34

Také od malička slýcháte, že nejzdravější je syrová zelenina, a tak se této poučky poctivě držíte? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Jistě, syrová zelenina je opravdu zdravá, ale pro některé druhy to tak docela neplatí. Naše tělo z nich totiž získá mnohem více prospěšných látek až poté, co projdou varem.
Kterou zeleninu se vyplatí povařit a proč?
Rajčata
Ano, čtete správně. Rajčata patří k nejzdravějším potravinám vůbec a látkou, která je v nich tak cenná, je antioxidant lykopen, který je v mnoha studiích spojen s prevencí závažných onemocnění, včetně srdečních chorob nebo rakoviny. Ovšem ze syrových rajčat nezíská naše tělo tolik lykopenu jako z tepelně upravených. Mimochodem, úplně nejlépe váš organismus cenný lykopen absorbuje, pokud je v kombinaci se zdravým tukem – zkuste tedy opečená rajčata s olivovým olejem. Nejenže skvěle chutnají, ale dostanete z nich maximum!
Špenát
I Pepek námořník ho jedl z plechovky, tedy tepelně upravený – a nejspíš věděl proč. Nejenže když špenát spaříte, sníte ho logicky víc, ale podle studie z roku 2005 se v něm sníží díky vysokým teplotám množství kyseliny šťavelové, která v těle negativně ovlivňuje absorpci železa a vápníku. To tedy znamená, že vaše tělo tyto minerály ze zeleniny získává snadněji a ve větší míře.
Mrkev
Propadli jste kouzlu pečené nebo dušené či mrkvové polévky? Skvělé! Vaše tělo díky těmto dobrotám získá více betakarotenu, než když si připravíte mrkvový salát. Mimochodem, pokud připravíte mrkev i se slupkou, celkově zvýšíte její prospěšnost pro lidské tělo. A proč je betakaroten tak důležitý? Náš organismus jej přemění na vitamin A, který hraje důležitou roli v celé řadě procesů (včetně fungujícího imunitního systému, zraku nebo zdravého vývoje kostí).
Řapíkatý celer
Ačkoli je skvělý syrový k nejrůznějším dipům, podle jisté studie z roku 2009 je přece jen zdravější, pokud je tepelně upravený. Zvýší se v něm totiž množství antioxidantů, které je naše tělo schopné přijmout. Jen pozor – ačkoli pečený celer nebo třeba „prohnaný“ mikrovlnkou vykazoval ony zvýšené hodnoty zpracovatelných antioxidantů, pro vařený to neplatilo…
Mimochodem, výše napsané samozřejmě neznamená, že nemáte jíst uvedenou zeleninu v syrovém stavu. Jen z ní po tepelné úpravě získá vaše tělo více živin. A tak by bylo škoda toho alespoň občas nevyužít!
Foto: Shutterstock
Autorka: Lucie Pražáková

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Máte už účet na webu zenysro.cz? Pak si, prosím, pouze obnovte heslo k vašemu emailu kliknutím na "Zapomněli jste heslo?"

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account