Podzim voní jablky, proto k nedělní kávě nesmí chybět babiččin mřížkový koláč, kterému právě jablka dodávají tu správnou šťavnatost.
Čas přípravy 20 minutesmin
Čas vaření 40 minutesmin
Celkový čas 1 hourhod.
Porce 16
Uvařila Kristýna Solničková
Ingredience
2žloutky
450ghladké špaldové mouky Babiččina volba / BV univerzální nebo BV hladká bio
100gkrupicového cukru
200gzměklého másla
1ČL kypřicího prášku
špetka soli
Na náplň:
4jablkaoloupaná a nahrubo nastrouhaná
1citronvymačkaná šťáva z něj
50gkrupicového cukru
1PL skořice
Instrukce
Začněte přípravou těsta. Na vál nebo do robotu nastrouhejte máslo, přidejte mouku a žloutky s cukrem a kypřicí prášek. Promíchejte všechny suroviny a zapracujte do hladkého těsta. Uložte je na půl hodiny do lednice pod fólií.
Jablka očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte. V misce promíchejte s cukrem a skořicí.
Před válením těsta dejte rozehřát troubu na 180 °C. Těsto rozdělte na poloviny, první část vyválejte a vyložte jím obdélníkovou koláčovou formu, přesahující okraje odřízněte. Na těsto naneste jablečnou směs. Zbytkem těsta koláč zaklopte. Záleží na vás, jestli utvoříte proužky, nebo celou pokličku a třeba vykrajovátky doplníte o lístečky.
Potřete rozšlehaným vejcem s cukrem. Pečte asi 40 minut.