Symboly jara – jak si vyzdobit velikonoční stůl
Pečlivě a vkusně nazdobený stůl v období Velikonoc je oříškem, který nám dává každý rok zabrat. Jaké materiály použít a jak celý stůl nazdobit, abychom správně přivítali svátky jara, se dočtete v následujících řádcích.
Nejenom stůl, ale celý interiér by měl „rozkvést“ barvami, protože právě barvy mají v tomto období důležitý význam a to nejen symbolický. Samotné jaro je symbolem znovuzrození všeho živého, probouzení přírody, ve které to barvami jenom hýří a vzduch je provoněn rozkvetlými květinami a stromy.
Tipy na velikonoční stůl:
Velikonoční louka – bedýnku nebo jinou vhodnou nádobu naplníme zeminou, do ní zasejeme naklíčená semínka pšenice a zavlažujeme. Poté co „tráva“ vyroste, vyzdobíme namalovanými vajíčky
Řeřichové vejce – půlky vaječných skořápek vypláchneme a naplníme namočenou vatou, posypeme semínky řeřichy a zavlažujeme
Beránek –  často používaný je klasický pečený beránek, který při velikonoční výzdobě neměl chybět
Ozdobná ošatka – vyložená plátěným ubrouskem, na který položíme ozdobená slepičí vajíčka a vajíčka křepelčí
Ozdobné stojánky – z březových větviček spleteme věneček, oba konce spojíme drátkem, doprostřed vložíme seno na něj očištěné skořápky s drobnými kvítky nebo jinak svátečně naplníme
Mazanec – je možné jej vylepšit o pletený cop z těsta, kterým mazanec ozdobíme po obvodu. Samotný mazanec můžeme ozdobit tzv. „lítem“, což je větvička s bílými vejdunky a červenými stužkami.
Pomlázka – také klasickou pomlázku můžeme použít jako dekoraci, ozdobit ji můžeme stužkami i kraslicemi, takto ozdobenou ji vložíme do vázy nebo džbánku
Velikonoční kytka – na špejle napíchneme vyfouklá bílá nebo obarvená vajíčka ozdobíme stužkou a složíme do kytice, kterou vložíme do vázy.
Ubrousek – látkový ubrousek žluté barvy ozdobně složíme a pokládáme před hosty  
Přírodní barviva, která se dají použít na obarvení velikonočních vajíček:
červená – červená řepa, odvar z brazilského fernambukového dřeva (Jižní Amerika) červeno / fialová – šťáva z borůvek nebo bezinek světle zelená – lipový květ, kmín, šafrán tmavě zelená – mladé žito, voda ze špenátu, odvar z osení, odvar z kopřiv nebo z olšové kůry fialová – lipový květ, šafrán hnědá – odvar z dubové kůry, odvar z cibulových slupek, černý čaj šedá až černá – roztok sazí žlutá- šafrán naložený v kořalce, květy dřínu povařené ve vodě, kurkuma  
Pro větší lesk se vejce potírají kůží ze slaniny.

Zdroj: Česká velikonoční kniha, Michaela Zindelová a kolektiv Autor: Katka V.

Víte, že na portálu Kuchaři do domu najdete mnoho rad a vychytávek v kuchyni?

TIP:
Plánujete oslavu nebo párty? Záleží Vám na akci? Objednejte si profesionálního kuchaře!
Kompletně se o akci postará! Přijede za Vámi – domů, zahradu, na chatu, do zázemí firmy.
Oslava bez práce v soukromí se vyplatí! Spočítejte si, kolik času a peněz ušetříte nákupy, stáním ve frontách, pronájmem salónků, drahé alkoholické a nealkoholické nápoje. Užijte si čerstvé delikatesy od šéfkuchaře. Vyberte si mistra kuchaře nebo catering na portálu: http://www.kucharidodomu.cz/ – největší seznam osobních kuchařů a catering na objednání na Vaše akce. Celá ČR.  ZADAT POPTÁVKU: ZDE.

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account