Nemám moc ráda přesné recepty, teda hlavně je nerada dodržuju...... 😉 Proto jsou tyhle moje "kukýsky" pokaždé trochu jiné.
Základní recept je takovýto: v míse smíchejte 1 hrnek ovesných vloček, 1 hrnek mouky (já používám pšeničnou celozrnnou, ale můžete použít i obyč polohruhou) a lžičku prdopeče (či sody). Přilijte 1/2 hrnku oleje (slunečnicový, řepkový), 1/4 hrnku mléka a 1 vejce. Dobře rozmíchejte (ideální je vidlička). Nechte chvíli odpočinout, aby vločky nasály olej a mléko, raději i déle 🙂
Tak a teď Vám dávám prostor, abyste si sušenky dodělaly (nebo dodělali) podle svého. Podle toho, jaká mouka byla použitá a jaké další ingredience dál použijete, bude možná potřeba lehce doředit (mlékem) či zahustit (moukou). A tady máte variace, které používám já:
- nastrouhané jablko, nasekané oříšky (Vaše oblíbené - vlašáky, lískáče, mandle), špetka skořice
- kokos a práškové kakao nebo jen kakao
- čokoládové čočky (nakupuji na váhu v bezobalu.org)
- brusinky, naložené v rumu (rum potom vypít nebo přidat do čaje, samozřejmě nevylévat...)
A na další určitě přijdete sami 🙂
Dvěma polévkovými lžícemi pak vytvářím sušenky, podle velikosti jich bude 12 - 16.
Peču v předehřáté troubě na 180 'C na 15 minut horkovzduchem. To budete možná muset podle upravit, každá trouba peče jinak.
Po upečení nechám vychladnout na mřížce a skladuji v plechové dóze. Bohužel nevím, jak dlouho je lze skladovat, u nás zmizí do tři dnů max 🙂
Dělávám i veganskou variantu - ta předpokládá místo mléka rostlinné mléko a nějakou náhražku vejce - mně se osvědčil gel z chia semínek - 1 vrchovatou lžíci chia semínek nasypat do hrnku a do cca necelé poloviny hrnku zalít vodou, nechat nabobtnat (min. 15 minut), případě lehce doředit cca do konzistence bílku.1hrnek - ovesné vločky1hrnek - pšeničná mouka - celozrnná, nebo polohrubá)1/2hrnek - olej1/4hrnek - mléko2-3lžíce - med nebo jiné sladidlo - např. datlový sirup... nebo cukr 🙂 1ks - vajíčko1lžička - kypřící prášekpříprava - 20vaření - 15-20