Mřížkový jablečný koláč

Vytisknout recept
Podzim voní jablky, proto k nedělní kávě nesmí chybět babiččin mřížkový koláč, kterému právě jablka dodávají tu správnou šťavnatost.
Čas přípravy 20 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 1 hour
Porce 16
Uvařila Kristýna Solničková

Ingredience

  • 2 žloutky
  • 450 g hladké špaldové mouky Babiččina volba / BV univerzální nebo BV hladká bio
  • 100 g krupicového cukru
  • 200 g změklého másla
  • 1 ČL kypřicího prášku
  • špetka soli

Na náplň:

  • 4 jablka oloupaná a nahrubo nastrouhaná
  • 1 citron vymačkaná šťáva z něj
  • 50 g krupicového cukru
  • 1 PL skořice

Instrukce

  • Začněte přípravou těsta. Na vál nebo do robotu nastrouhejte máslo, přidejte mouku a žloutky s cukrem a kypřicí prášek. Promíchejte všechny suroviny a zapracujte do hladkého těsta. Uložte je na půl hodiny do lednice pod fólií.
  • Jablka očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce promíchejte s cukrem a skořicí.
  • Před válením těsta dejte rozehřát troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny, první část vyválejte a vyložte jím obdélníkovou koláčovou formu, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopte. Záleží na vás, jestli utvoříte proužky, nebo celou pokličku a třeba vykrajovátky doplníte o lístečky.
  • Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte asi 40 minut.

Notes

Foto a zdroj: Babiččina volba
2 Komentářů
  1. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    5 stars
    kamarádka ho dělá a od ní mi vždy moc chutná 🙂

  2. 5 stars
    Mřížkový koláč je super. Zase jiná obměna s jablky. Já dělám s marmeládou a mřížky s kakaem. Tuto variantu vyzkouším.

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account