Omyjeme a vykrájíme jablka a hrušky, nakrájíme na kostky. Arónie zbavíme stopek.
Ovoce dáme vařit spolu se špetkou soli a kořením. Hrozinky přidáváme, pokud jablka a hrušky nejsou příliš sladké, jinak být nemusí.
Vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 20 minut do změknutí jablek (arónie zůstavají tuhé i po uvaření).
Vyndáme hřebíček. Máme hotový kompot, který můžeme ihned podávat nebo počkat, až vychladne.
Pokud chceme dezert krémový, přidáme kuzu – v trošce studené vody rozmícháme, aby nebyly hrudky. Rozmíchané kuzu zavaříme do ovoce asi minutu, až obsah začne houstnout. Pokud je husté málo, přidáme ještě trochu kuzu.
Když jsme s hustotou spokojeni, nalijeme do mističek.
V chladných měsících podáváme horké, v teplých vychlazené.