Bulvový, řapíkatý i listový celer jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálních látek a vlákniny. Jeho výhodou je i příznivá cena. Tato vydatná vitaminová injekce vám tedy rozhodně nezruinuje rodinný rozpočet. Jak se účinky jednotlivých druhů celeru na lidské zdraví liší? A jak nejlépe různé celery použít?
Bulvový celer
Bulvový celer je ideální surovina pro všechny, kteří se snaží snížit hmotnost. Obsahuje totiž úplně minimální množství kalorií, ale poměrně dost vitaminů a minerálů. Dodá vám hlavně vitamin C, z minerálních látek pak vápník, draslík, hořčík a fosfor. Spolu s mrkví vytvoří ideální základ zeleninových polévek, dá se ale konzumovat i syrový. Pokud jej hodně najemno nastrouháte spolu s mrkví, přidáte tvaroh a česnek, získáte zdravou a chutnou pomazánku plnou vitaminů.
Řapíkatý celer
Na rozdíl od bulvy se řapíkatý celer obvykle konzumuje syrový. Máte-li odšťavňovač, můžete si doma připravit i tekutou vitaminovou bombu z celerové šťávy. Pro lepší chuť se do nápoje přidává třeba jablečný mošt. Kromě vlákniny a vitaminu C doplní řapíkatý celer také vitaminy skupiny B a stejné minerální látky jako celer bulvový. Čerstvá šťáva z řapíkatého celeru podporuje vylučování tekutin z organismu, a proto je vhodná pro lidi trpící močovými či ledvinovými kameny. Protože vitaminy skupiny B jsou klíčové pro správně fungující nervový systém, je vhodné zelené řapíky si dopřát v období zvýšeného stresu. Můžete je buď pokrájené přidat do různých zeleninových salátů, nebo je vcelku namáčet do tvarohové pomazánky či jogurtového dipu.
Listový celer
Listový celer, tedy celerová nať, poslouží jako výborné a zdravé koření. Dá se použít sušený nebo mražený. Silnější aroma si ale udrží ten sušený. Kromě vitaminů skupiny B obsahuje celerová nať vitaminy C, A a K a také minerální látky, které najdete v bulvě a řapících. Jeho specifická chuť se hodí jak do polévek a omáček, tak do pomazánek a salátů.
Jak vařit z řapíkatého celeru, aby v lednici nevadnulJak pěstovat a sklízet bulvový, naťový a listový celer? | iReceptář.cz
Vynikající je nakládaný celer. S olejem či bez. Klasický nálev na okurky, celer nastrouhat, zalít nálevem a zasterilovat. Výborné!

0 Komentářů

Napište komentář

©2024 Ženy s.r.o.

nebo

Přihlášení

nebo    

Zapomenuté heslo

nebo

Create Account