496

Konec přísné fáze, jedu fixaci! Ani nevím, jak to uteklo… Když se nad tím teď postupem času zamýšlím, byl to vlastně takový mžik. Jak jsem se ze začátku keto režimu bála, naskočila jsem do něj a s naprostou suverenitou jsem si ho zamilovala. Mrkněte, jak vypadal třeba můj první měsíc v článku Irča & její teto deníček: první měsíc za mnou a toto se stalo! Samozřejmě to všechno jde ruku v ruce s tím, jak se každý měsíc zmenšují moje centimetry (nejen) v pase, ale klesá i ručička váhy. Protože jak se říká: „Když máš sny, máš motivaci“… 

Tentokrát jsem se proto rozhodla seznámit vás se třetí fází Fixace, která pokračuje v postupném návrat k běžnému jídelníčku s cílem minimalizace rizika jo-jo efektu. Ve skutečnosti jde o mírnější druhou fázi. Poměr sacharidů zahrnutých ve stravě se tak zvyšuje a další jedno proteinové jídlo denně je nahrazeno jídlem „normálním“ . Ve třetí fázi mi tak na talíři přibývají i přílohy v podobě rýže, brambor a luštěnin. 

Zpátky v režimu vaření

Proto jsem se tentokrát rozhodla zaměřit na recepty. Nebudu vám lhát po několika týdnech, kdy jsem od značky Prodietix měla svůj jídelníček připravený dopředu a produkty byly více méně podle mých chutí dané, to pro mě byla trošku změna. Najednou jsem se vrátila do režimu vaření, nákupu surovin a hlavně vymýšlení, co vlastně uvařit. Tady mi neuvěřitelně pomohla právě sekce receptů, kterou najdete na webu Prodietixu. Můžete si tu vybrat z receptů na proteinová jídla, „normální“ jídla, jídla pro povolenou zeleninu nebo recepty po dietě. 

Tentokrát jsem si pro vás vybrala tři recepty na „normální“ jídla, které patří mezi moje nejoblíbenější a snadno (a hlavně rychle) je zvládnete uvařit. Jsou vyvážená, zdravá a navíc chutnají božsky!

Foto: Shutterstock

Pečený losos v oříškovo-bylinkové krustě

Původně je tento recept pro štědrovečerní večeři, ale já ho miluji celoročně!

Ingredience na 2 porce:

  • filé z lososa 200 g
  • 30 g mletých mandlí
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 2 lžíce nasekané petržele
  • 1 lžíce čerstvého rozmarýnu nakrájeného najemno
  • 2 lžíce nasekané bazalky
  • 30 g rozpuštěného másla
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte pečícím papírem.

Filet lososa položte na plech a připravte si bylinkovou krustu. V misce smíchejte mandle, vlašské ořechy, parmazán a nasekané bylinky. Přidejte rozpuštěné máslo, půl lžičky soli a čtvrt pepře a dobře promíchejte, aby se všechny ingredience propojily a obalily v másle.

Bylinkovou krustu navrstvěte na filet a vložte do trouby. Nechte péct 12-15 minut, dokud nebude ryba propečená, ale snažte se jí zbytečně nepřesušit.

TIP: K rybě se skvěle hodí tento lehký salátek, který si můžete dopřát už od 1.fáze.

Celerový salát

Ingredience:

  • 300 g celeru (bulvy)
  • 4 řapíky z řapíkatého celeru
  • 100 g ředkviček
  • 4 hrsti čerstvého salátu (polníček, římský, špenát nebo jakýkoliv jiný)
  • 1 lžíce dijonské hořčice (neslazené)
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce čekankového sirupu
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

Celer nakrájíme na stejně velké kostky a dáme uvařit. Po uvaření scedíme a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme na malé kostičky řapíkatý celer a také najemno nakrájíme ředkvičky. Všechnu tuto nakrájenou zeleninu smícháme. V malé misce dobře promícháme dijonskou hořčici, ocet, olej, čekankový sirup, šťávu z citronu, sůl a pepř.  Zálivkou přelejeme zeleninu, zlehka promícháme a necháme v lednici alespoň 2 hodiny odležet. Až těsně před podáváním vmícháme do salátu opatrně také omyté salátové listy.

Foto: Shutterstock

Lehký těstovinový salát s kuřecím masem

Ideální oběd! Lehký a osvěžující, ale přitom sytý a výživný.

Ingredience na 4 porce:

  • 300 g kuřecích prsou bez kůže
  • 250 g těstovin Prodietix Balance (30gr na porci pro 3. fázi diety)
  • 2 rajčata
  • 1 salátová okurka
  • 1 paprika (žlutá nebo červená)
  • 1 ks řecký jogurt (menší balení)
  • 1 ks zakysaná smetana (menší balení)
  • 2 lžíce pažitky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sójová omáčka
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy:

Kuřecí maso očistíme a nakrájíme na nudličky. Poté ho osolíme, opepříme, ochutíme sójovou omáčkou a opečeme na pánvi s trochou oleje dozlatova.

Těstoviny uvaříme v osolené vodě podle návodu.

Zeleninu (papriky, rajčata a okurku) omyjeme, očistíme a nakrájíme na malé kostičky.

V misce smícháme maso, těstoviny a nakrájenou zeleninu. Přidáme řecký jogurt, zakysanou smetanu, sůl a pepř. Těstovinový salát dobře promícháme.

Foto: Shutterstock

Zapečený lilek se sýrem

Velice snadné na přípravu a v jedné porci obsahuje hned 20 gramů bílkovin! Jackpot! 

Ingredience na 2 porce:

  • 1 lilek
  • 2 rajčata
  • 300 g Cottage
  • 2 lžíce strouhaného parmezánu
  • ½ jarní cibulky
  • Bazalka
  • ½ stroužku česneku
  • Lžíce olivového oleje

Postup přípravy:

Lilek omyjeme a nakrájíme na kolečka cca 0,5 cm. Osolíme a necháme vypotit asi 30 minut. Potom naskládáme na plech vyložený pečícím papírem tak a necháme péct v troubě předehřáté na 200°C dokud nezměknou. Cottage necháme v jemném sítku odkapat.

Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozehřejeme lžíci oleje, přidáme nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Po chvilce přidáme rajčata a vaříme 15 minut. Nakonec osolíme a přidáme pár lístků bazalky.

Na předpřipravené plátky lilku vložíme rajčatovou směs, Cottage a bazalku. Pečeme půl hodiny na 200 °C. Potom můžeme ihned podávat.

Jaké jsou vaše oblíbené keto recepty? Napište mi do komentáře a pojďme se inspirovat společně! Děkuji vám! 

Vaše Irča

Foto: Shutterstock

Tagy:
1 Komentář

Komentáře jsou uzavřeny.

  1. Romana Mlynářová 5 měsíci ago

    Dobroty 🙂

©2022 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account