Pěstujete rýmovník? Pak můžete uvařit sirup.
Potřebujete jen litr převařené vody
Dva citróny
60 větších listů rýmovníku
3/4 kila nejlépe třtinového cukru
Do hrnce s převařenou vodou vymačkáme citron a já následně vložím i celé kousky, které jsem vymačkala. Vložíme i rýmovníkové listy a necháme přes noc nebo i 24 hodin louhovat. Poté scedíme, nasypeme cukr a pomalu zahříváme tak, aby se cukr rozpustil a voda se začala redukovat. Za občasného míchání čekáme, až se objem sníží zhruba na polovinu a sirup bude želírovat. Poté nalijeme ještě horké do sklenice a můžeme obrátit dnem vzhůru, poté by měl sirup déle vydržet při skladovaní. U nás se většinou ihned začíná konzumovat, takže ukládám jen do lednice.
Užíváme jednu lžičku denně a při obtížích třikrát denně lžíci.
Sirup by měl působit proti nachlazení, bolesti hlavy, kašli či rýmě.
