Špaldovo-oříšková bábovka. Moučník, který si zamiluje celá rodina

Vytisknout recept
Kategorie Dezert
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 1 hour
Uvařila JaroslavaFrančíková

Ingredience

  • 6 ks Vejce
  • 1 ks Limeta (šťáva + strouhaná kůra)
  • 200 g Třtinový cukr
  • 100 g Mleté oříšky (použila jsem lískové)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 ks Kypřící prášek do pečiva bez fosfátů
  • 460 g Špaldová mouka
  • 150 ml Kokosový olej
  • 250 ml (Sójové) mléko
  • 2 lžíce Kokosový olej + strouhaný kokos na vytření a vysypání formy

Instrukce

  • Hledáte inspiraci pro víkendové pečení? Pak vyzkoušejte recept na tuto neuvěřitelně snadnou a přitom tak lahodně vláčnou bábovku, kterou si všichni zamilujete. Jeden z mých experimentálních kousků, který se vydařil a chutnal.
    Do moučníku jsem použila špaldovou mouku, která obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin. Dodá tělu vitamíny A, B a E. Dále v ní naleznete draslík, hořčík, fosfor, síru, vápník a zinek. V kombinaci s lískovými oříšky tvoří dokonalou dvojici, která si navzájem podporuje své jedinečné oříškové chutě a vůně. Lískové oříšky jsou bohaté na vitamín E, biotin, kyselinu listovou a rovněž hořčík, vápník a zinek.
    Co budete na bábovku potřebovat?
    6 ks (domácích) vajíček 1 limetu (kůru + šťávu)200 g třtinového cukru100 g mletých lískových oříškůšpetku soli1 ks bezfosfátový kypřící prášek do pečiva460 g špaldové mouky150 ml kokosového oleje250 ml sójového mléka 2 PL kokosového oleje + strouhaného kokosu na vytřetí a vysypání formy
    Jak postupovat?
    Předehřejte si troubu na 175 °C.
    Bábovkovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypte strouhaným kokosem. Odložte stranou.
    Oddělte bílky od žloutků. 
    Do bílků vymačkejte limetovou šťávu a vyšlehejte do tuhého sněhu.
    V míse utřete žloutky s cukrem a limetovou kůrou do husté pěny. Přisypte oříšky, osolte a prosejte mouku spolu s kypřícím práškem. Promíchejte. Přilijte olej a mléko. Spojte do hustého těsta. Nakonec zlehka vmíchejte bílkový sníh.
     
     
    Těsto nalijte do připravené formy a vložte do trouby. Pečte cca 60 minut. Než bábovku vyndáte z trouby, proveďte test se špejlí. Když ji vytáhnete suchou a čistou, máte pečeno.
    Uvařte si dobrou kávu, pozvěte rodinu ke stolu a udělejte si báječné odpoledne. Dobrou chuť.
     
     

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account