Kompot nebo pudink z jablek, hrušek a arónie
Ingredience
- 5 jablek
- 2 hrušky
- hrst arónie
- hrst hrozinek nebo oblíbené slazení
- 300 ml vody
- 1 lžíce kuzu
- špetka soli
- 1/2 lžičky skořice
- 3 hřebíčky
- na ozdobu: jedlé květy lístky máty
Instrukce
- Omyjeme a vykrájíme jablka a hrušky, nakrájíme na kostky. Arónie zbavíme stopek.
- Ovoce dáme vařit spolu se špetkou soli a kořením. Hrozinky přidáváme, pokud jablka a hrušky nejsou příliš sladké, jinak být nemusí.
- Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek (arónie zůstavají tuhé i po uvaření).
- Vyndáme hřebíček. Máme hotový kompot, který můžeme ihned podávat nebo počkat, až vychladne.
- Pokud chceme dezert krémový, přidáme kuzu – v trošce studené vody rozmícháme, aby nebyly hrudky. Rozmíchané kuzu zavaříme do ovoce asi minutu, až obsah začne houstnout. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
- Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
- V chladných měsících podáváme horké, v teplých vychlazené.
Také můžu pudinky. Vypadá to moc dobře.
pudinky mám ráda
Já také, nejlépe domácí.
Tak kuzu vůbec netuším, co je….
KUZU je škrob, všestranný pomocník.