Proč si mravenci vybírají máslo a odmítají margarín? Je nutné vyřazovat tuky z našich jídelníčků, abychom netloustli? Je chemické složení margarínu skutečně jen málo odlišné od složení plastů? Pojďme se podívat, jak to vlastně ve skutečnosti vůbec je.
Je nutné omezovat příjem tuků, abychom se nestali obézními?
Tuky a oleje jsou nezbytnou součástí pestré stravy a podle doporučení bychom měli zkonzumovat zhruba 30 % denního kalorického příjmu právě z tuků. Nicméně je nezbytné brát v potaz i zdroj, ze kterého tuky čerpáme. Je prospěšné snížit denní příjem nasycených kyselin, protože právě ony mají za následek zvýšení cholesterolu v krvi. Místo toho obohaťme náš jídelníček o polynenasycené tuky – ty nemohou být vytvořeny naším vlastním organismem a jejich konzumace je tak pro naše zdraví naprosto klíčová. Kvalitní margaríny obsahují právě tyto esenciální mastné kyseliny, ale i vitamíny z řepkového, lněného a slunečnicového oleje. Pokud chcete snížit konzumaci tuků, poohlédněte se po nízkokalorických potravinách.
Proč mravenci preferují máslo a ignorují margarín?
Téměř každý viděl video kolující po internetu, na kterém je testováno, kterou surovinu si mravenci vyberou – máslo nebo margarín? Ve videu si mravenci margarínu nevšímali a vrhli se na máslo – to mělo za následek vznik často opakovaného tvrzení, že mravenci odmítli „umělý“ margarín a vybrali si „přírodní opravdové máslo“ – co za tím však skutečně stojí? Nejoblíbenější potravou mravenců jsou larvy a hmyz – ty jsou však velmi bohaté na cukry. Mravenci tak dali přednost máslu právě kvůli tomu, že obsahuje mléčné cukry. Margarín, na rozdíl od másla, obsahuje minimum sacharidů, a proto nebyl pro mravence dostatečně atraktivní volbou.
Je margarín opravdovou potravinou?
Pokud se zrovna netočí pozornost kolem mravenců, vyvstávají na povrch polemiky o opravdovosti margarínu. Stejně jako máslo, i margarín obsahuje hlavně tuk a vodu, jediným rozdílem je zdroj, ze kterého tuk pochází. U másla je to mléčný tuk, u margarínu pak rostlinný olej. Cenné ingredience rostlinných olejů jsou zachovány v průběhu výroby margarínu tím, že výroba kombinuje syrové produkty během chlazení. Mnoho výrobních kroků je současně shodných jako u výroby másla. Margarín je však možné si vyrobit i doma. Kromě rostlinného oleje, roztíratelného kokosového oleje, vody a trošku smetany je zapotřebí také miska s ledem, aby ingredience mohly být průběžně chlazeny, zatímco budou mixovány.
Jak může být margarín téměř na chlup podobný svým složením plastům?
Všeobecně kolující mýtus ohledně škodlivosti margarínu je tvrzení, že jeho chemická struktura je podobná plastům. Tohle však platí taktéž pro máslo, dokonce i pro mastné kyseliny, které se nachází přirozeně v lidském těle. Stejně jako voda (H2O) je téměř shodná s peroxidem vodíku (H2O2), jakákoliv látka složená z podobných atomů a odlišné struktury může být považována jako „na chlup“ podobná jiné sloučenině s toxickými nebo naprosto odlišnými vlastnostmi.
Je zapotřebí, abychom nevěřili mýtům a automaticky nepřijali žádnou z těchto děsivých pověstí a legend, ale místo toho akceptovali fakta, pocházející z autentických a odborných zdrojů.
Fakta o rostlinné stravě
-
Někdy se vyplatí "nevonět"!
AlenaVídeňská||Krása a zdraví
Ne vždy je dobré vysílat příjemnou vůni z vašeho těla, obzvláště ne, pokud se pohybujete v přírodě, kde na...
-
Návod jak za 1 týden poznat Evropu
Dominika Šimonová||Krása a zdraví
Máte rádi dobrodružství a rádi cestujete? Jenže nevíte jak to udělat, když chcete procestovat Evropu a práce Vám to...
-
Zrodila se nová značka nabízející paletu rostlinných sýrů s autentickou chutí
Zuzana Kantorova||Krása a zdraví
O pandemii koronaviru toho můžeme říct opravdu hodně. Že by ale přinesla i něco dobrého, zrovna často neslýcháme. Ale...
-
Víte, že tonoucí obvykle vůbec nekřičí o pomoc?
MarieVavrochová||Krása a zdraví
Ve skutečnosti je tonutí velmi klidné, nemusíte si vůbec všimnout, že osoba ve vaší těsné blízkosti se topí. Jak...
-
Dnes je modré pondělí
RadkaKřivánková||Krása a zdraví
Včera byla květná neděle… Škoda, že na tu neděli, dle křesťanských tradic poslední ze šesti postními nedělemi před Velikonocemi,...
-
Apiterapie – Philipp Terč
Amanda||Krása a zdraví
Dr. Filip Terč, lékař českého původu, kterého životní dráha zavedla do Mariboru, choval velkou lásku ke včelám a...
-
Je kohoutková voda plná hormonů a pesticidů?
KamilaKřivčíková||Krása a zdraví
V České republicemáme velké štěstí na zdravotně nezávadnou pitnou vodu z kohoutku prakticky ve všech částech země. Jednotlivé zdroje pitné vody...
-
Jak oslavit Světový den diabetu? Zdravým životním stylem
Zita Kolínská||Krása a zdraví, hubnutí, zajímavosti
Světový den diabetu se slaví 14. listopadu na připomínku dne narození kanadského lékaře Fredericka Bantinga, který se podílel na...