Pokud existuje nějaký rituál, jenž odborníci na výživu zdůrazňují jako alfu a omegu zdravého stravování, pak je to vyvážená snídaně. Začít ráno zdravým jídlem nastartuje váš organismus na celý den a také vám snadno ukáže cestu za lepším jídlem po jeho zbytek. Nemluvě o tom, že studie ukázaly, že lidé, kteří zdravě a pravidelně snídají, mívají nižší BMI než ti, kteří toto první jídlo dne vynechávají.

Než se ale cestou ze dveří zakousnete do sušenky, kterou nedojedly vaše děti, mějte na paměti toto: snídat je zdravé pouze tehdy, když si vybíráte správná jídla. A právě v hektických ránech, kdy jste několikrát u své snídaně zmáčkli pomyslné tlačítko „odložit“, může být obtížné rychle sestavit snídani, která vás zasytí až do oběda. A právě proto jsme pro vás sepsali tipy, které vám ukážou správnou cestu a nezaberou příliš času. 

Jak na zdravější snídaně?

Foto: Shutterstock

1. Vsaďte na vlákninu

Existují dva druhy vlákniny – rozpustná a nerozpustná. Tu rozpustnou lze rozpustit ve vodě a je tím pádem stravitelná. Nerozpustná vláknina je nestravitelná, nemění se na energii, není tedy kaloricky využitelná. A přesto jsou obě nezbytnou součástí zdravé snídaně! Proč? Pomáhají totiž vytvářet dlouhodobý pocit nasycení, takže po ní nemáte chutě na sladké a tučné svačiny a navíc podle odborníků pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a riziko srdečních onemocnění. Navíc vláknina zabraňuje extrémním výkyvům glukózy v krvi, které mohou způsobit hlad krátce po jídle. 

Foto: Shutterstock

2. Přidejte zdroje antioxidantů

Věděli jste, že antioxidanty pomáhají bránit vaše tělo před biochemickými změnami, ke kterým dochází v důsledku stresu? Proto výživoví specialisté radí začlenit do snídaní alespoň jednu potravinu s antioxidanty – zvláště když vás čeká dlouhý a intenzivní pracovní den. Mohou to být borůvky, maliny, ostružiny, ale třeba i kustovnice čínská, chia semínka nebo vlašské ořechy.

Tip na zdravou snídani:

Foto: se souhlasem Dr. Oetker

Rýžová kaše Dr. Oetker je lehce stravitelná, neobsahuje lepek, takže je vhodná i pro osoby s celiakií a zasytí. Vybrat si můžete variantu Rýžové kaše s kousky jablek a skořicí, meruňkou, jahodami a s chia semínky, které jsou bohatým zdrojem antioxidantů. Navíc praktické balení, jež stačí vsypat do 150 ml horké vody a zamíchat, můžete mít stále po ruce.

Foto: Shutterstock

3. Nezapomeňte na proteiny

K dobrému startu dne by mělo patřit proteinové vyvážené jídlo. Proč zrovna proteiny? Po dlouhém nočním hladovění totiž tělo potřebuje doplnit energii a právě bílkoviny k snídani zasytí, a ještě dají skvělý základ svalům. Je prokázáno, že dostatek bílkovin během dne zlepší syntézu svalových bílkovin a sníží vaše další chutě na hřešení v průběhu dne. 

Foto: Shutterstock

4. Vybírejte si celozrnné výrobky

Odborníci na výživu se obecně shodují, že celozrnné obilniny jsou vždy lepší volbou než ty rafinované. Mají totiž vyšší obsah vlákniny, stabilizují hladinu cukru v krvi a pomohou vás udržet sytými po delší dobu. Věděli jste, že ke zdravé životosprávě vám pomohou i „obyčejné“ ovesné vločky? Jsou totiž významným zdrojem beta-glukanů, které přispívají k udržení přirozené hladiny cholesterolu v krvi. Příznivý účinek lze vidět již při konzumaci 3 g beta-glukanů z ovsa denně. Proto byste měli vločky zařadit do svého jídelníčku pravidelně.

Tip na zdravou snídani:

Foto: se souhlasem Dr. Oetker

Ovesné kaše Dr. Oetker mají vyváženou recepturu s vysokým obsahem ovesných vloček a beta-glukanů obsahujících mnoho prospěšných látek a živin jako je vápník, železo, fosfor, zinek nebo vitamín K. Navíc jsou díky svému praktickému balení vždy po ruce a připraveny do akce. Ochutnat můžete Ovesnou kaši Natural s přírodní vanilkou nebo Ovesnou kaši s jablky, rozinkami a skořicí. Pro milovníky čokolády je připravena Ovesná kaše Čokoláda a pro milovníky přirozenosti zase Ovesná kaše Natural bez laktózy.

Foto: Shutterstock

5. Eliminujte sladké na minimum

Možná si to dvakrát rozmyslíte, než se zakousnete do oblíbené koblihy, ale vězte, že začít den pořádnou dávkou cukru vás k úspěšnému startu zrovna nepostaví. Přidané cukry jsou prázdné kalorie, neposkytují žádné vitamíny ani minerály a žádnou vlákninu pro pocit plnosti. Zatímco vaše tělo může využívat cukr jako energii, přebytek cukrů nemá žádný přínos a může přispívat k jedinému: přibírání na váze. Poté, co vaše hladina cukru v krvi prudce stoupne a nevyhnutelně klesne, můžete navíc pociťovat úzkost, únavu, podrážděnost, bolesti hlavy a dokonce potíže se soustředěním. 

Foto: Shutterstock, se souhlasem Dr. Oetker

Tagy:
2 Komentářů
  1. HelenaSvatková 2 roky ago

    Sladké jsem zcela vyloučila před mnoha lety z mého stravování.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account