![](https://www.zenysro.cz/images/recipe/12381/main.jpg)
Domácí Lučina krok za krokem
Jen málo ingrediencí potřebujete na výrobu domácí lučiny.
Jogurt smícháme v míse se zakysanou smetanou a osolíme (já používám svoji bylinkovou sůl).![](/images/tinymce-images/images/l1.jpg)
![](/images/tinymce-images/images/l1_5e6c7a7d11618.jpg)
Připravíme si vhodný hrnec nebo mísu, kam se vejde cedník, aby mohl odkapávat.
![](/images/tinymce-images/images/l4_5e6c7be773bcb.jpg)
Pokryjeme plátnem, vysypeme sem připravenou "směs"
a plátno zamotáme nahoru.
Vložíme do lednice a necháme nejméně 24 hodin odkapávat.
Vznikne zde asi hrnek syrovátky, kterou já nevylévám, ale ráda ji vypiju.
Poté již hotovou lučinu přendáme do misky nebo krabičky.
![](/images/tinymce-images/images/p1280080_5e6c7ce90f7be.jpg)
Můžete také zamíchat červenou papriku nebo česnek, ale my máme rádi
"bílou čistou" lučinu. Ta se dá potom použít i jako hodně
hustá hmota třeba do lívanců,
buchet. Manžel ji má rád na chleba pokapanou medem.
Z množství jednoho jogurtu v akci (13 Kč) a jedné zakysanky (13 Kč), vyrobíte přes
300 g Lučiny, což se proti koupené rozhodně vyplatí.
Já ji ráda snídám na křehkém plátku chleba posypané pažitkou
nebo řeřichou z vlastní "zahrádky"
![](/images/tinymce-images/images/luci_5e6c7dc00b027.jpg)
Hudlenka
![](/images/tinymce-images/images/lucinka.jpg)
![](/images/tinymce-images/images/luci.jpg)