustit spoustu zeleniny a ovoce. Nebojte, nemusíte hned myslet na to, jak kupováním exotických plodů zruinujete rodinný rozpočet – vysoký obsah vlákniny mají i ovoce a zelenina, jež jsou v našich zeměpisných šířkách běžně k dostání. Po čem tedy v obchodě (nebo na zahradě) sáhnout?
Chybu neuděláte, když budete svému tělu pravidelně dodávat například jablka a hrušky, jahody, maliny, banány (ty sice nejsou z českých luhů a hájů, zato jsou lehce k dostání během celého roku), mrkev, červenou řepu, zelí (skvělé je i kysané, které nejen obsahuje spoustu vlákniny, ale i probiotika pomáhající zažívání), špenát nebo rajčata. Dále se pak zaměřte na luštěniny – čočku, fazole, hrách, cizrnu… Ačkoli se dnes z našeho jídelníčku vytrácejí (což je velká škoda), z hlediska obsahu vlákniny jsou prakticky nezastupitelné.

Dokonce i mlsat můžete zdravě, tedy s vlákninou. Namísto sladkostí, jež ve velké míře často k zácpě jen přispívají, chroupejte na svačinu oříšky nebo semínka (obojí nepražené a nesolené, samozřejmě). K snídani si místo klasického bílého pečiva dopřejte celozrnné nebo ovesní vločky.
Vláknina ve sklenici? Skvělý pomocník!
Říkáte si po přečtení řádků výše, že zmíněné potraviny v jídelníčku máte, ale váš problém se zácpou to nijak zvláště nevyřešilo? Na vině není většinou jejich neúčinnost, ale fakt, že jsou na vašem talíři zastoupeny pořád málo. Dodržet doporučené denní množství vlákniny totiž bývá pro spoustu z nás docela oříšek. Denně bychom jí měli totiž spořádat 30 až 35 gramů. A to už je pořádná porce ovoce a zeleniny (tedy spíš několik porcí). Ostatně průměrný Čech konzumuje denně jen asi 10 až 15 gramů vlákniny…

Není proto divu, že si řada lidí pomáhá vylepšit jídelníček „vlákninou v prášku“. Takovou je i Optifibre – 100procentně přírodní, rozpustná vláknina získaná ze semen guarové rostliny, jež pomáhá řešit potíže se zácpou. Její předností je skutečnost, že je plně rozpustná, a tak ji můžete vmíchat do svého oblíbeného nápoje, ale také jogurtu nebo kaše. Vzhledem k tomu, že nemá vůbec žádnou chuť, si ani nevšimnete, že Optifibre konzumujete.
A jak rozpustná vláknina Optifibre ve střevech funguje? Představuje skvělý zdroj výživy pro naše střevní bakterie, jež zajišťují správný „chod“ zažívání. I díky tomu je Optifibre v boji proti zácpě vaším silným spojencem. Hodí se navíc úplně pro všechny, včetně těhotných žen a dětí. Představuje tak skvělý doplněk vašeho „vlákninového“ jídelníčku.
Foto: Shutterstock/Optifibre

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account