Kompot nebo pudink z jablek, hrušek a arónie

Vytisknout recept
Arónie je přírodní zázrak. Obsahuje spoustu vitamínu C a antioxidantů. Syrová chutná málokomu, ale schovaná v kompotu nebo pudinku vám bude chutnat určitě.
Kategorie Dezert
Kuchyně Česká
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes
Porce 6 misek
Uvařila NelaVávrová

Ingredience

  • 5 jablek
  • 2 hrušky
  • hrst arónie
  • hrst hrozinek nebo oblíbené slazení
  • 300 ml vody
  • 1 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • 3 hřebíčky
  • na ozdobu: jedlé květy lístky máty

Instrukce

  • Omyjeme a vykrájíme jablka a hrušky, nakrájíme na kostky. Arónie zbavíme stopek.
  • Ovoce dáme vařit spolu se špetkou soli a kořením. Hrozinky přidáváme, pokud jablka a hrušky nejsou příliš sladké, jinak být nemusí.
  • Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek (arónie zůstavají tuhé i po uvaření).
  • Vyndáme hřebíček. Máme hotový kompot, který můžeme ihned podávat nebo počkat, až vychladne.
  • Pokud chceme dezert krémový, přidáme kuzu – v trošce studené vody rozmícháme, aby nebyly hrudky. Rozmíchané kuzu zavaříme do ovoce asi minutu, až obsah začne houstnout. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
  • Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
  • V chladných měsících podáváme horké, v teplých vychlazené.
5 Komentářů
  1. 5 stars
    Také můžu pudinky. Vypadá to moc dobře.

  2. Lenka Hudečková 1 rokem ago

    pudinky mám ráda

  3. Tak kuzu vůbec netuším, co je….

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account