Možná se nezdají tak zajímavá, ale pro tělo člověka plní zásadní funkci – střeva a náš mikrobiom. Tenkému střevu se dokonce přezdívá druhý mozek. A pokud tento “mozek” nefunguje zcela správně, propouští, co nemá, způsobuje zdravotní problémy. Co se děje? Jak si střeva udržet zdravá? A co dělat, když už nastal problém?
Střeva každého z nás jsou polopropustná, neboť slizniční výstelka našich střev je navržena tak, aby absorbovala vodu a živiny z potravy do našeho krevního oběhu. Střevo má tedy bariéru skládající se z epiteliální tkáně, hlenu a velké populace bakterií – našeho mikrobiomu. Normálně tato bariéra vybírá, čemu umožňuje projít. Živiny a voda dostanou propustku. Toxiny ne. Ale právě někdy dojde k tomu, že tato bariéra nefunguje správně. Lékařka a zakladatelka Nutra Nourish, Menka Gupta pro EatingWell vysvětluje, co se děje: \”Propustné střevo je stav, kdy se poškodí výstelka trávicího traktu. To umožňuje nestráveným částečkám potravy, škodlivým bakteriím a toxinům unikat do krevního řečiště. To může vyvolat zánět a způsobit zdravotní problémy, jako jsou problémy s trávením, rezistentní klouby, úbytek hmotnosti, únava.\” Tato funkční porucha trávení ve střevě zvaná syndrom propustného střeva nebo „leaky gut“ je v současnosti velkým strašákem zejména ve vyspělých zemích Evropy a Severní Ameriky, takže se nás bytostně týká. Velmi často bývá diagnostikována právě v období po 40. roce věku. Nejčastěji se jedná o propustnost některého z úseků nebo celého tenkého střeva, může se objevit i v žaludku nebo tlustém střevě.
Co se porouchalo?
Lékařka Alica Anna Szabó specializující se na léčbu hormonálních poruch a mikrobiomu, kde uplatňuje psychosomatický přístup se s problémem střev setkává ve své praxi čím dál častěji: ,,Problém nastane, když se ze střeva do krve uvolňují i látky, případně bakterie a viry, které v ní nemají co dělat. V takovém případě selhala ochranná bariéra. Vše, co se dostane do krve a je v ní nežádoucí, musí pak zpracovávat imunitní systém. Ten má za úkol bojovat proti „vetřelcům“. Pokud musí tento boj svádět opakovaně a dlouhodobě, vyčerpává se jeho kapacita. V důsledku toho narůstá výskyt různých potravinových intolerancí, alergií (včetně těch kožních), autoimunitních onemocnění a rakoviny, kterou celostní medicína vnímá jako selhání imunitního systému. Zákeřnost tohoto stavu spočívá v tom, že stejně jako většina kardiovaskulárních onemocnění nebo rakoviny ze začátku vůbec nebolí a jeho projevy jsou často velmi nespecifické, takže jim nevěnujeme dost pozornosti. Navíc když se dostaví projevy, kterých si všimneme, znamená to, že proces již nějakou dobu v těle probíhá,” upozorňuje lékařka a hlouběji se o problematice rozepisuje ve své knize Menopauzou s lehkostí, neboť věk po čtyřicítce a období menopauzy tento syndrom odhaluje. “Je více těch, u kterých se tento syndrom vyvíjí plíživě a pomalu než náhle. Některé příznaky nejsou vysloveně „střevní“, takže v našem zdravotním systému obvykle s vyrážkou běžíme na kožní a s migrénou k neurologovi. Ani jeden z uvedených odborníků obvykle nezkoumá stav střevní sliznice a/nebo mikrobiotu,” doplňuje lékařka.
Není tedy od věci si o svých střevech promluvit s praktickým lékařem, či gastroenterologem a nechat si vyšetřit krev, moč a stolici. Indikátory nesprávné funkce střev může být nadýmání, špatné trávení, bolesti břicha ,ale i potravinové intolerance, kožní problémy, autoimunitní onemocnění nebo bolesti hlavy. Příčinou syndromu propustnosti střev jsou chronické zánětlivé stavy, celiakie, léčba chemoterapií nebo radiační terapií, které degradují střevní sliznici. Také chronické nadměrné užívání alkoholu, drog nebo léků, jako je aspirin a ibuprofen. Či jiná onemocnění, která porušují stěnu střev. Samozřejmě kouření a naše skladba jídelníčku. Onemocnění jdeme naproti častým konzumováním polotovarů, geneticky modifikovaných potravin, častým jídlem, kdy neustále něco zobeme, neboť tak nedáváme mikrobiomu prostor k regeneraci. Dlouhodobé a jednostranné diety či nadměrná konzumace živočišných bílkovin vašim střevům nedělá dobře.
Prevence a zdravý jídelníček
Jak zlepšit zdraví svých střev, nebo napravovat již rozvíjející se onemocnění?
-
Lékařka Alica Anna Szabó jednoznačně doporučuje jíst vědomě (bez televize a mobilu), nespěchat, ale i ne tak často jíst. Postačí 2x-3x denně. ,,Nejezte proto, že je 12 hodin a máte polední pauzu, ale proto, že máte hlad. Nechte svoje tělo hlad pocítit. Má blahodárné účinky na organismus, snižuje riziko mnoha chronických onemocnění a prodlužuje život. Jezte také do nasycení, nemusíte sníst vše a přecpávat se.”
-
Pokud už trpíte syndromem propustného střeva, konzultujte nápravu s lékařem. Obecně prospívají produkty s obsahem l-glutaminu, vitamin D, kurkumin, melatonin, probiotika, aloe vera a zinek. Kromě toho se doporučují bylinné přípravky s obsahem některých mikronutrientů, které napomáhají hojení střevní sliznice. Dávkování a postup vždy konzultujte s lékařem.
-
Rozhodně se doporučuje jíst kvalitní potraviny, sezónní a lokální, nezapomínat na vlákninu, která je ryze v rostlinné stravě.
-
Občasný půst či přerušovaný půst vašemu trávení prospěje.
-
Než si vezmete pilulku proti bolesti, zvažte, zda je to nutné.
-
Pokud víte, že váš život až příliš ovlivňuje stres, zapracujte na odbourání stresorů. Psychosomatika je mocná.
-
Probiotika a prebiotika. Obecně platí, že probiotika mohou pomoci udržet zdraví vaší střevní výstelky tím, že zabrání přemnožení nesprávných bakterií ve vašem střevě, zejména ve vašem tenkém střevě a prebiotika jsou potravou pro dobré bakterie ve vašem střevě, které jim pomáhají získat výhodu v boji. Obvykle jsou to rostlinná vlákna – další důvod, proč jíst zeleninu.
Autor: Petra Kubalová, spoluautorka knihy Menopauzou s lehkostí
Zdroj: eatingwell.com; Alica Anna Szabó. lékařka specializující se na léčbu hormonálních poruch a mikrobiomu; www.manipalhospitals.com
Foto: Pexels.com/ autor textu Sora Shimazaki