Střevní problémy často charakterizují křeče žaludku, nevolnost, zvracení nebo vodnatá stolice. Ale to není jediné, co vás může potkat. Tušili jste, že s tím souvisí i kýchání? A co dalšího vám dietní chyby mohou způsobit?
Možná jste na toaletě, zvlášť po smaženém jídle, častěji než normálně. Tak dobře, to je v souvislosti se střevními potížemi naprosto běžné. Ale co když se tyhle problémy projevují i jinak? Méně známé příznaky střevní bouře vás nejspíš překvapí.
Pálení žáhy
Spěcháte a hltáte. V tom to je. Bolí vás žaludek, a to v podstatě ze stresu a nedostatku času. To se pak projeví pálením žáhy. (Jídlo přechází z úst do žaludku, aniž by se fyzicky rozpadlo. To znamená, že žaludeční kyselina má mnohem více práce.) Jídlo jezte pomaleji, aby došlo k větší produkci žaludečních kyselin.
Plynatost
Příliš mnoho cukru a umělých sladidel narušuje jemnou rovnováhu střevních bakterií v tlustém střevě. Když se to stane, přichází plynatost, což je další příčina střevních problémů.
Zácpa
Bakterie, a to převážně ty sídlící v tlustém střevě (známé jako mikrobiom), váží v průměru kilo a půl. Je třeba udržovat je šťastné a v rovnováze. Potřebují spoustu vlákniny, jinak počítejte se zácpou. A taky se ujistěte, že pijete hodně vody, takže vláknina nabobtná a vyvolá kontrakce v zažívacím traktu. Potrava se tak hezky pohybuje a vás nic netíží.
Kýchání
Nesnášenlivost potravin, příliš velké množství alkoholu či nestrávené částice z jídla. To stojí za spuštěním imunitní reakce vedoucí k prudkému kýchání – zhruba za hodinu nebo dvě po jídle. Už jste se s tím setkali?
Svědění pokožky a vyrážky
Stejně jako v předchozím případě se v závislosti na imunitní reakci mohou objevit kožní vyrážky a svědění.
Úzkost, splíny i lenost
Když je mikrobiom mimo rovnováhu, ovlivňuje to vaši náladu. Stačí jedna dietní chyba a už se cítíte tak říkajíc pod psa. Denní konzumace velkého množství čerstvého ovoce, zeleniny a bylinek však zvlášť mozkovému i střevnímu zdraví velmi prospívá, neboť vláknina a pigmenty v nich živí dobré bakterie. Zdravější strava jde mimo vás? Nedivte se tedy, že je vám po smaženém sýru s hranolkami těžko, ale zároveň vás sužuje únava v kombinaci s úzkostí. Často se o slovo přihlásí i pocit plného břicha a nevolnost. Příště si radši dejte salát!
Foto: Shutterstock
Autorka: Karolína Dosálová
Jaké potíže si můžete způsobit špatnými dietními návyky
-
Zavrhované i vychvalované máslo. Jak je to s ním doopravdy?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Cukroví, vánočka, zásmažka do zelňačky, kapr na másle, a dokonce i řízek… Bez „bílého zlata“ kuchyně se zkrátka o...
-
5 mýtů, kterým stále věříte na cestě za vysněnou postavou
Lucie Janotová||Krása a zdraví, cvičení, hubnutí, péče o tělo, zdraví
Hubnutí není snadná disciplína, což jistě potvrdí každý, kdo se už někdy snažil shodit pár přebytečných kil. Pokud se...
-
Jak vybrat správný prsní implantát? Základem úspěchu je ergonomie
Lucie Janotová||Krása a zdraví, krása, zdraví
Augmentace prsou je dnes naprosto běžná. Zdaleka nejde jen o modelky, úpravu poprsí vyhledávají ženy napříč profesemi. Všechny ale...
-
Nejčastější chyby při mytí vlasů. Děláte je i vy?
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Mytí vlasů patří k základním úkonům naší hygieny. A tak o něm víme všechno. Nebo ne? Ve skutečnosti je až...
-
Kombinace potravin, díky nimž získá vaše tělo maximum živin
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Při příjmu potravin dochází k poměrně složitému procesu jejich zpracování. Pokud jídla nevhodně zkombinujete, můžete způsobit svému zažívání nemalé...
-
Moudré rady, které párům snažícím se o miminko rozhodně nepomohou
Redakce Ženy s.r.o.||#, Krása a zdraví, osobní rozvoj, zajímavosti
Zkušenosti s nevyžádanými radami máme asi všichni. I dobře míněné mnohdy přicházejí v tu nejméně vhodnou chvíli.
-
Jak být krásná i během dlouhého letu, radí letuška Marika Vystydová
JanaLeBlanc||Krása a zdraví
Češka Marika Vystydová pracuje u britské letecké společnosti přes patnáct let. Přestože její zaměstnavatel sídlí v Londýně, ona bydlí na...
-
Zázrak jménem: šťáva z řapíkatého celeru
Redakce Ženy s.r.o.||Krása a zdraví
Získat šťávu z řapíkatého celeru může být trochu obtížné. Ale ne když víte, jak na to! Je jedno, jaký máte...