Zdravá strava - žitné placky

Vytisknout recept

Postup prací:

Těsto propracujeme nejdříve v hlubší míse vařečkou. Pak stěrkou setřeme těsto
z vařečky a ze stěn, lehce je poprášíme ještě žitnou moukou a necháme asi 45 minut 
v chladu odpočívat. V této době mouka dobře nabobtná. Protože obsah lepku je v žitné mouce nižší než v mouce pšeničné, je tento čas pro dobré následné zpracování těsta potřebný.
Odpočaté těsto vyklopíme na vál posypaný žitnou moukou, nakrájíme se asi 10 kousků, ze kterých pomocí mouky vytvarujeme placky o síle asi půl cm a placky přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme vodou a posypeme lněnými (sezamovými) semínky.
Plech vkládáme do středně vyhřáté trouby. Placky pečeme při teplotě 180°C zhruba na 15 - 20 min, podle trouby.
Je velice dobré si na jedné placce rozlomením ověřit stupeň propečení.
Chutnají po medu, tak se dají jíst i samotné, ale my jíme hlavně jako přílohu - v tuhle dobu třeba k houbám 🙂
 
Dobrou chuť přeje Hudlenka
 

180g - žitná špaldová celozrnná mouka
1(2lžička - sůl bylinková
1lžíce - kmín
1lžíce - med
40g - semínka (dýňová, slunečnicová, chia, lněná....ú
200ml - voda
1lžíce - olivový olej
příprava - 15 + kynutí (asi hodina)
vaření - 60 +
Kategorie Přílohy
Uvařila Lenka Hudečková

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account